НАЧАЛО Други

Топ 8 най-големи ICO провали на всички времена

ЮНИ. 7, 2019 18:43 4 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Топ 8 най-големи ICO провали на всички времена

2017-та беше годината, в която се появи бума на ICO токените, което доведе до нови идеи за стартъпи и милиарди долари в крипто индустрията.


Въпреки това, повече от половината от всички ICO проекти се оказаха абсолютен провал, като някои се сринаха в рамките на няколко месеца.

Нека разгледаме най-големите ICO неуспехи, случили се през цялата крипто история.

DAO


DAO, на Етериуме може би най-известният от неуспехите на ICO. DAO, децентрализираната автономна организация (Decentralized Autonomous Organization), събра много подкрепа и ентусиазъм от крипто общността.

Проектът носеше обещания за нов децентрализиран бизнес модел, който можеше да бъде реализиран от търговски и нестопански предприятия в управлението им. Самото ICO беше успешно, тъй като успя да набере $168 милиона, което бе рекордна по онова време стойност.

Но само няколко месеца по-късно, хакерите използваха уязвимостта в кода на интелигентния договор DAO, което им позволи да източат близо една трета от средствата. След като новината за хака бързо се разпространи, токените на DAO бяха незабавно дъмпнати, което потопи проекта в дълбочина, от която не можеше да изплува.OneCoin


OneCoin е един от най-лошите неуспехи на ICO през 2017 г., тъй като проекта включваше всички признаци на измама, от самото начало до неговия край. Не са налични много подробности, тъй като няма действителна информация, която да докаже, че всички токени са били създадени.

Екипът на компанията нямаше дизайн или прототип на продукт или услуга, който да покаже на своите инвеститори. Също така, водещите членове на екипа имаха предишни връзки с други измамни проекти. Основателят и главен оперативен директор, д-р Ружа Игнатова, е заподозряна във фалшифицирането на квалификациите си на уебсайта на компанията.

Уебсайтът беше съмнителен, и от друга гледна точка - липса правопис и много технически проблеми. Всички тези признаци убеждават инвеститорите, че OneCoin е маркетингова Понци схема.

Но доста инвеститори бяха заблудени, и OneCoin успя да ги измами с $350 милиона. Това накара индийските власти да направят акция по време на среща на OneCoin, в която бяха арестувани 18 членове. Друг ясен признак на измама бе, че те приемаха фиатна валута от инвеститори, а не BТC или ETH, както повечето ICO проекти.Enigma


Някои от неуспехите на ICO проекти не се дължат на това, че са измами, а на човешката грешка. В тази категория попада Enigma. Това е монета, която се фокусира върху криптографията и сигурността, обещавайки нови методи за криптиране. Резултат с изображение за enigma icoНо по ирония на съдбата, списъка им със имейли, уебсайтовете и профилите в Slack бяха хакнати преди компанията да успее да пусне официалнoтo си ICO. Това се случи, защото акаунтът на главния изпълнителен директор на Enigma, Гай Зизкинд, не бе настроен да изисква двуфакторно потвърждение.

Хакерите използваха Slack, за да популяризират фалшив ранен кръг за инвестиране в ICO-то. Много инвеститори разбраха навреме, че имейла е измама, но други бяха излъгани, и в крайна сметка хакерите успяха да получат $500,000 в Етериум. Това обезкуражи мнозина от реинвестиране.Droplex


Droplex е очевидна измама, която се опита да мине за ICO. Бялата книга беше копие на друга такава, от друг проект, известен като QRL. Единствената промяна, която направиха беше, че те замениха думата „QRL“ с „Droplex“.Резултат с изображение за droplex ico

Но това не беше единственото нещо, което Droplex плагиатства от QRL. Те копираха дори тяхното хранилище в Github. След като хората започнаха да забелязват приликите, Droplex модифицираха хранилището, но не добавиха нов код в продължение на месеци. За щастие, измамниците бяха разкрити навреме, като само 25 хиляди бяха откраднати.CoinDash


CoinDash беше друг ICO проект, жертва на хак, в следствие на който бяха загубени $7 милиона. CoinDash събра $7,53 милиона в своето ICO. Етериум адресът, към който потребителите изпращаха средства, беше заменен с фалшив, от хакер, и по този начин парите бяха пренасочени към друг портфейл. Инвеститорите, които загубиха средствата си, обвиняват компанията, че хакът е само прикритие и оправдание за вътрешна работа.


