НАЧАЛО Други

Спорове около забраната на ChatGPT в Италия

04.04.2023 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Спорове около забраната на ChatGPT в Италия

Неотдавна националната агенция за данни на Италия изрази загриженост относно възможни нарушения на неприкосновеността на личните данни и невъзможността да се провери възрастта на потребителите на ChatGPT - чатбот с изкуствен интелект, поддържан от OpenAI на Microsoft.

В резултат на това OpenAI спря достъпа на Италия до ChatGPT, което е първият случай на предприемане на мерки срещу чатбот с изкуствен интелект в западна държава.

Този ход предизвика сериозни спорове в технологичната индустрия и в страната, като някои критикуваха забраната като прекомерна.

Италианският вицепремиер Матео Салвини например се включи в Instagram, за да сподели мнението си по въпроса, наричайки решението на Службата за защита на личните данни, което принуди ChatGPT да спре достъпа от Италия, непропорционално.

Салвини предположи, че ходът на регулатора е лицемерен, като се има предвид, че съществуват десетки услуги, базирани на изкуствен интелект, посочвайки примери като чата на Bing. Освен това той заяви, че въпросите, свързани с неприкосновеността на личните данни, засягат практически всички онлайн услуги и че е необходим здрав разум при регулирането им.

Потенциална вреда за националния бизнес и иновациите

Салвини предположи, че забраната на ChatGPT може да навреди на националния бизнес и иновациите, заявявайки, че се надява да бъде намерено бързо решение и достъпът на чатбота до Италия да бъде възстановен. Салвини подчерта, че макар контролът и регулирането чрез международно сътрудничество между регулаторите и законодателите да са важни, технологичните революции не могат да бъдат блокирани.

Правен експерт поставя под въпрос забраната

Рон Москона, партньор в международната правна компания Dorsey & Whitney и експерт по технологии, и защита на личните данни, също изрази възражения срещу забраната. Той заяви, че забраната от страна на италианските регулаторни органи е изненада, тъй като е необичайно да се забрани напълно дадена услуга поради инцидент с нарушаване на сигурността на данните.

Отговор на OpenAI

След нареждането на властите OpenAI блокира ChatGPT за потребителите в Италия. Компанията обаче заяви, че спазва разпоредбите за защита на личните данни в Европа и е готова да сътрудничи на италианския регулаторен орган за защита на личните данни. OpenAI твърди, че предприема мерки за свеждане до минимум на личните данни при обучението на своите системи за изкуствен интелект, включително ChatGPT. Целта на компанията е изкуственият интелект да придобива знания за света, а не да получава информация за конкретни лица.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 5 алткойна, които да следите тази седмица (03.04.2023-09.04.2023)


ChatGPT е обект на проверка в други региони

На 31 март Центърът за изкуствен интелект и дигитална политика (CAIDP) подаде жалба срещу ChatGPT с цел да предотврати внедряването на мощни системи за изкуствен интелект сред широката общественост. CAIDP характеризира чатбота като пристрастна и измамна платформа, която застрашава обществената сигурност и поверителност. Чатботът с изкуствен интелект е обект на проверка и в други региони по света.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Прогресът на крипто през последните години в очите на основателя на Етериум

Бутерин наскоро направи някои коментари по отношение на еволюцията на криптовалутите от 2018-2019 г. досега.

20.06.2024 21:30 1 мин. четене

Дългът на САЩ достигна поредният нов рекорд

Държавният дълг на САЩ достигна нов рекорден връх от $34.753 трилиона, като само за последния ден това число се е увеличило с над $70 милиарда и продължава да се покачва.

20.06.2024 21:00 1 мин. четене

Швейцарската централна банка отново намали лихвения процент

Швейцарската централна банка намали основния си лихвен процент на второ поредно заседание, като по този начин подчерта разминаването си с европейските и американските си колеги в управлението на инфлацията.

20.06.2024 20:30 1 мин. четене

БРИКС: Кенеди младши обвинява САЩ за възхода на съюза

Независимият кандидат за президент на САЩ Робърт Кенеди-младши неотдавна отдаде нарастващото влияние на БРИКС на действията на САЩ.

20.06.2024 20:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.