НАЧАЛО Други

Тайландски регулатор подава оплакване срещу Zipmex

септември 9, 2022 6:45 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Тайландски регулатор подава оплакване срещу Zipmex

Тайландската комисия по ценните книжа и фондовите борси е подала жалба срещу тайландската криптоборса Zipmex и нейният основател

Според тайландската Комисия по ценни книжа и борси (SEC),  Zipmex и нейния главен изпълнителен директор Акаларп Йимвилай не са предоставили информация за трансакциите от юли 2022 г., когато са спрели тегленията.

Компанията обяви спиране на тегленията на 20 юли 2022 г. поради “нестабилните пазарни условия” и експозицията си към кредиторите Babel Finance и Celsius.

Тя притежава лиценз за търговия с дигитални активи от тях и оперира в Сингапур, Индонезия и Австралия. Сингапурският ѝ бизнес, Zipmex Pte, неотдавна получи тримесечна защита от кредитори с решение на сингапурския съд.

Според тайландската комисия, компания първоначално е предоставила само част от информацията, след като с нея се е свързал държавен служител съгласно раздел 51 от Закона за бизнеса с дигитални активи. SEC е поискала информацията поради проблеми, посочени в проекта ZipUp+ на компанията. Действията на комисията са само първата стъпка в съдебното производство.

На 26 август 2022 г. Zipmex поиска среща с комисията и правителствени агенции, за да обсъди план за възстановяване на затруднената борса, която стана жертва на системата за взаимно свързано кредитиране, в резултат на която множество криптокомпании обявиха фалит.

Zipmex бяха отпуснали $48 млн. на Babel Finance и $5 млн. на криптозаемодателя Celsius, вярвайки, че компаниите ще могат бързо да уредят дълговете си при необходимост.
Идея, която скоро беше опровергана, оставяйки борсата без така необходимите средства по време на пазарния спад.

Правителството на Тайланд се стреми да преоцени подхода си към криптовалутите, като реши да предостави дискреционни правомощия на централната банка за надзор на сектора. Преди това единственият орган, натоварен с надзора на сектора на дигиталните активи беше тайландската Комисия по ценни книжа и борси.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Делото за $258 милиарда срещу Илон Мъск се разгорещява


При сегашното положение единственото регулаторно действие, което банката може да предприеме, е да информира обществеността, че криптоактивите не са прието платежно средство за стоки и услуги.

Новото законодателство за затягане на регулаторната позиция дойде, след като властите бяха критикувани, че не са защитили инвеститорите по време на сагата с Zipmex. Новите правила обаче няма да задушат иновациите, а ще се стремят да защитят инвеститорите.

Банката на Тайланд също така се стреми да тества дигитална валута на централната банка до края на 2022 г.

Друга борса, Bitkub Online Co, наскоро беше глобена от Тайландската комисия по ценните книжа и фондовите борси за изкуствено завишаване на обемите на търговия на борсата. Тя също така не спази указанията за листване на собствени дигитални монети.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Броят на компаниите със заявления за спот Етериум ETF не спира да расте

Съобщава се, че Invesco и Galaxy Digital са в процес на подаване на заявление за спот Етериум (ETH) борсово търгуван фонд (ETF).

септември 30, 2023 18:00 2 мин. четене

Илон Мъск и неговата война срещу правителствените регулации

Илон Мъск сподели постоянното си разочарование от правителствените разпоредби, сравнявайки ги с безброй ограничителни въжета, които постепенно намаляват свободата.

септември 30, 2023 16:00 2 мин. четене

Дългът на САЩ се превръща в прекалено голям проблем

В началото на 90-те години на ХХ век доходността на облигациите в Америка се повиши поради бюджетния дефицит по време на управлението на президента Джордж Буш. 

септември 30, 2023 15:05 2 мин. четене

Цените на руския петрол продължават да скачат – санкциите на Запада вече не действат

Министърът на финансите на САЩ, Джанет Йелън заяви, че неотдавнашните пазарни цени на руския петрол сочат, че ограниченията на цените, въведени от Групата на седемте, вече не действат според очакванията – това е първото й публично признание за предизвикателствата пред програмата.

септември 30, 2023 12:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.