Home

Ще се спука ли балона на фондовия пазар на фона на масовите разпродажби на хедж фондовете?

29.06.2024 9:30 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ще се спука ли балона на фондовия пазар на фона на масовите разпродажби на хедж фондовете?

Напоследък водещите компания на фондовия пазар са технологичните акции, които изстрелват индекси като S&P 500 до нови върхове.

Ралито на технологичните акции, до голяма степен подхранвано от постиженията в областта на изкуствения интелект, породи опасения дали тази инерция може да се запази.

Данните, споделени от тракера на акциите на Майкъл Бъри на 27 юни, разкриха тревожна тенденция. Според доклад на Goldman Sachs хедж фондовете разпродават технологични акции с безпрецедентна скорост.

Данните показват месечния нетен поток (Z score) в сектора на технологиите, медиите и телекомуникациите (TMT) в САЩ. Тази метрика показва отклонението от средния нетен поток, като подчертава моделите на търговия на хедж фондовете.

Основните прозрения от данните включват тенденциите за покупка и продажба, като нетния поток варира от -2.5 до 2.5. В исторически план има периоди на значителни покупки, като например през 2018 г. и 2020 г., когато потока е надвишавал 1.5. През юни 2024 г. обаче се наблюдаваше рязко увеличение на продажбите, като метриката спадна до почти -2.0, което показва значително засилване на натиска за продажби.

Силните продажби от страна на хедж фондовете повишават вероятността от спукване на балон в технологичния сектор.

Тази тенденция може да бъде обусловена от няколко фактора: оценки, достигащи рекордно високи стойности, които подтикват към прибиране на печалби в очакване на корекция на пазара; макроикономически опасения като повишаването на лихвените проценти, инфлацията и геополитическото напрежение, които отблъскват инвеститорите от високорисковите технологични акции; и потенциално пренасочване на средства към по-безопасни или подценени сектори на фона на опасенията от рецесия.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изявлението на председателят на Федералния резерв повлия на златото

Във вторник цените на златото отбелязаха повишение, отчасти стимулирано от коментарите на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, които засилиха очакванията за потенциално намаляване на лихвения процент през септември.

16.07.2024 18:00 1мин. четене

Акциите на MicroStrategy се покачват с 15% на фона на Биткойн ралито

В понеделник акциите на MicroStrategy поскъпнаха с 15%, следвайки двуцифрения ръст на Биткойн до $65,000.

16.07.2024 16:00 1мин. четене

Stripe разширява крипто услугите си в Европа с новаторска интеграция

Stripe разшири интеграцията си с криптовалути в Европа, като даде възможност на клиентите в ЕС да купуват Биткойн (BTC), Етериум (ETH) и други криптовалути, използвайки издадените от Stripe кредитни или дебитни карти.

16.07.2024 15:30 1мин. четене

Kraken даде официален срок за изплащанията от Mt. Gox

Kraken, борса за криптовалути, обяви, че е получила средства от фалиралата крипто борса Mt. Gox, според изявление по електронната поща.

16.07.2024 14:32 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.