НАЧАЛО Регулации

Съд в САЩ реши, че SEC е „превишила“ правомощията си по отношение на оповестяването на таксите за хедж фондовете

06.06.2024 23:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Съд в САЩ реши, че SEC е „превишила“ правомощията си по отношение на оповестяването на таксите за хедж фондовете

Със значителен неуспех за надзора на SEC върху сектора на хедж фондовете, апелативен съд на САЩ отмени правило, с което се изисква по-голяма прозрачност по отношение на таксите и разходите на хедж фондовете и дружествата за дялово участие.

На 5 юни Петият апелативен окръг взе единодушно решение, като състав от трима съдии постанови, че SEC е превишила законовите си правомощия при прилагането на разпоредбата.

Решението на съда последва оспорване от страна на шест индустриални групи, които твърдяха, че обширното правило от 656 страници на SEC ще промени съществено операциите в сектора и ще увеличи разходите за спазване на изискванията.

Правилото предвиждаше изисквания като тримесечни отчети за резултатите и таксите, годишни одити и премахване на преференциалното третиране на определени инвеститори.

В изявление, представляващо съдебния състав, съдия Кърт Енгелхардт отхвърли аргумента на SEC, че Законът Дод-Франк, приет след финансовата криза от 2008 г. с цел реформиране на финансовия сектор, е разширил правомощията ѝ по отношение на частните фондове. Енгелхард подчерта, че цитираните от SEC раздели от закона не предоставят такива правомощия на Комисията, заявявайки:

Обнародването на Окончателното правило е било неразрешено и нито една част от него не може да бъде потвърдена.

Решението на съда повтаря критиките към SEC от страна на крипто индустрията, в която бяха изразени подобни опасения относно правомощията на регулатора. В многобройни съдебни дела срещу крипто фирми SEC твърди, че много криптовалути попадат под нейната юрисдикция като ценни книжа, използвайки теста на Хауи като правна рамка. Компаниите обаче отвърнаха на удара, като заявиха, че SEC няма изричното одобрение на Конгреса, необходимо за крипто регулиране.

Сега SEC е изправена пред потенциални законодателни действия, които биха могли да променят нейната юрисдикция върху крипто индустрията в САЩ. Законът за финансовите иновации и технологии за 21-ви век (FIT21), който има за цел да прехвърли основната власт над крипто индустрията на Комисията за търговия със стокови фючърси, наскоро получи силна двупартийна подкрепа в Камарата на представителите.

Освен това Комисията по ценни книжа и фондови борси едва избегна резолюция на Конгреса, целяща да отмени нейния Счетоводен бюлетин на персонала (SAB) 121, забраняващ на банките да притежават крипто, благодарение на ветото на президента Джо Байдън.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Trezor представя новата си серия хардуерни портфейли

Компанията за крипто портфейли Trezor официално обяви стартирането на Trezor Expert – персонализирана индивидуална услуга.

14.06.2024 17:30 1 мин. четене

АСЕАН започва да страни от Китай и се насочва към САЩ

Според неотдавнашно проучване, износът на страните от ASEAN за САЩ е надминал този на Китай за първи път от шест тримесечия насам.

14.06.2024 17:00 1 мин. четене

Биткойн титанът MicroStrategy увеличи предлагането на акции до $700 милиона

MicroStrategy, най-големият притежател на Биткойн (BTC), обяви на 14 юни цената на конвертируемите първостепенни облигации с падеж 2032 г, които възлизат на обща стойност от $700 милиона, което е с $200 милиона повече от първоначално обявените стойности.

14.06.2024 16:00 1 мин. четене

Европа вече е готова да въведе регулации за крипто пазарите

Европейският банков орган (EBA) завърши проекта на техническите стандарти съгласно регламента за пазарите на крипто активи (MiCA).

14.06.2024 15:30 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.