НАЧАЛО Други

Топ 4 сценария за американската икономика

07.02.2024 15:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Топ 4 сценария за американската икономика

След като през миналата година икономиката на САЩ избегна широко прогнозираната рецесия, а вместо това набра инерция с навлизането си в 2024 г., изобилстват спекулации относно възможността за "твърдо приземяване", "меко приземяване" или може би дори никакво кацане.

Естествено, мекото приземяване се счита за предпочитано пред твърдото. Идеята за липса на приземяване може да се тълкува положително или отрицателно, в зависимост от това дали в крайна сметка ще доведе до твърдо приземяване по пътя.

С цел опростяване макростратегът на Deutsche Bank Алън Ръскин очерта четири сценария в неотдавнашна бележка:

  • Твърдо приземяване, характеризиращо се с поне две последователни тримесечия на отрицателен растеж и забележимо (1% или повече) увеличение на равнището на безработицa
  •  Меко приземяване, показващо растеж под типичния тренд, но все пак над равнището на рецесията, придружен от умерено повишаване на безработицата, което спомага за връщане на инфлацията към целевите равнища
  • Сценарий без приземяване, при който растежът остава на равнището на тенденцията или над нея. В този случай инфлацията преустановява спада си към 2%, след като негативните шокове от страна на предлагането се обърнат, което налага затягане на политиката или затягане на пазарните финансови условия. Този тип “приземяване” обаче може да доведе до прегряване, което да наложи по-нататъшно широкообхватно затягане на пазара или на политиката и в крайна сметка да доведе до “твърдо приземяване” в дългосрочен план. По същество краткосрочното не приземяване може да доведе до дългосрочно твърдо приземяване.
  • Идеалният сценарий на безупречна дезинфлация, представляващ сценарий на “липса на приземяване“, при който стабилен растеж с тенденция или над нея съжителства с инфлация, приближаваща се към целевото равнище от 2%, вероятно поради засилено повишаване на производителността и по-високи естествени темпове на растеж, потенциално включващи по-ниско естествено равнище на безработица.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

3 акции от портфолиото на милиардера Уорън Бъфет, които да следите

Уорън Бъфет, известната фигура в сферата на фондовите пазари, не се нуждае от представяне. Той е широко известен със своя значителен и разнообразен инвестиционен портфейл, който включва различни акции.

05.03.2024 9:00 2 мин. четене

БРИКС ще задмине Запада по икономическа сила според президента на Русия

По време на неотдавнашна реч пред Федералното събрание на Русия президента Владимир Путин изтъкна една забележителна тенденция.

05.03.2024 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Тази държава отказва да се присъедини към съюза

Министерството на външните работи на Мексико наскоро отговори на спекулациите относно потенциалния интерес на страната относно присъединяване към групата БРИКС, която се състои от нововъзникващи икономики.

04.03.2024 20:20 2 мин. четене

5 акции, които да избягвате на фона на икономическото състояние на САЩ

Въпреки че в момента пазарите на акции в САЩ са на исторически високи нива, инвеститорите трябва да бъдат предпазливи.

04.03.2024 16:40 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.