НАЧАЛО Други

БРИКС: Бум на инвестициите между Китай и ОАЕ

15.12.2023 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Бум на инвестициите между Китай и ОАЕ

На фона на разрастващите се връзки в рамките на алианса БРИКС над 6,000 китайски предприятия са установили дейност в Обединените арабски емирства (ОАЕ), което бележи значителен ръст на инвестициите между двете страни.

Очаква се предстоящото включване на ОАЕ в този съюз, което се планира да влезе в сила скоро, да насърчи по-задълбоченото сътрудничество между тях.

Това присъединяване към БРИКС е на път да разкрие нови възможности за сътрудничество. В частност, то е важен етап от 40-годишното двустранно партньорство, което очертава обещаващ пейзаж за икономически напредък в различни инвестиционни сектори за двете страни. През изминалата година икономическата коалиция на БРИКС старателно положи основите на разширяването, като кулминацията беше представянето на план по време на срещата на върха през 2023 г., който предлага плодородна почва за икономически перспективи в целия алианс.

Неотдавнашното разширяване се изразява в отправянето на покани към шест нови държави: Саудитска Арабия, ОАЕ, Иран, Египет, Етиопия и Аржентина. Въпреки че Аржентина отказа поканата, останалите пет държави трябва да официализират присъединяването си към блока в началото на 2024 г.

Интеграцията в алианса БРИКС е от особена полза за ОАЕ и Китай, като се има предвид значителното присъствие на 6,000 китайски компании в ОАЕ, което е сигнал за предстоящо нарастване на инвестициите. Този ключов момент, съвпадащ с 40-годишнината от създаването на двете държави, обещава да повиши качеството на двустранните им отношения.

Абу Даби, столицата на ОАЕ, вече се е позиционирала като ключов елемент в глобалната търговска стратегия на Китай, особено чрез ангажименти като инициативата “Пояс и път” (BRI), в която ОАЕ играят ключова роля. Това приспособяване е на път допълнително да засили стратегическите инвестиционни сектори, включващи енергетика, технологии, финансови услуги, възобновяема енергия, биотехнологии и туризъм.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Тази държава отказва да се присъедини към съюза

Министерството на външните работи на Мексико наскоро отговори на спекулациите относно потенциалния интерес на страната относно присъединяване към групата БРИКС, която се състои от нововъзникващи икономики.

04.03.2024 20:20 2 мин. четене

5 акции, които да избягвате на фона на икономическото състояние на САЩ

Въпреки че в момента пазарите на акции в САЩ са на исторически високи нива, инвеститорите трябва да бъдат предпазливи.

04.03.2024 16:40 3 мин. четене

Икономиката на ОАЕ може драстично да се разрасне през 2024 година

Прогнозите са, че икономиката на Обединените арабски емирства (ОАЕ) ще нарасне с 5% през 2024 г., което е значително увеличение спрямо отчетения през миналата година ръст от 3.4%.

04.03.2024 12:29 1 мин. четене

Ето какво мисли милиардерът Рей Далио за настоящия фондов пазар

Рей Далио, основателят на Bridgewater, наскоро сподели своята гледна точка за сегашното състояние на фондовия пазар, като посочи, че не смята, че той е в балон.

04.03.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.