НАЧАЛО Алткойни

Топ криптовалути, които да изберем вместо CBDC

ноември 16, 2023 19:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Топ криптовалути, които да изберем вместо CBDC

Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), направи изказване на Сингапурския фестивал на финтех технологиите 2023 на 15 ноември, в което изрази потенциала на дигиталните валути на централните банки (CBDC) да изместят физическите пари в обществото.

Тя заяви, че според нея CBDC имат капацитета да заменят физическите пари в брой, особено в региони, където разпространението на пари в брой е скъпо, като същевременно предлагат устойчивост в по-развитите икономики. Георгиева вярва, че те биха могли значително да засилят финансовото приобщаване в райони, където достъпът до традиционните банкови услуги е ограничен.

Въпреки това сред някои лица съществува скептицизъм по отношение на използването на CBDC поради техния силно контролиран и централизиран характер.

В този контекст ChatGPT бе попитан за десет децентрализирани криптовалути, които потенциално биха могли да функционират като алтернативи на парите в брой на фона на възхода на дигиталните валути на централните банки, от Финболд:

 1. Биткойн (BTC)
 2. Лайткойн (LTC)
 3. Monero (XMR)
 4. Dash (DASH)
 5. ZCash (ZCH)
 6. Биткойн Кеш (BCH)
 7. Decred (DCR)
 8. Nano (XNO)
 9. DigiByte (DGB)
 10. PIVX (PIVX)

Освен това чатботът на OpenAI избра три от тях и представи кратки обосновки за избора си:

 • Биткойн (BTC)

Като пионерската и най-разпознаваемата криптовалута, широкото разпространение на Биткойн, стабилната сигурност, подкрепена от неговия механизъм, познат като доказателство за работа (PoW), и широката му мрежа от потребители и търговци го позиционират като основен претендент да замени физическите пари за тези, които търсят децентрализирани алтернативи.

 • Litecoin (LTC)

Litecoin се отличава с по-бързата скорост на транзакциите и по-ниските такси, което го прави ефективно средство за ежедневни транзакции. Неговата по-дълга история и технологична стабилност може да вдъхнат доверие на потребителите, които търсят алтернативи на традиционните пари.

 • Monero (XMR)

Акцентът на Monero върху неприкосновеността на личния живот и анонимността го прави убедителен избор за замяна на парите в брой. Използването на сложни крипто методи за прикриване на подробности за транзакциите може да привлече потребители, които отдават приоритет на финансовата неприкосновеност, подобна на тази, която предлагат паричните транзакции.

Интересно е, че въпреки потенциала на децентрализираните криптовалути, те са изправени пред предизвикателства в строгата регулаторна среда, което възпрепятства широкото им приемане като конкурентни парични алтернативи в световен мащаб.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Алткойни Новини

Етериум до $3,000 през декември – какви са шансовете?

През по-голямата част от ноември цената на Етериум (ETH) се движеше в диапазн, като се колебаеше между $2,133 до $1,917. Тези ценови нива бяха тествани два пъти, което показва несигурност сред търговците. 

декември 2, 2023 20:00 2 мин. четене

Прогноза за цената на Polkadot – какво да следим

Пазарът на криптовалути като цяло е сравнително стабилен, но Polkadot (DOT) показа забележителен ръст, като се повиши с 2.5% до $5.55 само за последните 24 часа.

декември 2, 2023 17:00 2 мин. четене

Топ 3 криптовалути, които могат да се представят по-добре от Биткойн този месец

Въпреки забележителния ръст на Биткойн от септември насам, тези алтернативни криптовалути показват още по-силни ценови движения. Въпросът е: могат ли те да надминат печалбите на BTC през декември?

декември 2, 2023 16:00 2 мин. четене

Прогноза за Solana: Може ли алткойнът да надмине Етериум?

В следващата фаза на пазарната експанзия се очаква Solana (SOL) да достигне 10% от Етериум (ETH), според InvestAnswers.

декември 2, 2023 14:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.