SwissCoin


SwissCoin е измамно ICO, което бе разкрито от украинските власти, тъй като неговите създатели са били заподозрени в кражба на инвестиции на стойност над $500 000.

SwissCoin споделиха, че ще разработят система от глобални, незабавни и евтини плащания, но не бе предоставена бяла книга и нямаше нищо известно за неговите разработчици.


PayCoin


PayCoin стартира през 2014 година от Джошуа Гарза, основател на GAW Miners, но бързо се оказа поредната Понци схема. Но, PayCoin изглежда имаше по-обещаващa бяла книга, в която се обсъждаше развитието на нов тип криптовалута.Резултат с изображение за paycoin

При започването на ICO продажбата, разработчиците на проекта издадоха алткойн копие, което нямаше реална употреба, освен да получи пазарна стойност. Гарза също така твърдеше, че всяка монета ще се предлага на цена от 20 долара и че проектът има резерв от 100 милиона долара. PayCoin също се похвалиха, че притежават свои собствени услуги за облачно пространство и крипто портфейл, но нито едно от тези твърдения не се оказа вярно.

След старта си, пазарната стойност на монетата се срина и екипът не спази обещанията си. На Гарза му бе наредено да се яви в затвора на 4-ти януари 2019 г., когато SEC обявиха PayCoin за Понци схема.


SpaceBit


SpaceBit е един от онези неуспехи на ICO, които привлякоха много внимание в началото, но след това просто изчезнаха. „Първата децентрализирана космическа компания“, както се наричаха, стартираха своята идея през 2014 година.

Въпреки това, в началото на 2015-та, членовете на екипа на проекта се отказаха от SpaceBit и започнаха работа по нова блокчейн компания, наречена BlockVerify.


Заключение


Някои ICO неуспехи се случиха, защото проектите бяха очевидни измами. Други пък, защото загубиха всички средства и доверие на инвеститорите поради сериозни хакове. А някои просто се провалят, защото има прекалено голяма конкуренция. Но, независимо от причината, факт е че много инвеститори загубиха парите си в ICO проекти, които изглеждаха доста обещаващи.

https://t.me/joinchat/GV\KUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Други новини

Ето кое е най-важното за листинг на Binance, според Чанпен Джао

Най-важният критерий за листинг на криптовалута на Binance е броят на потребителите, каза главният изпълнителен директор Чангпен Джао в интервю пред Forbes на 29-ти ноември.CZ коментира, че има много ...
НОЕ. 30, 2021 20:30 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Кои са най-продаваните NFT-та?

Другите два продадени NFT са парцел в Decentraland и дигитално произведение на изкуството, създадено от XCOPYART, наречено "A Coin for the Ferryman" за 1,330 ETH ($6 милиона, което се превърна в най-г...
НОЕ. 30, 2021 19:25 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Ето за колко се продаде най-скъпото NFT в The Sandbox

"Metaflower Super Mega Yacht" NFT беше продаден за рекордна цена от 149 ETH (около $650,000 USD). Дигиталният актив е част от "The Fantasy Collection", която предлага набор от луксозни NFT. Колек...
НОЕ. 30, 2021 09:46 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Децентрализираните борси отчитат $100 милиарда месечен обем за ноември

Според таблото за данни на The Block, общата сума за ноември е приблизително $99.5 милиарда към 28-ми ноември. Месечните обеми се покачват, откакто достигнаха дъното за годината от $56.35 милиарда дол...
НОЕ. 29, 2021 20:25 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света