НАЧАЛО Други

БРИКС: Ще присъстват ли европейски държави на срещата през 2024 година?

17.04.2024 12:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Ще присъстват ли европейски държави на срещата през 2024 година?

Годишната среща на върха на БРИКС, планирана за края на тази година, се очаква да се проведе през втората половина на лятото, следвайки модела от предишните години.

Срещата на върха служи като платформа за страните членки, заинтересованите страни и представителите на Новата банка за развитие, за да се съберат и да обсъдят различни стратегически инициативи.

Очаква се тази година дискусиите да се съсредоточат върху усилията за разширяване и инициативите, насочени към намаляване на зависимостта от щатския долар. Въпреки това се появяват спекулации за потенциално участие на европейски държави в срещата на върха.

С нарастващия брой държави, които проявяват интерес към блока, БРИКС вече привлича вниманието на европейските държави. Възниква въпросът дали някоя от европейските държави ще реши да се включи в процедурите на срещата на върха, чийто домакин тази година е Русия.

В последно време БРИКС активно се стреми към разширяване, което е видно от приемането на нови държави членки по-рано през 2024 г. Планира се по-късно тази година да бъдат отправени официални покани към допълнителни държави, като амбициите са да се разшири глобалното присъствие на блока.

По-специално, БРИКС е готов да направи първите си стъпки в Европа, като според съобщенията е отправил покана към Сърбия, отбелязвайки първото си взаимодействие с европейска държава.

Доклади, появили се на 29 март, разкриха поканата на БРИКС към Сърбия за предстоящата среща на върха в Русия по-късно тази година.

Тъй като Сърбия все още не е получила официална покана за присъединяване към ЕС, спекулациите сочат, че вместо това страната може да избере да се присъедини към алиансa БРИКС. За Сърбия подобна стъпка би означавала значителен скок напред в дипломатическите ѝ ангажименти.

Освен това стремежът на БРИКС да оспори господството на Запада и да насърчи нов глобален икономически ред се подчертава от разширяването му в Европа. Потенциалното включване на Сърбия в блока има значение не само за икономическите перспективи на страната, но и за формирането на траекторията на влияние на БРИКС на международната сцена.

Макар че перспективата други западноевропейски държави да получат покани за срещата на върха остава несигурна, геополитическото напрежение, като например конфликтът на Русия с Украйна, може да намали ентусиазма на източноевропейските държави да се присъединят към блок, забъркан в подобни спорове.

Въпреки това бъдещото присъединяване на Сърбия представлява забележителен етап в продължаващия ангажимент на БРИКС към западния свят.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Директорът на JPMorgan ще се пенсионира по-рано от очакваното

Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase, посочи, че мандатът му като главен изпълнителен директор вероятно ще приключи през следващите пет години.

21.05.2024 15:30 2 мин. четене

Grayscale смени своя главен изпълнителен директор – ето кой заема неговата позиция

Grayscale назначи Питър Минцберг за свой нов главен изпълнителен директор след оставката на Майкъл Соненшайн.

21.05.2024 14:30 2 мин. четене

Пазарът на акции ще скочи с още 20% преди да се спука балона според прогноза

Според анализатори от Capital Economics инвеститорите, които следят за признаци на балон, трябва да се подготвят за потенциално надуване на фондовия пазар с още 20%, преди да настъпи значителна корекция.

21.05.2024 12:30 2 мин. четене

Криптовалутите са просто една измама според създателя на Linux

Линус Торвалдс, финландско-американският софтуерен инженер, известен с разработването на операционната система Linux, наскоро изрази своя скептицизъм към криптовалутите.

21.05.2024 10:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.