НАЧАЛО Други

Тревожни икономически тенденции след като глобалният дълг надхвърли $313 трилиона

25.02.2024 7:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Тревожни икономически тенденции след като глобалният дълг надхвърли $313 трилиона

Световният дълг достигна безпрецедентен връх, надхвърляйки $313 трилиона. Неотдавнашен анализ показва, че група държави са изправени пред нарастващи рискове, свързани с изплащането му.

За периода от четвъртото тримесечие на 2022 г. до четвъртото тримесечие на 2023 г. глобалният дълг е нараснал с $15 трилиона, както е посочено от Института за международни финанси (IIF).

Преди десет години глобалният дълг възлизаше на сравнително “скромните” $210 трилиона.

IIF подчертава, че 55% от тази ескалация произхожда от “зрели пазари”, предимно водени от САЩ, Франция и Германия.

Въпреки че през изминалата година развитите страни са намалили с 2% съотношението на глобалния дълг към БВП, анализът показва, че в различни страни се появяват тревожни тенденции.

По-конкретно, на няколко развиващи се пазара, сред които Индия, Аржентина, Китай, Русия, Малайзия и Южна Африка, се наблюдават значителни скокове в показателите, отразяващи способността им да изплащат дългове.

Емисиите на дълг на нововъзникващите пазари рязко нараснаха, като през януари т.г. достигнаха исторически връх от $47 милиарда.

IIF очаква тази тенденция да предвещава засилени кредитни и инвестиционни дейности както в Европа, така и сред субектите от нефинансовия сектор, които допринасят за икономическия растеж.

Освен това организацията подчертава продължаващото геополитическо напрежение като “структурен пазарен риск”, докато държавните дефицити продължават да са значително над равнищата отпреди пандемията.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Руски министър с важно съобщение за финансовото бъдеще на съюза

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков сподели в интервю, че страните от БРИКС обсъждат използването на трансакции със стабилни монети и на платформа за плащания в CBDC с цел подобряване на финансовата интеграция.

24.04.2024 7:00 1 мин. четене

БРИКС: Ще замени ли съюза долара с криптовалути?

Страните от БРИКС развиват смела програма за отказ от щатския долар в полза на единна криптовалута за международна търговия.

23.04.2024 16:00 2 мин. четене

Уличиха двама адвокати от SEC в неправомерни действия срещу крипто проект

Двама адвокати на Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) – Майкъл Уелш и Джоузеф Уоткинс – подадоха оставка след критики от страна на федерален съдия за работата им по крипто дело, свързано с платформата DEBT Box на Digital Licensing Inc.

23.04.2024 15:00 1 мин. четене

Прогноза за бъдещето на долара от Morgan Stanley

Morgan Stanley прогнозира светло бъдеще за щатския долар (USD), въпреки опасенията във финансовата сфера за неговата уязвимост в условията на многополюсен валутен пейзаж.

23.04.2024 14:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.