Home

Тайландски регулатор подава оплакване срещу Zipmex

09.09.2022 6:45 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Тайландски регулатор подава оплакване срещу Zipmex

Тайландската комисия по ценните книжа и фондовите борси е подала жалба срещу тайландската криптоборса Zipmex и нейният основател

Според тайландската Комисия по ценни книжа и борси (SEC),  Zipmex и нейния главен изпълнителен директор Акаларп Йимвилай не са предоставили информация за трансакциите от юли 2022 г., когато са спрели тегленията.

Компанията обяви спиране на тегленията на 20 юли 2022 г. поради “нестабилните пазарни условия” и експозицията си към кредиторите Babel Finance и Celsius.

Тя притежава лиценз за търговия с дигитални активи от тях и оперира в Сингапур, Индонезия и Австралия. Сингапурският ѝ бизнес, Zipmex Pte, неотдавна получи тримесечна защита от кредитори с решение на сингапурския съд.

Според тайландската комисия, компания първоначално е предоставила само част от информацията, след като с нея се е свързал държавен служител съгласно раздел 51 от Закона за бизнеса с дигитални активи. SEC е поискала информацията поради проблеми, посочени в проекта ZipUp+ на компанията. Действията на комисията са само първата стъпка в съдебното производство.

На 26 август 2022 г. Zipmex поиска среща с комисията и правителствени агенции, за да обсъди план за възстановяване на затруднената борса, която стана жертва на системата за взаимно свързано кредитиране, в резултат на която множество криптокомпании обявиха фалит.

Zipmex бяха отпуснали $48 млн. на Babel Finance и $5 млн. на криптозаемодателя Celsius, вярвайки, че компаниите ще могат бързо да уредят дълговете си при необходимост.
Идея, която скоро беше опровергана, оставяйки борсата без така необходимите средства по време на пазарния спад.

Правителството на Тайланд се стреми да преоцени подхода си към криптовалутите, като реши да предостави дискреционни правомощия на централната банка за надзор на сектора. Преди това единственият орган, натоварен с надзора на сектора на дигиталните активи беше тайландската Комисия по ценни книжа и борси.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Делото за $258 милиарда срещу Илон Мъск се разгорещява


При сегашното положение единственото регулаторно действие, което банката може да предприеме, е да информира обществеността, че криптоактивите не са прието платежно средство за стоки и услуги.

Новото законодателство за затягане на регулаторната позиция дойде, след като властите бяха критикувани, че не са защитили инвеститорите по време на сагата с Zipmex. Новите правила обаче няма да задушат иновациите, а ще се стремят да защитят инвеститорите.

Банката на Тайланд също така се стреми да тества дигитална валута на централната банка до края на 2022 г.

Друга борса, Bitkub Online Co, наскоро беше глобена от Тайландската комисия по ценните книжа и фондовите борси за изкуствено завишаване на обемите на търговия на борсата. Тя също така не спази указанията за листване на собствени дигитални монети.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Доналд Тръмп обмисля да назначи топ банкер за министър на финансите

След неотдавнашната стрелба по време на републикански митинг шансовете на Доналд Тръмп да бъде избран за президент на САЩ рязко нараснаха.

18.07.2024 11:30 2мин. четене

Виталик Бутерин съветва да не се подкрепя единствено крипто политиката

В неотдавнашна статия съоснователят на Етериум Виталик Бутерин предупреди, че не бива да се гласува само въз основа на позицията на кандидатите в подкрепа на криптовалутите.

18.07.2024 10:30 1мин. четене

Скандал с търговия с вътрешна информация: Меме токени скачат след опита за убийство на Тръмп

След покушението срещу Доналд Тръмп на 13 юли крипто пазарът отбеляза рязък ръст на меме монетите като $FIGHT.

18.07.2024 10:00 1мин. четене

Великобритания планира да регулира съвременните AI модели

Новото правителство на Обединеното кралство очерта плановете си за регулиране на усъвършенстваните модели на изкуствен интелект, с което се отклони от предишните политики, както бе подчертано в неотдавнашната реч на крал Чарлз относно законодателната програма, включваща над 35 законопроекта.

18.07.2024 9:30 2мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.