НАЧАЛО Биткойн

Разкрива ли последния срив на Биткойн уязвимостта на криптовалутата в периоди на конфликти?

16.04.2024 12:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Разкрива ли последния срив на Биткойн уязвимостта на криптовалутата в периоди на конфликти?

Биткойн (BTC) отбеляза значителен спад през уикенда на фона на нарасналото геополитическо напрежение между Израел и Иран.

Съобщенията за това, че Иран е започнал мащабна въздушна атака срещу Израел, отчасти подпомогнаха до рязък спад на цената от приблизително $70,000 до $62,000 – спад с над 10%.

Макар че кризата изглежда е отшумяла, поне временно, това обезпокоително събитие представлява ново предизвикателство за преобладаващия наратив в крипто общността – че Биткойн процъфтява като средство за съхранение на стойност по време на глобални сътресения. Внезапният спад на цената през уикенда показа, че инвеститорите са по-склонни да продават Биткойн, отколкото да го придобиват. За разлика от тях, при златото, което често се разглежда като оригиналното и окончателно средство за съхранение на стойност, се наблюдаваше увеличение на стойността по време на пика на кризата.

Резкият спад в цената на Биткойн до голяма степен беше предизвикан от вълна от ликвидации, тъй като търговците, много от които бяха с голям ливъридж, се опитваха да покрият позициите си след първоначалния спад, предизвикан от новината за конфликта. Въпреки че краткосрочните търговци допринесоха за разпродажбата, все още има многобройни дългосрочни притежатели на BTC, които вероятно са останали непоколебими в позициите си.

Въпреки това в условията на неотдавнашната геополитическа криза по-голямата част от пазарните участници предпочетоха да продадат Биткойн, вместо да го купят. Флагманската криптовалута се възприема като рисков актив, от който трябва да се бяга, като инвеститорите се насочиха към традиционните сигурни убежища като злато, облигации и щатски долар. Въпреки продължаващия дебат дали Биткойн може да служи като надеждно икономическо убежище, събитията от уикенда подчертаха настоящия му статут на рисков актив.

Въпреки това този сценарий подчертава потенциала на криптопазарите да функционират като система за ранно предупреждение. За разлика от традиционните пазари, крипто борсите работят 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата и много лица от крипто общността следят отблизо геополитическите събития.

Тези фактори дават възможност на цените на криптовалутите да реагират бързо на важни новинарски събития, като потенциално служат като водещ индикатор за по-широки пазарни движения. Вероятно търговците вече проучват възможностите за разработване на алгоритми, които да се възползват от това явление.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Най-големите американски хедж фондове са натрупали над $2.6 милиарда в Биткойн ETF

Нови данни от брокерската компания River разкриват, че някои от най-големите американски хедж фондове са натрупали акции в борсово търгувани фондове (ETF) за Биткойн (BTC) на стойност милиарди долари.

21.05.2024 13:30 1 мин. четене

Британският върховен съд напълно отхвърли твърдението на Крейг Райт, че е създал Биткойн

Съдията от Обединеното кралство Джеймс Мелър публикува публично одобреното решение по съдебно дело, в което участват австралийският предприемач Крейг Райт и Алиансът за отворени криптопатенти (COPA).

21.05.2024 13:00 1 мин. четене

Биткойн навлиза в ерата на институционалните инвестиции – големите риби наливат милиарди в крипто

Според скорошни данни от фирмата за пазарно разузнаване IntoTheBlock, големите крипто инвеститори са увеличили значително своите Биткойн притежания, натрупвайки десетки милиарди долари от пускането на спот ETF през януари.

21.05.2024 10:00 1 мин. четене

Колко трябва да е цената на Биткойн, за да надмине среброто?

През 2024 г. среброто направи забележително завръщане, изпреварвайки биткойн като осмият най-голям актив по пазарна капитализация, след като загуби позицията си през март.

21.05.2024 8:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.