НАЧАЛО Регулации

Турция няма да налага данък върху печалбите от криптовалути

06.06.2024 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Турция няма да налага данък върху печалбите от криптовалути

Турция реши да не облага печалбите от акции и криптовалути, но проучва идеята за „много ограничен“ данък върху транзакциите.

Това развитие беше споделено от министъра на хазната и финансите Мехмет Шимшек по време на интервю в Анкара.

Шимшек спомена, че правителството има за цел да осигури справедливост и ефективност в данъчното облагане, като не остави нито една област необложена с данъци. Той не уточни точния размер на потенциалния данък върху сделките. Трябва да се отбележи, че преди това Турция беше намалила своя данък върху печалбите на фондовия пазар от 10% на 0% през 2008 г.

Скорошни доклади показват, че турските власти обмислят данък върху печалбите от търговия с акции и криптовалута. Министър Шимшек подчерта важността на правилното данъчно облагане на всички финансови приходи по време на неотдавнашна среща.

В момента в Турция липсват специфични разпоредби за данъчно облагане на криптовалутите, но се полагат усилия за създаване на правна рамка за дигиталните активи. На 16 май управляващата партия в Турция представи нов законопроект за регулиране на крипто пазара, изискващ от крипто бизнеса да получи лиценз и да се придържа към международните стандарти, определени от бордовете на капиталовите пазари.

Предложеното законодателство също налага събиране на приходи от доставчиците на крипто услуги и забранява на чуждестранни крипто брокери да поддържат местно регулирана екосистема. Този ход има за цел да отговори на опасенията на Специалната група за финансови действия (FATF) и да премахне Турция от „сивия списък“ на регулатора.

Турция заема видно място на глобалния пазар на криптовалути, нареждайки се на четвърто място в света по изчислен обем на търговия с обем от $170 милиарда за 2023 г., изпреварвайки страни като Русия, Канада и Германия.

От 2021 г. на турските граждани, които притежават крипто, е забранено да използват криптовалути като Биткойн за плащания.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Италия затяга законите за крипто сектора

Италия е готова да въведе строги мерки за борба с манипулирането на крипто пазара като част от по-широки усилия за засилване на надзора спрямо риска в сектора.

21.06.2024 11:23 1 мин. четене

Още един американски щат отмени лиценза на Binance.US

Binance.US, американският клон на крипто борсата Binance, в момента е изправен пред интензивен регулаторен контрол, който може да застраши позициите му на пазарa в САЩ.

21.06.2024 6:30 1 мин. четене

Индия глоби крипто борсата Binance с $2.25 милиона

Индийското звено за финансово разузнаване (FIU) наложи глоба на крипто борсата Binance в размер на 188.2 млн. рупии ($2.25 милиона) за предоставяне на услуги на индийски клиенти, без да са спазени разпоредбите на страната за борба с прането на пари (AML).

20.06.2024 16:00 1 мин. четене

Бразилия въвежда нови регулации за чуждестранните крипто бизнеси

Бразилия е проактивна в приемането на криптовалутите и световните крипто пазари, като на големите борси Binance, Coinbase, OKX и KuCoin се обръща по-сериозно внимание.

20.06.2024 8:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.