НАЧАЛО Други

Топ 4 фактора, които могат да разтърсят финансовите пазари

06.05.2024 21:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Топ 4 фактора, които могат да разтърсят финансовите пазари

Наскоро Capital Economics очерта серия от потенциални рискове, които биха могли бързо да влошат финансовите условия въпреки настоящата стабилност на пазара и икономиката.

Според анализаторите Рубен Гаргальо Абаргус и Йонас Голтерман съществува значителна възможност за съществено влошаване на финансовите условия, ако някои ключови фактори се разклатят.

На първо място те посочиха продължаващото напрежение в Близкия изток, като подчертаха потенциала за по-нататъшни сътресения на енергийния пазар. Въпреки изострянето на конфликта между Израел и Хамас цените на суровия петрол тип „Brent“ все още не са отбелязали забележимо повишение от средата на март насам. Анализаторите отбелязаха също, че предполагаемата променливост на петролните опции остава исторически ниска, което говори за липса на загриженост по отношение на потенциални смущения.

На второ място, макар Федералният резерв да сподели, че тази година няма да има повишение на лихвените проценти, постоянната инфлация може да задържи лихвените проценти на по-високо равнище, което ще увеличи натиска върху цените на активите. Анализаторите предупредиха, че бързото нарастване на реалните лихвени проценти, каквото се наблюдаваше през предходните години, може да окаже силно влияние върху цените на активите. Освен това всяка ястребова промяна от страна на Фед би могла отново да разпали волатилността на пазарите на облигации.

И накрая, нарастващата стойност на китайския юан създава риск от нестабилност на валутните пазари. Юанът поскъпва в търговскопретеглено изражение поради фактическото си обвързване с щатския долар, докато други валути поевтиняват. Промяна в подхода на Китай обаче, водеща до девалвация на юана, може да доведе до повишена волатилност на валутните пазари, което да повлияе на глобалните финансови условия.

Като цяло тези фактори, споменати от Capital Economics, сочат, че макар в момента пазарът и икономиката да изглеждат стабилни, съществуват скрити рискове, които биха могли бързо да изострят финансовите условия, ако се материализират.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Криптовалутите никога няма да заменят долара според експерти

Тъй като икономиката на САЩ показва признаци на влошаване с нарастващи показатели за дълга, щатският долар е изправен пред сериозни предизвикателства.

18.05.2024 18:00 2 мин. четене

БРИКС: Русия и Китай са готови заедно да се противопоставят на САЩ

На фона на ескалиращото напрежение в световен мащаб Русия и Китай укрепват съюза си, представяйки единен фронт срещу политиките на САЩ.

18.05.2024 16:00 2 мин. четене

Ето коя криптовалута използват американските банки за токенизация

Depository Trust and Clearing Corporation (DTCC), известна като най-голямата система за сетълмент в света, си партнира с блокчейнът, предоставящ оракулски услуги – Chainlink (LINK), за да завърши пилотна програма, включваща няколко големи банкови институции в САЩ.

18.05.2024 15:00 1 мин. четене

ООН прогнозира подобряване на световната икономика

В четвъртък Организацията на обединените нации (ООН) съобщи за подобрени перспективи за световната икономика в сравнение с предишната си прогноза от януари.

18.05.2024 13:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.