НАЧАЛО Други

БРИКС засилва търговията с Европа – какво означава това за долара?

26.05.2024 11:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС засилва търговията с Европа – какво означава това за долара?

Икономическият съюз БРИКС изглежда се стреми към увеличаване на търговията с Европа, което би могло да повлияе на господстващото положение на американския долар.

Напоследък Китай поставя засилен акцент върху стимулирането на икономическия си растеж и работи за укрепване на търговските отношения с европейските държави, които алиансът би могъл да използва.

В четвъртък китайският президент Си Дзинпин се срещна с ръководители на държавни предприятия и международни инвеститори. Той подчерта, че икономическият растеж и реформите са основни приоритети за Китай. Освен това той провежда по-чести дискусии с европейските лидери за засилване на икономическото сътрудничество.

През последните години алиансът БРИКС отбеляза значителен ръст в геополитическата сфера. Блокът се фокусира върху разширяването си, като на последната си среща през 2024 г. добави пет нови държави. Очаква се тази тенденция на растеж и разширяване да продължи и в предстоящите събития.

Освен това държавите от БРИКС се ангажираха с инициативи, насочени към намаляване на зависимостта от щатския долар. Те насърчават използването на местни валути и се стремят да установят по-многополюсна световна икономика. Тази стратегия вероятно ще се засили, особено при потенциално нарастване на търговията с Европа, което може значително да отслаби влиянието на щатския долар.

Ако тези планове се осъществят, това ще нанесе сериозен удар върху долара. Щатският долар вече до голяма степен е изключен от търговските сделки между Китай и Русия. Освен това Китай увеличи златните си резерви и диверсифицира активите си, за да укрепи финансовата си стабилност.

Очаква се тези стратегии да изиграят значителна роля в търговските ангажименти на Китай и на съюза БРИКС с Европа. Редица европейски държави проявяват интерес към засилване на търговията с държавите от алианса.

Франция активно се стреми към дипломатическо сътрудничество с Китай. Освен това след неотдавнашни посещения бяха засилени отношенията със Сърбия и Унгария. Положителните срещи с китайския президент в Будапеща, Белград и Брюксел показват, че тези планове могат да се осъществят през следващите месеци.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Чарлз Хоскинсън коментриа слуховете за партньорство на Cardano с Илон Мъск

Наскоро Тони Едуард, домакин и основател на Thinking Crypto, проведе интервю с Чарлз Хоскинсън, създателят на Cardano, в което той имаше възможност да изрази мнението си за проваления потенциал на сътрудничеството с главния изпълнителен директор на Tesla и собственик на X (Twitter) Илон Мъск.

13.06.2024 11:30 2 мин. четене

Топ американска банка разкрива интегрирането на AI за големите си инвеститори

Акцентът на плана на банката бе даден от Ребека Хил, ръководител на отдела за управление на богатството в Morgan Stanley в Австралия.

13.06.2024 11:00 2 мин. четене

БРИКС: Съюзът с исторически ход, който ефективно зарязва долара

Алиансът БРИКС обяви споразумение с няколко държави извън съюза за уреждане на търговските сделки в техните национални валути, заобикаляйки използването на долара.

13.06.2024 10:00 1 мин. четене

Ето какво показват данните за инфлацията в Китай

Потребителските цени в Китай се отбелязаха леко увеличение през май, като Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши с 0.3% на годишна база, почти същото като през април.

13.06.2024 8:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.