НАЧАЛО Други

Тайландски регулатор подава оплакване срещу Zipmex

септември 9, 2022 6:45 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Тайландски регулатор подава оплакване срещу Zipmex

Тайландската комисия по ценните книжа и фондовите борси е подала жалба срещу тайландската криптоборса Zipmex и нейният основател

Според тайландската Комисия по ценни книжа и борси (SEC),  Zipmex и нейния главен изпълнителен директор Акаларп Йимвилай не са предоставили информация за трансакциите от юли 2022 г., когато са спрели тегленията.

Компанията обяви спиране на тегленията на 20 юли 2022 г. поради „нестабилните пазарни условия“ и експозицията си към кредиторите Babel Finance и Celsius.

Тя притежава лиценз за търговия с дигитални активи от тях и оперира в Сингапур, Индонезия и Австралия. Сингапурският ѝ бизнес, Zipmex Pte, неотдавна получи тримесечна защита от кредитори с решение на сингапурския съд.

Според тайландската комисия, компания първоначално е предоставила само част от информацията, след като с нея се е свързал държавен служител съгласно раздел 51 от Закона за бизнеса с дигитални активи. SEC е поискала информацията поради проблеми, посочени в проекта ZipUp+ на компанията. Действията на комисията са само първата стъпка в съдебното производство.

На 26 август 2022 г. Zipmex поиска среща с комисията и правителствени агенции, за да обсъди план за възстановяване на затруднената борса, която стана жертва на системата за взаимно свързано кредитиране, в резултат на която множество криптокомпании обявиха фалит.

Zipmex бяха отпуснали $48 млн. на Babel Finance и $5 млн. на криптозаемодателя Celsius, вярвайки, че компаниите ще могат бързо да уредят дълговете си при необходимост.
Идея, която скоро беше опровергана, оставяйки борсата без така необходимите средства по време на пазарния спад.

Правителството на Тайланд се стреми да преоцени подхода си към криптовалутите, като реши да предостави дискреционни правомощия на централната банка за надзор на сектора. Преди това единственият орган, натоварен с надзора на сектора на дигиталните активи беше тайландската Комисия по ценни книжа и борси.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Делото за $258 милиарда срещу Илон Мъск се разгорещява


При сегашното положение единственото регулаторно действие, което банката може да предприеме, е да информира обществеността, че криптоактивите не са прието платежно средство за стоки и услуги.

Новото законодателство за затягане на регулаторната позиция дойде, след като властите бяха критикувани, че не са защитили инвеститорите по време на сагата с Zipmex. Новите правила обаче няма да задушат иновациите, а ще се стремят да защитят инвеститорите.

Банката на Тайланд също така се стреми да тества дигитална валута на централната банка до края на 2022 г.

Друга борса, Bitkub Online Co, наскоро беше глобена от Тайландската комисия по ценните книжа и фондовите борси за изкуствено завишаване на обемите на търговия на борсата. Тя също така не спази указанията за листване на собствени дигитални монети.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Британски съд отхвърли иска на Крейг Райт за нарушаване на авторско право

С неотдавнашно съдебно решение в Обединеното кралство беше отхвърлен искът на Крейг Райт за спиране на дейността на Биткойн и Биткойн Кеш.

февруари 9, 2023 10:00 1 мин. четене

Algorand влиза в партньорство с индийски стартъпи и училища

Algorand обяви партньорства в Индия, включително сътрудничество с училища за разработване на образователни програми, които да подпомогнат развитието на Web3 в страната.

февруари 9, 2023 8:00 2 мин. четене

Половината криптовалути ще изчезнат от пазара – Кевин О’Лиъри

В интервю за Скот Мелкер венчър капиталистът и водещ на „Shark Tank“ Кевин О’Лиъри прогнозира, че борсата за криптовалути Binance скоро може да бъде подложена на регулаторен натиск.

февруари 8, 2023 20:00 2 мин. четене

Voyager връчва призовки на ръководителите на FTX и Alameda

Voyager Digital, фалирал брокер на криптовалути, е връчил призовки на бившия Сам Банкман-Фрид и други ръководители на FTX и Alameda Research.

февруари 8, 2023 16:00 2 мин. четене