НАЧАЛО Други

Топ 7 акциите напомнят на дотком балона – ще последва ли срив?

15.12.2023 17:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Топ 7 акциите напомнят на дотком балона – ще последва ли срив?

Опитен съветник по благосъстоянието наскоро направи паралел между сегашния подем на големите технологии и дотком балона, като прогнозира потенциален спад на фондовия пазар и предстояща рецесия през следващата половин година.

Тед Оукли, управляващ партньор и основател на Oxbow Advisors, изрази опасения по време на неотдавнашен епизод на подкаста “Thoughtful Money“. Той изрази опасения относно прекомерната концентрация на инвестициите в няколко конкретни акции, като предположи, че това може да предизвика значителни пазарни последици през следващите тримесечия.

Оукли, който може да се похвали с 40-годишен опит в сферата на консултирането на благосъстоянието, подчерта, че по-голямата част от печалбите на S&P 500 през тази година се дължи на избрана група акции, по-специално Tesla и Nvidia. Той направи сравнение между настоящия хайп около изкуствения интелект, който движи тези акции, и страстта около интернет в края на 90-те и началото на 2000-те години.

Ветеранът предупреди, че водещите акции в един пазарен цикъл запазват доминиращата си позиция и в следващите цикли. Той също така подчерта влиянието на повишаващите се лихвени проценти, които увеличават доходността на по-сигурните активи, което намалява привлекателността на акциите. Освен това той посочи, че Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет е натрупала значителен паричен резерв и е намалила дяловете си в акции през последното тримесечие като признак за прегряване на пазара.

Според Оукли рязкото покачване на цените на активите, включително на акциите и недвижимите имоти, е резултат от големите държавни разходи след пандемията. Той изтъкна забавеното въздействие на тези разходи и надвисналата заплаха от инфлация, която е повишила разходите за стоки от първа необходимост като храна, гориво и жилища. Този скок на разходите за живот доведе до увеличаване на дълговите задължения на много американци, което е сигнал за потенциални проблеми за търсенето от страна на домакинствата и за икономиката като цяло.

Оукли изрази несъгласие с широко разпространеното мнение за стабилна потребителска база, посочвайки няколко показателя, които сочат спад в силата на потребителите.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Тази държава отказва да се присъедини към съюза

Министерството на външните работи на Мексико наскоро отговори на спекулациите относно потенциалния интерес на страната относно присъединяване към групата БРИКС, която се състои от нововъзникващи икономики.

04.03.2024 20:20 2 мин. четене

5 акции, които да избягвате на фона на икономическото състояние на САЩ

Въпреки че в момента пазарите на акции в САЩ са на исторически високи нива, инвеститорите трябва да бъдат предпазливи.

04.03.2024 16:40 3 мин. четене

Икономиката на ОАЕ може драстично да се разрасне през 2024 година

Прогнозите са, че икономиката на Обединените арабски емирства (ОАЕ) ще нарасне с 5% през 2024 г., което е значително увеличение спрямо отчетения през миналата година ръст от 3.4%.

04.03.2024 12:29 1 мин. четене

Ето какво мисли милиардерът Рей Далио за настоящия фондов пазар

Рей Далио, основателят на Bridgewater, наскоро сподели своята гледна точка за сегашното състояние на фондовия пазар, като посочи, че не смята, че той е в балон.

04.03.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.