Биткойн Кеш

Биткойн Кеш BCH

Ранк 30
Ранк 30
Биткойн Кеш цена в USD:

$111.142

Пазарна капитализация
$2,132,324,192.454
19,185,663 BCH
24ч Обем
$287,354,777
2,585,485BCH
Крипто в циркулация
19,185,662.5 BCH
Макс : 19185662.5

Какво е Биткойн Кеш

Най-известния форк на Биткойн.

 

Bitcoin Cash (BCH) стартира през август 2017 г. и оттогава се превърна в най-успешния форк на Биткойн (BTC) .

Непрекъснато нарастващите такси, свързани с Биткойн транзакции, бяха една от основните причини за създаването на BCH. Много практичен тест, проведен през декември 2017 г., показа, че транзакция с Bitcoin Cash е 99,56 % по-евтина от еквивалентна като стойност транзакция в BTC.

 

В края на 2017 г. хората плащаха средно 28 долара такса за транзакция, за да преместят своите монети. Имаше случай, в които е трябвало да се плати такса от 16 долара, за да се изпрати Биткойн на стойност 25 долара, което е 40 процента комисионна.

 

Но за форка има и други причини.

 

Ограничението от един MB за размера на всеки блок първоначално е внедрено, за да намали възможността за потенциални спам и DDoS атаки. Тъй като в мрежата нямаше толкова много транзакции, ограничението изобщо не беше проблем.

 

Тъй като Биткойн ставаше все по-популярен, започнаха да се натрупват твърде много блокове, което ненужно удължи работата с мрежата. Ситуацията ескалира около май 2017 г., когато някои потребители съобщиха, че са чакали потвърждение до четири дни.

 

Потребителите имаха шанс да платят по-високи такси за транзакции, за да ускорят процеса, но този подход прави Биткойн безполезен като метод на плащане, особено когато става дума за по-малки транзакции.

 

Например плащането на сандвич или чаша кафе с BTC просто е било невъзможно, тъй като чаша кафе за 3 долара ще изисква такса за транзакция над 15 долара.

 

Биткойн общността измисли две възможни решения на тази ситуация:

 

„Bitcoin Unlimited“ и „Segregated Witness (SegWit)“.

 

Bitcoin Unlimited би намалил ограничението за размера на блока. Много миньори бяха за това решение, тъй като липсата на ограничение за размер на блока не само ще попречи на натрупването на блокове, но и ще повиши общата такса на миньора за всеки блок.

 

Въпреки това много разработчици бяха против това предложение, мислейки, че неговото прилагане ще доведе до прекратяване на дейността на малки миньори, което от своя страна би могло да доведе до централизация на цялата мрежа.

 

SegWit предлагаше съхраняване на част от информацията в отделни файлове извън блокчейна. Разработчиците твърдят, че това ще освободи много място за съхранение, блоковете ще побират повече транзакции и времето за потвърждение ще намалее значително. Но много хора вярваха, че това е просто по-сложно временно решение в сравнение с подхода на Bitcoin Unlimited.

 

В резултат на това е разработен компромисен протокол, наречен SegWit2x. Стартирането на този протокол означава съхраняване на част от информацията извън блокчейн, както и увеличаване на ограничението за размер на блока до два MB. Протоколът е приложен на 1-ви август 2017 г., след като 95 процента от миньорите са гласували за предложението.

 

Мрежата обаче не видя незабавното увеличаване на ограничението за размер на блока. За много хора това означаваше да се отложи проблем, вместо да се реши.

 

Нещо повече, изглежда, че това решение се отнася за онези, които третират Биткойн като инвестиционна възможност, а не платежна система.

 

Тогава, по време на конференцията „Бъдещето на Биткойн“ в Арнем, Холандия, първото прилагане на протокола Bitcoin Cash, наречен Bitcoin ABC, беше обявен от Amaury Séchet, бивш инженер във Facebook.

 

Séchet и неговият екип от разработчици решиха да изоставят протокола SegWit2x и да увеличат ограничението за размер на блока до осем MB. Тъй като такива драстични промени изискват техния форк от оригиналната мрежа на BTC, беше обявено, че на 1-ви август 2017 г. ще се проведе хард форк.

 

Хард форк е единственият известен понастоящем метод на разработчиците за актуализиране на Биткойн софтуер. Разработчиците разделят мрежата и по същество създават нов блокчейн с променени правила. Оригиналната и разклонената версия на криптовалутата имат идентични блокчейни, чак до блока, където се случва разделянето.

 

Оттам нататък двете мрежи съществуват независимо.

 

След като се случи разделението, всички, които държаха Биткойн преди хард форка, получиха същото количество BCH токени.

 

Новата криптовалута беше бързо възприета от инвеститорите, тъй като в края на първия ден от съществуването си Bitcoin Cash стана третата криптовалута след Биткойн и Етериум по отношение на пазарна капитализация.

Популярни Новини