Home

Ще повтори ли Nvidia съдбата на Cisco?

16.06.2024 21:37 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ще повтори ли Nvidia съдбата на Cisco?

Грандиозното покачване на цената на акциите на Nvidia, което е резултат от монопола на компанията в производството на AI чипове, може скоро да бъде оспорено, тъй като пазарните затруднения се облекчават.

Nvidia е основен играч в областта на изкуствения интелект и следователно отразява инвестиционните нагласи на други инвеститори по отношение на технологията. Всеки спад в дела на Nvidia може да сигнализира за по-широко ограничаване на пазара на изкуствен интелект.

Неотдавна Nvidia извърши разделяне на акциите в съотношение 10 към 1, което улеснява закупуването им от по-малките инвеститори. Това не променя общата стойност на дяловете, но прави отделните акции по-достъпни.

Също така след като през февруари тази година бе достигната границата от $2 трилиона, на компанията ѝ отне малко повече от три месеца, за да достигне $3 трилиона пазарна капитализация.

Предстоящи предизвикателства

Настоящото предимство на Nvidia се дължи на големия обем чипове, използвани в сектора на изкуствения интелект. Въпреки това конкуренцията става все по-силна от страна на други фирми като Intel, Qualcomm, Apple и др.

Тъй като все повече компании започват да произвеждат чипове за изкуствен интелект, способността на Nvidia да поддържа високи маржове на печалба може да намалее.

Подобно на Cisco по време на интернет бума през 90-те години на миналия век, Nvidia може да преживее значителен спад, ако има излишно предлагане на хардуер в момент, когато търсенето се забави.

Cisco, която реализира доста печалби по време на интернет бума през 90-те години, продаваше рутери, от които всяка компания се нуждаеше, за да влезе в интернет. Графиката на акциите от онзи период на компанията и тази на Nvidia в днешно време много си приличат.

В периода между 1998 г. и 2000 г. цената на Cisco се увеличи пет пъти, но след това от 2000 г. до 2002 г. се срина, когато се появи пренасищане с хардуер и търсенето се забави,

Бъдещи перспективи

За Nvidia и конкурентите най-добрият сценарий би бил продължаващо голямо търсене на AI технологията, което да позволи на всички участници да спечелят от разширяването на пазарите.

Ако настоящите проблеми, свързани с изкуствения интелект, като неточности и несигурност относно приемането му от потребителите, продължат да бъдат нерешени, тогава търсенето на чипове със специално предназначение може да спадне, спирайки или забавяйки по-нататъшния растеж на двигателите на изкуствения интелект.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Шефът на Tether посочи решението на днешните проблеми с прекъсванията на мрежите

По-рано бе съобщено, че значителна техническа неизправност в централизирания софтуер на CrowdStrike е причинила широкомащабни смущения, които са засегнали множество сектори и са довели до син екран на смъртта (BSOD) на компютри с Windows в световен мащаб. Този инцидент наруши услугите и бизнеса в целия свят.

19.07.2024 21:00 1мин. четене

Tornado Cash регистрира неочакван ръст на депозитите въпреки санкциите

Tornado Cash, крипто миксерът под санкции, отбеляза забележително увеличение на депозитите въпреки правните и регулаторните си проблеми.

19.07.2024 20:30 1мин. четене

Какво ще стане ако Джо Байдън се откаже от президентските избори в САЩ

Президентът Джо Байдън е изправен пред нарастващ натиск от страна на Демократическата партия да прекрати кандидатурата си за преизбиране след дебат с Доналд Тръмп.

19.07.2024 19:00 2мин. четене

Цените на златото тръгват надолу – каква е причината?

Цените на златото спаднаха с повече от 1.5% в петък, тъй като доларът се засили, а някои инвеститори прибраха печалби след неотдавнашното поскъпване на метала.

19.07.2024 18:00 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.