НАЧАЛО Други

Саудитска Арабия и Русия изненадаха търговците с решението си за доставки на петрол

септември 6, 2023 5:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Саудитска Арабия и Русия изненадаха търговците с решението си за доставки на петрол

Саудитска Арабия и Русия съвместно решиха да удължат индивидуалните си намаления на доставките на петрол с още три месеца, което е по-активен ход от очакваното.

Лидерът на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще запази намалението на производството си с 1 милион барела дневно до декември, задържайки добива на около 9 милиона барела на ден – най-ниското ниво от години насам – в продължение на шест месеца.

Едновременно с това Русия ще удължи намалението на износа си с 300,000 барела на ден за същия период.

Това доброволно намаляване на добива ще бъде подлагано на ежемесечни прегледи, за да се обмисли по-нататъшно намаляване или увеличаване на добива, с цел да се осигури стабилност на петролния пазар.

Световните пазари на суров петрол се затягат, тъй като търсенето се доближава до рекордни нива, въпреки опасенията за икономическия растеж на Китай. Това решение, което надхвърли пазарните очаквания, повиши цените на суровия петрол тип “Брент” с 1.54% до $90.37 за барел в Лондон.

Първоначално Саудитска Арабия въведе допълнителни съкращения на доставките през юли, задълбочавайки намаленията, направени с партньорите от ОПЕК+.

Критици от големите страни потребителки изразиха загриженост относно тази интервенция, опасявайки се, че тя може да натовари потребителите и да попречи на икономическото възстановяване, тъй като търсенето на горива в световен мащаб се увеличава, а запасите се изчерпват.

Усилията за запазване на пазара бяха на цената на Саудитска Арабия, което доведе до значително понижаване на прогнозите за икономическия ѝ растеж от страна на Международния валутен фонд.

Въпреки това Саудитска Арабия изглежда готова да поеме тази цена, тъй като вероятно се нуждае от цени на петрола близо до $100 за барел, за да финансира амбициозните проекти за разходи на престолонаследника Мохамед бин Салман, според Bloomberg Economics.

Бярне Шилдроп, главен анализатор на суровини в SEB AB, предполага, че е малко вероятно Саудитска Арабия да се откаже от настоящата си стратегия за приоритизиране на цената над обема на петролния пазар. Акцентът остава върху цената, а не върху количеството.

Източник: Bloomberg

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изглежда бъдещето на икономиката на САЩ според Bank of America

През септември 2023 г. икономиката на САЩ надмина очакванията въпреки предизвикателствата, породени от усилията на страните от БРИКС срещу долара.

октомври 1, 2023 16:00 2 мин. четене

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно през третото тримесечие на 2023 г., като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

октомври 1, 2023 12:00 3 мин. четене

Правителството на САЩ се спаси от това да спре да работи

Конгресът на САЩ прие закон, който предотврати скъпоструващото спиране на работата на федералните агенции и осигури функционирането на правителството до 17 ноември.

октомври 1, 2023 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия иска да се създаде единна дигитална валута за съюза

Докато икономическата коалиция БРИКС проучва алтернативи на щатския долар, Русия се застъпва за създаването на единна дигитална валута за търговия в рамките на блока.

октомври 1, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.