Биткойн Кеш

Биткойн Кеш BCH

Ранк 16
Ранк 16
Биткойн Кеш цена в USD:

$379.899

Пазарна капитализация
$7,497,080,327.609
19,734,388 BCH
24ч Обем
$292,879,160
770,939BCH
Крипто в циркулация
19,734,387.5 BCH
Макс : 19734387.5

Какво е Биткойн Кеш

Биткойн Кеш (BCH) е криптовалута, която произлиза от хард форк на блокчейна на Биткойн. Мисията на BCH е да бъде по-добра платежна система от Биткойн като предостави бързи и евтини транзакции. За разлика от Биткойн, BCH обработва транзакциите изключително бързо и таксите за преводи са минимални.

Поради проблемите с мащабируемостта на Биткойн, първата криптовалута в света, през 2017 г. се появи решение на бавните транзакции в лицето на Биткойн Кеш. При блок 478,558 мрежата на Биткойн направи хард форк, в следствие на който всички предишни блокове станаха невалидни в новата мрежата.

С други думи след тази актуализация на Биткойн се появиха две мрежи – една, която продължи да върви по същия път и друга, която си създаде свой собствен. До въпросното разделение се стигна след разногласия между миньорите и разработчиците в мрежата на Биткойн, защото голяма част от общността вярваше, че блокчейн проекта е създаден да служи като метод за дигитални транзакции, а не за съхранение на стойност.

Всеки, който е държал BTC към момента на хард форка е получил същото количество токени в BCH.

История на Биткойн Кеш

На 21 юли 2017 г. миньорите на Биткойн осъществиха софтуерен ъпгрейд, наречен Bitcoin Improvement Proposal (BIP) 91, което означаваше, че ъпгрейдът Segregated Witness ще се активира в блок 477,120. Segwit противоречиво щеше да даде възможност за решения от второ втори на Биткойн, като например Lightning Network. Управлението на самите нодове (възли) беше ключово различие в мненията на потребителите на Биткойн.

Поддръжниците на Биткойн искаха блоковете да са малки, за да могат нодовете да се управляват с по-малко ресурси, докато някои поддръжници на големите блокове намират за приемливо, че (поради големите размери на блоковете) нодовете могат да се управляват само от университети, частни компании и НПО-та.

Роджър Вер, ранен Биткойн инвеститор, е един от първите, които интегрират Биткойн плащания на своята уеб страница. Оттогава популярната в пространството личност организира редица събития и срещи, свързани с технологията.

Вер е един от най-яростните защитници на Биткойн Кеш като той твърди, че BCH е много “по-използваем” в сравнение с флагманската криптовалута, благодарение на скоростта на транзакциите.

Биткойн Кеш по-късно осъществи два собствени форка – Биткойн Кеш ABC (BCHA) и Биткойн SV (BSV).

Биткойн Кеш ABC

Биткойн Кеш ABC използва оригиналния клиент на BCH и е претърпял различни итерации на блокчейна, включително каноничният метод за подреждане на транзакциите (CTOR), който има за цел да подобри съществуващия топологичния метод за подреждане на транзакциите (TTOR), като пренареди транзакциите и ги постави в определена последователност, за да направи добива на Биткойн по-удобен за възнаграждение на блоковете.

Биткойн SV

Биткойн SV – Satoshi Vision – е форк, създаден от Крейг Райт, една от личностите, които твърдят, че са Сатоши Накамото, създателя на оригиналния Биткойн. Райт разглежда Биткойн SV като платформа за финансови транзакции и се противопоставя на използването на смарт договори в блокчейна на Биткойн SV. Криптовалутата BSV има за цел да запази стабилността и потенциала за мащабируемост на оригиналния алгоритъм на BTC. Мнозина от криптообщността разглеждат Крейг Райт като шарлатанин, който се опитва да се възползва от псевдонимността на Сатоши за пари и власт.

Как работи Биткойн Кеш?

Биткойн Кеш е децентрализирана мрежа с отворен код, която подобно на Биткойн използва консенсусния механизъм за доказателство за работа (PoW) за добив на нови токени и одобряване на транзакции. Миньорите печелят BCH като награда за работата си.

Биткойн Кеш също има таван на общото предлагане, което някога ще влезе в обращение, от 21 милиона токена.

Както вече споменахме, Биткойн Кеш работи по-бързо и има по-ниски такси за транзакции от Биткойн, благодарение на по-големия размер на блока.

При стрес тест през септември 2018 г. BCH обработи 25,000 транзакции на блок, което далеч надхвърля средната стойност на BTC от 2,759. Стрес тестът имаше за цел да докаже способността на BCH да се мащабира, като в крайна сметка за 24 часа бяха извършени $2.1 милиона транзакции, без да се повишат таксите за прехвърляне на токените.

Мрежата на Биткойн Кеш също така поддържа смарт договори и децентрализирани приложения.

Биткойн Кеш срещу Биткойн

Биткойн Кеш използва същият хеширащ алгоритъм като своя предшественик – SHA-256.

Биткойн Кеш обаче използва технология, наречена Emergency Difficulty Adjustment (EDA), за динамично адаптиране на сложността на криптирането към броя на наличните миньори в мрежата. По този начин изчисленията по веригата винаги трябва да продължават и да се гарантира стабилността на работата на блокчейна.

