НАЧАЛО Алткойни

Terra (LUNA): Виталик Бутерин коментира срива на екосистемата

октомври 3, 2022 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Terra (LUNA): Виталик Бутерин коментира срива на екосистемата

Съоснователят на Етериум (ETH) каза, че имплозията на Terra (LUNA) по-рано тази година е нанесла голям удар върху децентрализацията на криптовалутите.

В интервю за The New York Times Виталик Бутерин каза, че децентрализацията в крипто пространството се развива в правилната посока след епичния срив на несъществуващата борса за дигитални активи Mt. Gox през 2014 г.

Според Бутерин хакерските атаки, включващи централизирани посредници, са подтикнали хората да преминат към децентрализиран модел при покупко-продажбата на криптовалути, което, както той отбелязва, е вървяло добре до срива на Terra през май.

И така, нямате нужда от централизирани посредници, които да [контролират] нещата от страна на криптовалутите.

Виталик твърди, че се е стигнало до сривът на Terra (LUNA) преди няколко месеца поради две причини – едната от които беше, че механизмът на Terra е „просто фундаментално лоша икономика“.

Създателят на Етериум казва, че макар блокчейнът на Terra да е децентрализиран, екипът зад него е имал твърде голям контрол зад кулисите. Бутерин посочва усилията на Terra да акумулира Биткойн (BTC), за да поддържа своята алгоритмична стабилна монета UST.

И никой не знае какво е правил екипът на LUNA с Биткойн или със самия актив. А те дадоха много обещания. Те наистина се опитваха усилено да направят тези своеобразни много централизирани усилия, за да манипулират пазара и да подкрепят своята монета. Но в крайна сметка се провалиха, нали? Така че мисля, че тази история е поучителна, защото показва, че до известна степен децентрализацията сама по себе си не решава всеки проблем.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн: Обемът на търговия скача до 3-месечен връх


Независимо от това какво е направил екипът на Terra в сянка, Бутерин подчертава, че прозрачният характер на блокчейн е позволил на някои хора да предскажат гибелта на крипто актива.

Защото ако алгоритъмът е лош, то дори напълно отворена и прозрачна реализация на лош алгоритъм ще се счупи. Но в същото време това все пак показва разликата между децентрализираната и лишена от доверие част от екосистемата, където много хора можеха да видят предварително какво се случва. И много хора бяха в състояние да предупредят за това, което може да се случи.

 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Алткойни Новини

Binance блокира клиентски сметки свързани с Bitzlato

Потребители на криптоборсата Binance споделиха, че гиганта в индустрията е блокирал множество сметки в платформата си във връзка с разследването на Bitzlato.

януари 31, 2023 8:02 2 мин. четене

Най-добрата криптовалута за начинаещи през 2023

Ако се чудите коя е най-добрата криптовалута за закупуване през 2023 година, много от вас ще останат шокирани, защото не е е Биткойн, а…

януари 30, 2023 19:35 5 мин. четене

Може да предстои голямо движение за Polygon и още един алткойн, твърди трейдър

Популярен пазарен коментатор сподели вижданията си за предстоящото ценово действие на два алткойна с големи пазарни капитализации.

януари 30, 2023 19:00 1 мин. четене

Cardano: Активното търсене на актива може да тласне цената нагоре

Докато оптимизмът в сектора на криптовалутите започва да затихва, Cardano (ADA) регистрира голямо търсене от страна на крипто трейдърите и инвеститори, което създава предпоставки за повишение на цената, ако тази тенденция се запази.

януари 30, 2023 18:15 2 мин. четене