Monero

Monero XMR

Ранк 24
Ранк 24
Monero цена в USD:

$155.43

Пазарна капитализация
$2,837,561,755.39
18,256,232 XMR
24ч Обем
$124,098,597
798,422XMR
Крипто в циркулация
18,256,232.011 XMR
Макс : 18256232.010877

Какво е Monero

Monero е сигурна, частна и непроследима валутна система.

Monero използва специален вид криптография, гарантираща, че всичките транзакции остават 100% непроследими. В един все по-прозрачен свят можете да видите защо нещо като Monero може да стане толкова желано.

Блокчейнът на Monero е умишлено конфигуриран да бъде непрозрачен. Той прави подробности за транзакциите – като самоличността на изпращачите, получателите и сумата на всяка транзакция – анонимни, като “маскира” адресите, използвани от участниците.

Наред с анонимността, процесът на добив на Monero се основава на егалитарна концепция – принципът, че всички хора са равни и заслужават равни възможности. При пускането на Monero, неговите разработчици не запазиха никакъв дял за себе си и се заеха с подкрепа на общността за по-нататъшно развитие на виртуалната валута.

Monero се счита за една от най-простите монети за добив, тъй като не налага закушуването на скъп и специализиран хардуер. Следователно всеки, който разполага с подходящо ноу-хау, може да получава доходи чрез добив на XMR. Monero има за цел да поддържа егалитарния начин на добив и в бъдеще.

Произход на Monero

През юли 2012 г. стартира Bytecoin, първата реална имплементация на CryptoNote. CryptoNote е протоколът на приложния слой, който захранва различни децентрализирани валути. Въпреки че е подобен на приложния слой, който управлява биткойн в много аспекти, има много области, където двата се различават един от друг.

Докато bytecoin беше доста обещаващ, хората забелязаха, че се случват много съмнителни неща и че 80% от монетите вече са издадени.

И така, бе решено блокчейнът bytecoin да бъде форкнат и новите монети в новата верига ще бъдат наречени Bitmonero, което в крайна сметка е преименувано на Monero, означаващо „монета“ на есперанто. В този нов блокчейн, един блок ще бъде изкопаван и добавян на всеки две минути.

Екипът на Monero

Monero се ръководи от група от 7 разработчици, от които 5 избраха да останат анонимни, докато двама се разкриха публично.

Над 500 разработчици са допринесли за проекта Monero, включително 30 висококвалифицирани специалисти.

Форумите и каналите за чат са приветливи и активни.

Въпреки че тези предимства на поверителността допринесоха за бързото приемане на Monero, те също създадоха редица предизвикателства. Характеристиките на непроследяемостта и поверителността на Мonero позволяват използването на актива за непочтенни цели и на съмнителни пазари, включително такива за наркотици и хазарт.

Пазарите в тъмната мрежа, като AlphaBay и Oasis, наблюдават увеличена употреба на Monero.

Какво прави Monero поверителен?

  • Пръстеновидни подписи (Ring Signatures): За да е възможно да се създаде тази поверителност на транзакциите, Monero използва пръстеновидни подписи (Ring Signatures), за да смеси дигиталния подпис на лицето, което извършва XMR транзакция, с подписите на други потребители, преди да я запише в блокчейна. Така, ако погледнете данните, те ще изглеждат сякаш транзакцията е изпратена от всяко едно от подписалите я лица.През годините Monero експериментираше с промяна на броя на подписите, участващи в този процес на смесване, като по едно време дори позволяваше на потребителите да определят желания брой.От 2019 г. обаче вече е зададена транзакция на Monero по подразбиране, която добавя 10 подписа към всяка група транзакции и смесва общо 11 подписа.
  • Скрити “stealth” адреси: Още една функция, допринасяща за поверителността на Monero, са Stealth адресите, които позволяват на потребителите да публикуват един адрес, който автоматично създава много еднократни сметки за всяка транзакция. Използвайки таен “ключ за видимост”, собственикът след това може да идентифицира входящите си средства, тъй като портфейлът му може да сканира блокчейна, за да идентифицира всички транзакции с този ключ.
  • RingCT: Въведена през 2017 г., Ring Confidential Transactions скрива сумата, която потребителите обменят в транзакциите, записани в блокчейна. На практика RingCT прави така, че транзакциите да могат да имат много входящи и изходящи данни като в същото време запазват анонимността и се предпазват от двойни харчове.

Как да купя Monero?

1. Изберете крипто борса

Съществуват множество борси за криптовалути и обмени, които варират от лесни за използване системи до сложни информационни табла за напреднали търговци.

Тъй като Monero е толкова популярен, на повечето борси за криптовалути ще можете да закупите токена, но е препоръчително да се придържате към няколко от по-популярните борси като Binance, Kraken, Coinbase и др. Различните платформи се предлагат с различни такси, мерки за сигурност и могат да включват други функции, така че е добре да направите проучване, преди да се регистрирате.

2. Създайте акаунт и го потвърдете

Започнете с регистрация на профила, която е напълно безплатна на гореспоменатите платформи. За допълнителна сигурност се активира и 2FA – двуфакторна автентификация. По този начин, вие с вашето устройство сте единствените, които може да дадете достъп до акаунта.

След това се преминава през KYC процес, който представлява предоставяне на лична информация – данни от лична карта / паспорт / шофьорска книжка, доказателство за адрес (напр. банково извлечение или сметка за комунални услуги).

След приключването на тези стъпки, вие сте готови да купувате, продавате и търгувате Monero (XLM), както и да се възползвате от различни услуги като стейкинг.

3. Захранете сметката си

След като акаунтът ви е регистриран и потвърден е нужно да вкарате средства в сметката, за да можете да започнете да се възползвате от услугите покупка и търговия на платформата.

Основните варианти за депозит са:

  • Кредитна/дебитна карта
  • Банков депозит
  • Peer-to-peer (P2P)

Къде да купя Monero?

Binance – РЕГИСТРИРАЙ СЕ СЕГА!

На Binance, най-голямата борса за криптовалути в света, депозитите са абсолютно безплатни.

Таксите за теглене от платформата са както следва:

Ако сте се насочили към директно захранване на сметката, в зависимост коя фиатна валута използвате, таксите за депозит са:

Биткойн можете да закупите и от нашите спонсори – kriptomat.io!

Monero Новини

Monero завърши актуализация за сигурността на транзакциите

В събота Monero завърши обновяване на мрежата, което цели да добави повече поверителност към транзакциите в протокола.

август 15, 2022 14:42 1 мин. четене

Monero (XMR) може да се върне до нивото от $150

Цената на Monero се повиши през последната седмица. Въпреки това, по-нататъшните печалби могат да бъдат ограничени, тъй като няколко технически индикатора сочат към значително отдръпване в бъдеще.

май 26, 2022 15:30 2 мин. четене

Рекорден брой дневни транзакции на Monero (XMR)

Частната криптовалута Monero е достигнала рекордните 57,9 средни дневни транзакции на блок според данни на сайта localmonero.

юли 23, 2021 12:41 1 мин. четене

Какво да очакваме от Monero (XMR) в краткосрочен план?

Monero [XMR], водещата криптовалута за поверителност на пазара, отбеляза немалко възходи и спадове тази година. Алткойнът направи сериозен скок нагоре през първите няколко месеца на годината, достигайки своя 3-годишен връх през май и започвайки своя спад веднага след това.

юли 18, 2021 17:45 3 мин. четене