В началните години на криптовалутите в блоковете можеха да се съхраняват до 36 MB (мегабайт) данни за транзакции. Сатоши Накамото обаче намали капацитета на Биткойн и позволи на блоковете да съхраняват 1 MB данни с цел да се сведат до минимум киберзаплахите и спама.

Ограничението от 1 MB е в сила и днес. С увеличаването на обема на търговията обаче BTC блоковете бързо запълват лимита от 1 MB. Нарастващият брой транзакции увеличава тежестта върху миньорите на BTC, които са стимулирани да генерират нови блокове независимо от ограничението за данни.

BCH поддържа лимит за транзакции с данни от 32 MB, за да даде възможност за повече tps (транзакции в секунда). Увеличаването на размера и капацитета на блоковете обаче води до други проблеми, като например мрежата става по-централизирана и има проблеми със сигурността.

Тъй като по-малко нодове могат да се справят с броя на транзакциите, преминаващи през блокчейна, по-големите блокове (и по-малкия им брой) компроментират децентрализацията.

Биткойн Кеш също така е увеличавал размера на блоковете в блокчейна през цялата си история – през 2018 г. размерът на блока беше 8 MB. През юни 2022 г. размерът на блока отново се увеличи до 32 MB.

SegWit

Основната цел на SegWit е да подобри пропускателната способност на транзакциите в блокчейн мрежата.

По същество функцията SegWit намалява тежестта на транзакциите в един блок в блокчейна, като разделя трансакцията на две части; ефективно увеличавайки количеството транзакции, които могат да се включат в блок със същия размер.

Първата част на транзакцията съдържа адресите на портфейлите на изпращача и получателя, а втората част – “данните на свидетелите”, съдържащи подписите на транзакциите. SegWit премахва “данните на свидетелите” от основния блок, като по този начин значително намалява размера на транзакциите. Следователно транзакциите изискват по-малко място, което позволява повече транзакции на блок и значително увеличава капацитета на мрежата на Биткойн.

Тъй като подписът е преместен от данните за транзакциите в отделените данни на свидетелите, вече не е възможно да се променя идентификаторът на транзакцията. Следователно SegWit е решение на проблема с фалшифицирането на транзакциите.

Най-общо казано SegWit представлява първата стъпка към мащабируемост за Биткойн и няколко други големи мрежи за криптовалути.

Как да купя Биткойн Кеш?

1. Изберете крипто борса

Съществуват множество борси за криптовалути и обмени, които варират от лесни за използване системи до сложни информационни табла за напреднали търговци.

Тъй като Биткойн Кеш е толкова популярен, на повечето борси за криптовалути ще можете да закупите токена, но е препоръчително да се придържате към няколко от по-популярните борси като Binance, Kraken, Coinbase и др. Различните платформи се предлагат с различни такси, мерки за сигурност и могат да включват други функции, така че е добре да направите проучване, преди да се регистрирате.

2. Създайте акаунт и го потвърдете

Започнете с регистрация на профила, която е напълно безплатна на гореспоменатите платформи. За допълнителна сигурност се активира и 2FA – двуфакторна автентификация. По този начин, вие с вашето устройство сте единствените, които може да дадете достъп до акаунта.

След това се преминава през KYC процес, който представлява предоставяне на лична информация – данни от лична карта / паспорт / шофьорска книжка, доказателство за адрес (напр. банково извлечение или сметка за комунални услуги).

След приключването на тези стъпки, вие сте готови да купувате, продавате и търгувате Биткойн Кеш (BTC), както и да се възползвате от различни услуги като стейкинг.

3. Захранете сметката си

След като акаунтът ви е регистриран и потвърден е нужно да вкарате средства в сметката, за да можете да започнете да се възползвате от услугите покупка и търговия на платформата.

Основните варианти за депозит са:

  • Кредитна/дебитна карта
  • Банков депозит
  • Peer-to-peer (P2P)

Къде да купя Биткойн Кеш?

Binance – РЕГИСТРИРАЙ СЕ СЕГА!

На Binance, най-голямата борса за криптовалути в света, депозитите са абсолютно безплатни.

Таксите за теглене от платформата са както следва:

Ако сте се насочили към директно захранване на сметката, в зависимост коя фиатна валута използвате, таксите за депозит са:

Биткойн Кеш Новини

Биткойн Кеш успешно премина през втория си халвинг

Биткойн Кеш, криптовалутата, която се появи чрез форк на Биткойн през 2017 г., наскоро претърпя второто си халвинг събитие, което доведе до намаляване на възнагражденията на миньорите от 6.25 BCH на 3.125 BCH.

04.04.2024 13:51 2мин. четене

Биткойн Кеш се изстреля с 10% – ще продължи ли подема?

Стойността на Биткойн Кеш (BCH) се повиши с повече от 10% наскоро, преминавайки нивото на съпротива при $245 и сега се сблъска със стабилна бариера около границата при $255.

04.12.2023 13:10 2мин. четене

Цената на Биткойн Кеш (BCH) се покачва: Къде е дъното?

Биткойн Кеш (BCH) достигна нов годишен връх на 30 юни, продължавайки впечатляващото рали, което започна на 10 юни.

11.07.2023 16:30 2мин. четене

111% ръст за Биткойн Кеш – Ще продължи ли възхода?

Миналата седмица станахме свидетели на старта на EDX Markets – нова платформа за крипто обмен, подкрепена от известни компании като Citadel, Fidelity и Charles Schwab.

27.06.2023 6:00 2мин. четене