НАЧАЛО Други

Традиционните пазари ги обвзема страх – какво следва?

18.04.2024 15:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Традиционните пазари ги обвзема страх – какво следва?

Нагласите на инвеститорите се промениха, тъй като несигурността хвърля сянка върху пазара на акции, което е сигнал за отклонение от оптимизма, характерен за последните месеци.

Най-новите данни от индекса на CNN за страха и алчността разкриват значително нарастване на страха, което подсказва за потенциални сътресения пред инвеститорите. Към 16 април индексът регистрира стойност от 37.64, достигайки предизвикващи страх нива, наблюдавани за последен път през ноември 2023 г., което е отклонение от преобладаващите бичи настроения.

Индексът на страха и алчността, измерител на инвеститорските настроения, оценява пазарните нагласи въз основа на фактори като динамика на цените на акциите, пазарна волатилност, проучвания на инвеститорите и активност на пут и кол опциите. Стойност под 50 обикновено показва страх, а стойност над 50 – алчност.

Неотдавнашната промяна в посока на страха породи опасения сред пазарните участници за възможен срив на фондовия пазар. Историческите тенденции показват, че периодите на засилен страх често предхождат значителни пазарни спадове, което кара инвеститорите да преразгледат рисковата си експозиция и инвестиционните си стратегии.

Наред с това засилване на страха се появиха няколко мечи индикатора, които засилват опасенията за потенциален срив. По-специално, банковият гигант Goldman Sachs издаде предупреждение, позовавайки се на засилен натиск от страна на хедж фондовете и зловещи паралели с катастрофата от 1987 г.

Това нарастване на страха съвпада с продължаващите опасения за инфлацията, като последните данни сочат нежелание на Федералния резерв да коригира лихвените проценти. Геополитическото напрежение, особено в Близкия изток след действията на Иран срещу Израел, допълнително засилва безпокойството на пазара.

В светлината на тези фактори изглежда, че доверието както на дребно, така и на институционалните инвеститори в американския фондов пазар намалява. От началото на април пазарът отбеляза забележими спадове, като акциите на редица компании неколкократно се търгуваха на червено.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Парнтьорството на Nvidia с Dell е ключът към разширяването на AI

Главният изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг обяви стратегическо партньорство с Dell Technologies за разширяване на AI възможностите до по-широк кръг клиенти, което ще позволи на бизнеса да създаде свои собствени „фабрики за изкуствен интелект“.

21.05.2024 17:00 1 мин. четене

Директорът на JPMorgan ще се пенсионира по-рано от очакваното

Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase, посочи, че мандатът му като главен изпълнителен директор вероятно ще приключи през следващите пет години.

21.05.2024 15:30 2 мин. четене

Grayscale смени своя главен изпълнителен директор – ето кой заема неговата позиция

Grayscale назначи Питър Минцберг за свой нов главен изпълнителен директор след оставката на Майкъл Соненшайн.

21.05.2024 14:30 2 мин. четене

Пазарът на акции ще скочи с още 20% преди да се спука балона според прогноза

Според анализатори от Capital Economics инвеститорите, които следят за признаци на балон, трябва да се подготвят за потенциално надуване на фондовия пазар с още 20%, преди да настъпи значителна корекция.

21.05.2024 12:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.