НАЧАЛО Други

Банковият пейзаж е изправен пред трансформация: Джанет Йелън

май 26, 2023 13:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Банковият пейзаж е изправен пред трансформация: Джанет Йелън

Министърът на финансите Джанет Йелън изрази убеждението си, че банковият сектор вероятно ще продължи да се консолидира, което ще доведе до появата на по-големи структури, тъй като продължава да се сблъсква с предизвикателствата.

Неотдавна Йелън свика среща с повече от две дузини изпълнителни директори и ръководители, организирана от Института за банкова политика (BPI), за да обсъдят настоящите икономически условия и икономическата програма на президента Байдън.

Според Министерството на финансите Йелън е акцентирала върху здравината и стабилността на банковата система на САЩ, като е подчертала нейната добра капитализация и стабилна ликвидност.

Също така тя е признала, че бързите регулаторни и административни действия, предприети през март, са защитили вложителите, укрепили са общественото доверие и са смекчили финансовата зараза.

Макар че Йелън е изразила увереност в банковата система на САЩ, запознати източници, както съобщи CNN, предполагат, че по време на срещата тя е засегнала и темата за потенциални банкови сливания.

Източниците на CNN твърдят, че по време на разговорите си с главните изпълнителни директори и ръководители Йелън е посочила необходимостта от евентуални бъдещи банкови сливания.

Коментарите на Йелън идват във връзка с придобиването на First Republic Bank от JPMorgan , която наскоро фалира, преди да бъде поета от правителството на САЩ.

JPMorgan Chase, най-голямата банка в САЩ, придоби значителен портфейл, включващ кредити на стойност около $173 милиарда, ценни книжа на стойност $30 милиарда и застраховани и незастраховани депозити на стойност $92 милиарда.

Джейми Димън, главен изпълнителен директор на банката и Биткойн (BTC) критик, изрази задоволство от придобиването.

Той заяви:

Нашето правителство покани нас и други да се активизираме и ние го направихме. Това придобиване осигурява скромни ползи за компанията ни като цяло, повишава стойността за акционерите, съответства на нашата стратегия за богатство и допълва съществуващия ни франчайз.

Макар че Димън и акционерите на JPMorgan приветстваха поглъщането, бяха изразени опасения относно нарастващата концентрация на власт в индустрията.

Съобщава се, че Елизабет Уорън, демократ от Масачузетс и явен противник на криптовалутите, е предупредила срещу разширяването на размера на JPMorgan, разглеждайки го като потенциална заплаха за американския народ.

Уорън заяви:

Ситуацията възникна поради неадекватното регулиране на една фалирала банка, а сега федералното правителство улесни по-нататъшното разрастване на JPMorgan Chase…

Въпреки че сега нещата изглеждат благоприятни, ако някоя от тези огромни банки, като JPMorgan Chase, срещне затруднения, американските данъкоплатци ще понесат последствията.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Крипто борсата Bybit науска канадския пазар

Bybit, платформа за обмен на криптовалути, наскоро реши да прекрати услугите си в Канада, следвайки стъпките на лидера в бранша Binance.

юни 2, 2023 17:41 2 мин. четене

Тавана на дълга на САЩ: Крипто данъкът е оттеглен, одобрението е постигнато

Неотдавнашното одобрение на законопроекта за тавана на дълга на САЩ от Камарата на представителите взе изненадващ обрат, тъй като спорната тема за крипто данъчното облагане беше ефективно заобиколена.

юни 2, 2023 11:00 2 мин. четене

БРИКС започна да разглежда заявленията на множество държави

Коалицията БРИКС се стреми към разширяване на своя съюз, както посочи един от нейните ключови членове.

юни 2, 2023 10:00 2 мин. четене

Google Bard: Прогноза за цената на Етериум (ETH) за 2023 г.

Генеративните системи за изкуствен интелект (AI) придобиха значителна популярност, начело с появата на ChatGPT.

юни 2, 2023 9:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.