НАЧАЛО Биткойн

Става ли Биткойн по-малко популярен от другите криптовалути?

29.01.2024 9:19 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Става ли Биткойн по-малко популярен от другите криптовалути?

Биткойн (BTC), флагманската криптовалута, остава основната криптовалута, синоним на пространството на дигиталните активи.

Нейната доминация, измерена чрез пазарната ѝ капитализация спрямо целия крипто пазар, възлиза на около 52.3%, с пазарна капитализация от около $828 милиарда от общата стойност на крипто пазара от $1.63 трилиона.

Етериум, втората по големина криптовалута, държи доминация от 17.25% с пазарна капитализация от $272 милиарда.

На таблицата по-долу може да разгледате как се е представила доминацията на Биткойн през 2023 г. и да прецените дали монетата е успяла да запази ролята си на главната криптовалута:

През изминалата година популярността на Биткойн нарасна, което отчасти се дължи на засиленото очакване и последвалото одобрение на спот Биткойн борсово търгуван фонд (ETF).

Този регулаторен крайъгълен камък допринесе за покачване на цената на Биткойн, привличайки инвеститори, които се стремят да се възползват от положителната тенденция. Одобрението на допълнителни ETF-и още повече затвърждава позицията на Биткойн като най-достъпната криптовалута, предлагаща разнообразни възможности за инвестиции.

Метриката за доминация става ключова при оценката на пазарните настроения и разбирането на относителната популярност на Биткойн. Новите инвеститори, привлечени от възприеманата сигурност на добре познатата и значителна дигитална валута, могат да допринесат за устойчивото увеличаване на процента на доминация на Биткойн.

Предстоящото халвинг събитие на Биткойн наполовина през април 2024 г. – редовно явление, предназначено да контролира предлагането на BTC – представлява друг потенциален катализатор за пазарната динамика на Биткойн. В исторически план подобни събития са водили до повишаване на цената на Биткойн, засилвайки неговия икономически модел.

Макар че господстващото положение на Биткойн подчертава трайната му популярност, той не е самостоятелен като гарантирана инвестиция. Инвеститорите трябва да разглеждат доминацията по-скоро като инструмент за пазарен анализ, отколкото като единствен определящ фактор за инвестиционни решения. Въпреки потенциала на по-новите дигитални валути да предлагат по-висока възвръщаемост, те са свързани с повишена волатилност и риск.

В обобщение, доминацията на Биткойн от около 52% подчертава неговата устойчива популярност и господстващо положение на пазара на криптовалути. Неотдавнашното одобрение на спот Биткойн ETF, съчетано с предстоящото халвинг, позиционира BTC като значим играч с потенциал за по-нататъшен пазарен растеж.

Инвеститорите, които търсят експозиция към криптовалути, могат да намерят Биткойн за привлекателна опция, като се има предвид силата на марката му и историческото му лидерство в областта на дигиталните активи.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

ЕЦБ критикува Биткойн, а еврото се срива срещу криптовалутата

Представители на Европейската централна банка (ЕЦБ) наскоро оприличиха Биткойн на „гол император“ на фона на въодушевлението около Биткойн ETF в Съединените щати.

23.02.2024 11:00 2 мин. четене

От злато към Биткойн – инвеститорите променят своите стратегии

В момента се наблюдава забележителна промяна в инвестиционния пейзаж, както се вижда от прозренията на Фред Крюгер, видна фигура в сферата на криптовалутите.

23.02.2024 9:00 2 мин. четене

Биткойн няма реална стойност и е риск за обществото според ЕЦБ

Биткойн продължава да бъде спорна тема, дори след като получи одобрение в САЩ за включване в борсово търгувани фондове (ETF), както отбелязват двама членове на Европейската централна банка в неотдавнашна публикация в блога си.

23.02.2024 8:30 1 мин. четене

Coinbase продължава да се разраства и Биткойн ETF играе голяма роля

Инвеститорите в Coinbase имат причина да се радват, тъй като платформата за търговия с криптовалути наскоро отчете първата си тримесечна печалба от две години насам.

22.02.2024 20:51 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.