НАЧАЛО Алткойни

Стабилните монети плашат Федералния резерв – ето защо

11.02.2024 16:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Стабилните монети плашат Федералния резерв – ето защо

Крипто стабилните монети, въпреки че предлагат стабилност и ефективност, предизвикват сериозни опасения у регулаторните органи, особено у Федералния резерв.

Една от основните тревоги е тяхната взаимосвързаност с традиционните финанси, подчертана от случаи като срива на Silicon Valley Bank, която задържа милиарди долари под формата на стабилни монети в резерви. Такива събития подчертават уязвимостта на стабилните монети към смущения в банковата инфраструктура и потенциала им да засилват системните рискове на финансовите пазари.

Освен това бързото разпространение и интеграция на стабилните монети, чиято пазарна стойност надхвърля $136 милиарда, засилват регулаторния контрол. Фед е обезпокоен от системните последици от стабилните монети, особено в условията на пазарни сътресения или спадове.

Регулаторните предизвикателства изострят опасенията, тъй като липсата на съгласувана рамка оставя емитентите на стабилни монети да работят в сива регулаторна зона, различни нива на надзор и неадекватни мерки за защита на инвеститорите.

Непрозрачното естество на операциите със стабилни монети, пример за което е историята на Tether с регулаторен контрол, поражда опасения за целостта на пазара и доверието на инвеститорите. Фед, упълномощен да запази финансовата стабилност и целостта на пазара, е бдителен по отношение на операциите със стабилни монети, за да намали рисковете от злоупотреби и манипулации.

Заключение

Въпреки че стабилните монети предлагат иновативни решения за трансгранични плащания и уреждане на търговски сделки, тяхното нарастващо присъствие на финансовите пазари тревожи регулаторните органи.

Взаимосвързаността с традиционните финанси, регулаторните неясноти и проблемите с прозрачността налагат необходимостта от цялостна регулаторна рамка за намаляване на системните рискове и запазване на финансовата стабилност. С развитието на стабилните монети регулаторният надзор трябва да се адаптира, за да се справи с възникващите предизвикателства и да гарантира устойчивостта на финансовата система в условията на цифрови смущения.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Алткойни Новини

Меме криптовалута скочи със 7,500% за няколко месеца – цената може да продължи нагоре

Известен анализатор и търговец на криптовалути с псевдоним Bluntz сподели оптимистични възгледи за меме криптовалута в рамките на екосистемата Solana (SOL).

23.02.2024 6:00 1 мин. четене

Дойде ли бичият пазар за алткойните?

Индикаторът за определяне на алткойн сезон (Altcoin season indicator) на Glassnode показва положителна инерция от октомври миналата година, като на 4 февруари се наблюдава забележително покачване след кратко прекъсване по време на разпродажбите, свързани с одобрението на Биткойн ETF през януари.

22.02.2024 21:00 1 мин. четене

2 криптовалути, които може да се окажат лоша инвестиция според изкуствения интелект на Илон Мъск

Grok, AI модел, разработен от xAI и оглавен от Илон Мъск през 2023 г., набра значителна популярност от създаването си, предлагайки отличителен подход в сравнение с традиционните модели, подобни на GPT.

22.02.2024 16:00 2 мин. четене

SEC вече са загубили делото за XRP според директора на Ripple

В неотдавнашен разговор с Bloomberg главният изпълнителен директор на Ripple Брад Гарлингхаус навлезе в сложността на продължаващата съдебна битка между Ripple и Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC).

22.02.2024 12:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.