НАЧАЛО Биткойн

Този фактор може да доведе до разпродажба на Биткойн

декември 13, 2022 19:22 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Този фактор може да доведе до разпродажба на Биткойн

Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) остава най-големият Биткойн тръст в света с милиарди долари в BTC, но през последната година инвестиционният инструмент изпитва трудности при справяне с пазара.

В резултат на това се получи голяма отстъпка, която продължи да се разширява през мечия пазар. Понастоящем GBTC се търгува с рекордно висока отстъпка, което породи спекулации за потенциална предстояща разпродажба на BTC. 

На 7 декември отстъпката на GBTC спрямо NAV (нетната стойност на атива) отбеляза един от най-големите си скокове, придвижвайки се от 43.61% на 6 декември до 47.27% на 7 декември. 

Така с близо 1% увеличение всеки ден се стигна до това, че GBTC приключи миналата седмица с отстъпка към NAV от 48.62% и нови исторически върхове.

По този начин цената на един Биткойн се търгува с 48.62% по-ниско на GBTC, отколкото на спот пазара. Обикновено това би се представлявало възможност за евтина покупка, но инвеститорите в тръста не купуват реални BTC.

Имайки предвид проблемите, с които се сблъсква компанията майка на Grayscale, DCG, за инвеститорите става все по-очевидно, че тръстът може да се насочи към лоши времена.

Ще има ли разпродажба на актива?

Понастоящем GBTC притежава повече от 640,000 BTC на стойност около $11 милиарда при цена от $17,170 към момента на писане на статията.

Важно е да се подчертае, че спекулациите за потенциален срив не произтичат от опасения за самата Grayscale, а за нейната компания майка DCG.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Очаква ни глобален икономически колапс – Робърт Кийосаки


Стана ясно, че DCG има дълг от $2 милиарда, по-голямата част от който произтича от Genesis Trading, която преди време имаше ограничени тегления. Според слуховете в интернет пространството, DCG всъщност е използвала GBTC дялове, за да обезпечи дългът си към Genesis, който съставлява по-голямата част от нейния заем.

Хасиб Куреши, управляващ партньор в Dragonfly Capital, заяви, че може да бъде изискан записът на заповед на стойност $1.1 милиарда към Genesis. Това означава, че ако Genesis изпадне в несъстоятелност, DCG ще бъде задължена да изплати общата стойност на заема. Проблемът обаче е, че DCG не разполага с необходимата сума.

Въпреки всичко GBTC продължава да се справя с трудностите. По-рано Coinbase заяви, че държи всички Биткойн притежания на тръста в своята услуга за попечителство и ако цените започнат да се възстановяват в бъдеще, то отстъпката спрямо NAV може да започне да се смалява. 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Биткойн Новини

Биткойн: Хеширащата мощност расте – да очакваме ли разпродажба?

Въз основа на данните на CryptoQuant един наблюдател отбелязва, че когато хеширащата мощност на Биткойн регистрира нови върхове, какъвто е случаят в края на януари 2023 г., цените на монетите са склонни да се възстановяват, тъй като възходящият импулс отслабва.

януари 28, 2023 9:43 3 мин. четене

Fantom може да се удвои, за Биткойн има 3 сценария, сподели топ трейдър

Крипто анализатор твърди, че един алткойн може да удвои цената си, като същевременно актуализира прогнозата си за Биткойн и още два криптоактива.

януари 28, 2023 9:02 2 мин. четене

Биткойн: Защо пътят до $100,000 може да е труден?

Неотдавнашният доклад на Goldman Sachs, в който Биткойн е обявен за най-добре представящия се актив през годината.

януари 28, 2023 7:02 3 мин. четене

Биткойн: Сенатор иска да направи BTC законно платежно средство

Въпросният сенатор също така внесе подобен законопроект, който има за цел да превърне Биткойн в законно платежно средство през 2022 г., но той постигна успех.

януари 27, 2023 21:00 2 мин. четене