Home

Саудитска Арабия приключи 50-годишната си сделка със САЩ за петродолара

13.06.2024 14:30 1мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Саудитска Арабия приключи 50-годишната си сделка със САЩ за петродолара

В света на финансите предстои голяма промяна, тък като на 9 юни Саудитска Арабия реши да не подновява споразумението си за петродолара със САЩ.

Това споразумение се отнасяше до използването на щатския долар за покупко-продажба на петрол, като именно тази сделка беше основна причина за силата на щатския долар в световната икономика.

Споразумението бе подписано за първи път на 8 юни 1974 г. С него бяха създадени две групи, едната работеше в областта на икономическото сътрудничество, а другата по военните нужди на Саудитска Арабия.

Според информацията по онова време хората са вярвали, че това ще помогне на двете държави да работят в тясно сътрудничество.

Тогава представителите на САЩ смятаха, че сделката ще накара Саудитска Арабия да произвежда повече петрол и че може да си партнират повече с други арабски държави в областта на икономиката.

Сега, след като сделката няма да се поднови, Саудитска Арабия може да продава петрол и други неща в различни валути. Сред тях са китайският юан, еврото, йената и дигитални валути като Биткойн.

Експертите смятат, че това ще помогне светът да се отдалечи от използването на щатския долар като основна валута.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Riot Platforms придобива Block Mining, за да разшири добивния капацитет на Биткойн

Riot Platforms, основен играч в добива на BTC, ще купи Block Mining, базиран в Кентъки, в сделка на стойност $92.5 милиона.

24.07.2024 18:30 1мин. четене

БРИКС: Членките вече разглеждат предложението на Иран за обща платежна система

Страните членки на БРИКС разглеждат предложението на Иран за интегриране на националните им платежни системи, както потвърди руският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко в интервю за TASS.

24.07.2024 17:30 1мин. четене

Популярен трейдър предупреди за спад на долара и подкрепи Биткойн

Известният икономист Питър Бранд изрази загриженост относно потенциалния рязък спад на щатския долар и предложи Биткойн като жизнеспособен алтернативен актив.

24.07.2024 16:00 2мин. четене

Биткойн е подложен на натиск след последните действия на Mt. Gox

Стойността на Биткойн за кратко падна под $66,000, веднага след като Mt. Gox започна процеса за възстановяване на дължимите BTC на кредиторите.

24.07.2024 14:30 2мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.