НАЧАЛО Други

Спорове около забраната на ChatGPT в Италия

април 4, 2023 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Спорове около забраната на ChatGPT в Италия

Неотдавна националната агенция за данни на Италия изрази загриженост относно възможни нарушения на неприкосновеността на личните данни и невъзможността да се провери възрастта на потребителите на ChatGPT - чатбот с изкуствен интелект, поддържан от OpenAI на Microsoft.

В резултат на това OpenAI спря достъпа на Италия до ChatGPT, което е първият случай на предприемане на мерки срещу чатбот с изкуствен интелект в западна държава.

Този ход предизвика сериозни спорове в технологичната индустрия и в страната, като някои критикуваха забраната като прекомерна.

Италианският вицепремиер Матео Салвини например се включи в Instagram, за да сподели мнението си по въпроса, наричайки решението на Службата за защита на личните данни, което принуди ChatGPT да спре достъпа от Италия, непропорционално.

Салвини предположи, че ходът на регулатора е лицемерен, като се има предвид, че съществуват десетки услуги, базирани на изкуствен интелект, посочвайки примери като чата на Bing. Освен това той заяви, че въпросите, свързани с неприкосновеността на личните данни, засягат практически всички онлайн услуги и че е необходим здрав разум при регулирането им.

Потенциална вреда за националния бизнес и иновациите

Салвини предположи, че забраната на ChatGPT може да навреди на националния бизнес и иновациите, заявявайки, че се надява да бъде намерено бързо решение и достъпът на чатбота до Италия да бъде възстановен. Салвини подчерта, че макар контролът и регулирането чрез международно сътрудничество между регулаторите и законодателите да са важни, технологичните революции не могат да бъдат блокирани.

Правен експерт поставя под въпрос забраната

Рон Москона, партньор в международната правна компания Dorsey & Whitney и експерт по технологии, и защита на личните данни, също изрази възражения срещу забраната. Той заяви, че забраната от страна на италианските регулаторни органи е изненада, тъй като е необичайно да се забрани напълно дадена услуга поради инцидент с нарушаване на сигурността на данните.

Отговор на OpenAI

След нареждането на властите OpenAI блокира ChatGPT за потребителите в Италия. Компанията обаче заяви, че спазва разпоредбите за защита на личните данни в Европа и е готова да сътрудничи на италианския регулаторен орган за защита на личните данни. OpenAI твърди, че предприема мерки за свеждане до минимум на личните данни при обучението на своите системи за изкуствен интелект, включително ChatGPT. Целта на компанията е изкуственият интелект да придобива знания за света, а не да получава информация за конкретни лица.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 5 алткойна, които да следите тази седмица (03.04.2023-09.04.2023)


ChatGPT е обект на проверка в други региони

На 31 март Центърът за изкуствен интелект и дигитална политика (CAIDP) подаде жалба срещу ChatGPT с цел да предотврати внедряването на мощни системи за изкуствен интелект сред широката общественост. CAIDP характеризира чатбота като пристрастна и измамна платформа, която застрашава обществената сигурност и поверителност. Чатботът с изкуствен интелект е обект на проверка и в други региони по света.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Невиждана криза на имотния пазар: Купувайте Биткойн – Робърт Кийосаки

След като изрази загриженост за предстояща голяма финансова криза, включваща банкови фалити и потенциална загуба на американския долар като световна резервна валута, Робърт Кийосаки прогнозира тежък срив на пазара на недвижими имоти, който може да се превърне в най-тежкия в историята на страната.

юни 9, 2023 8:00 2 мин. четене

Илон Мъск отново стана най-богатия човек на планетата, но за кратко

В четвъртък Илон Мъск, главен изпълнителен директор на Tesla, си върна позицията на най-богатия човек в света, като изпревари Бернар Арно, председател на LVMH.

юни 9, 2023 7:00 2 мин. четене

Binance.US отговаря на обвиненията на SEC: Изключва криптовалутни двойки

Binance.US наскоро направи значителни промени след съдебните действия на Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC).

юни 9, 2023 6:00 2 мин. четене

Федерален съдия в САЩ прекратява делото срещу DeFi платформа

Федерален съдия в САЩ наскоро отхвърли иск срещу платформата за децентрализирано финансиране (DeFi) PoolTogether, като постанови, че федералният съд не е подходящо място за разглеждане на проблеми, свързани със стартъпа.

юни 8, 2023 20:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.