НАЧАЛО Други

Саудитска Арабия планира рекордна продажба на акции в най-голямата петролна компания

26.05.2024 18:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Саудитска Арабия планира рекордна продажба на акции в най-голямата петролна компания

Според запознати източници Саудитска Арабия се подготвя за значителна продажба на акции в енергийния гигант Aramco, която може да се осъществи още през юни.

Тази продажба, която се очаква да набере около $10 милиарда, може да бъде една от най-големите сделки с акции в региона. Подготовката е в ход и подробностите могат да се променят, заявиха източниците, пожелали анонимност поради частния характер на информацията.

Акциите ще бъдат листвани на фондовата борса в Рияд, като предлагането ще бъде изцяло пазарно, а не ускорено в рамките на няколко дни. Този подход цели да привлече по-широк кръг инвеститори и да осигури по-стабилен процес на предлагане. Нито службата за комуникации на саудитското правителство, нито Aramco отговориха незабавно на запитванията за коментар.

Няколко големи банки, сред които Citigroup, Goldman Sachs и HSBC, са набелязани да управляват продажбата, както вече беше съобщено от Reuters. Тяхното участие подчертава мащаба и значението на предлагането.

Продажбата на акции е част от инициативата на Саудитска Арабия „Визия 2030“ – план за икономически преход, насочен към разширяване на частния сектор и насърчаване на растежа, който не е свързан с петрола. Въпреки тази промяна, саудитското правителство остава най-големият акционер в Aramco, притежавайки 90% дял и разчитайки в голяма степен на дивидентите му.

По-рано този месец Aramco обяви, че очаква да изплати $31 милиарда под формата на дивиденти, въпреки по-ниските печалби през първото тримесечие, дължащи се на намалените цени и обеми на петрола. Дивидентите подчертават продължаващото финансово значение на Aramco за саудитската икономика.

След първичното публично предлагане на Aramco през 2019 г., най-голямото IPO в света, акциите ѝ се колебаят. Първоначално оценени на 32 риала, акциите достигнаха най-високата си стойност от 38.64 риала преди година. В четвъртък акциите на Aramco затвориха на ниво от 29.95 риала.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Trezor представя новата си серия хардуерни портфейли

Компанията за крипто портфейли Trezor официално обяви стартирането на Trezor Expert – персонализирана индивидуална услуга.

14.06.2024 17:30 1 мин. четене

АСЕАН започва да страни от Китай и се насочва към САЩ

Според неотдавнашно проучване, износът на страните от ASEAN за САЩ е надминал този на Китай за първи път от шест тримесечия насам.

14.06.2024 17:00 1 мин. четене

Биткойн титанът MicroStrategy увеличи предлагането на акции до $700 милиона

MicroStrategy, най-големият притежател на Биткойн (BTC), обяви на 14 юни цената на конвертируемите първостепенни облигации с падеж 2032 г, които възлизат на обща стойност от $700 милиона, което е с $200 милиона повече от първоначално обявените стойности.

14.06.2024 16:00 1 мин. четене

OPEC може да започне да губи контрола върху глобалните пазари на петрол

Общото мнение на експертната общност е, че ОПЕК+ може да не успее да поддържа цените на петрола на пазара, като контролира производството си, тъй като Международната агенция по енергетика (IEA) прогнозира завишено световното предлагане.

14.06.2024 14:30 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.