НАЧАЛО Други

Саудитска Арабия може да започне “петролна война” срещу САЩ

07.12.2023 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Саудитска Арабия може да започне “петролна война” срещу САЩ

Саудитска Арабия се сблъсква с предизвикателства при повишаването на цените на петрола чрез съкращаване на производството и може да обмисли значителна промяна в посока към САЩ, според мнението на енергийния експерт Пол Санки.

В интервю Санки изказа предположение, че Саудитска Арабия потенциално би могла да промени стратегията си, като увеличи значително производството, за да залее пазара с доставки през първите месеци на 2024 г. Този ход не е насочен конкретно към по-новите производители като Гвиана или Бразилия.

Санки подчерта значението на насочването към лицата, вземащи решения в петролната индустрия, като спомена по-специално значението на влиянието върху тези, които участват в Пермския басейн – ядрото на шистовия добив в САЩ.

Той обясни, че намерението е да се надмине сегашната разлика в производството на Саудитска Арабия, която е приблизително 2.5 милиона барела на ден. Чрез потенциално свръхпредлагане на пазара и съответно понижаване на цените на суровия петрол, целта ще бъде да се направи нефтодобивът в САЩ нерентабилен, което ефективно ще повлияе на финансовата жизнеспособност на отрасъла – подход, използван преди това от Рияд през 2014 г. и 2020 г., за да си възвърне контрола върху цените на петрола.

Санки направи паралел между настоящата ситуация и предишни случаи, като посочи липсата на солидарност в ОПЕК. Той отбеляза нарастващия добив на петрол от страни като ОАЕ и навлизането на Иран в дела на Саудитска Арабия във вноса на суров петрол от Китай. Освен това той изтъкна продължаващото намаляване на търсенето, подобно на тенденцията, наблюдавана по време на Ковид пандемията.

При всички тези сценарии най-голямото предизвикателство е непрекъснатото нарастване на производството на петрол в САЩ, което поставя нови рекорди“, отбеляза Санки.

По данни на Администрацията за енергийна информация производството на суров петрол в САЩ бележи значителен ръст, като наскоро достигна връх от 13.2 милиона барела на ден. Междувременно на световните енергийни пазари се появиха съмнения относно искреността на ангажимента на ОПЕК+ за намаляване на производството. След неотдавнашната среща, на която членовете обещаха да удължат съкращенията, цените на петрола отбелязаха спад.

Макар че Санки се въздържа да коментира дали има конкретни планове, потвърдени от саудитски официални лица по отношение на увеличаването на производството, той предположи, че действията може да са предстоящи.

Вероятно е те да наблюдават динамиката на пазара през зимата, като запазят съкращенията си според изявлението си през първото тримесечие. След това начинът им на действие ще зависи от пазарните тенденции“, сподели той.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Nvidia достигна размерите на целия фондов пазар в Германия

След скорошния доклад на Nvidia и рязкото увеличение на покупките на акции, пазарната капитализация на производителя на чипове се увеличи до впечатляващите $1.91 трилиона.

22.02.2024 21:40 2 мин. четене

Нови прогнози за цените на петрола

Тенденциите в ценообразуването на петрола и бензина се характеризират с ясно изразени сезонни тенденции, които обикновено се повишават след началото на годината и се запазват до летните месеци.

22.02.2024 20:00 3 мин. четене

БРИКС: Финансовият упадък на САЩ ще бъде в полза на съюза

Бившият главен икономист на МВФ Оливие Бланшар алармира, че Съединените щати са изправени пред тежка фискална криза поради нарастващия дефицит по дълга, който вече надхвърля $34 трилиона.

22.02.2024 17:00 2 мин. четене

Рецесията вероятно вече е застигнала Германия според централната банка на страната

Според редовния месечен доклад на Bundesbank от понеделник за най-голямата икономика в Европа, изглежда, че понастоящем Германия преживява потенциална рецесия, обусловена от слабото външно търсене, предпазливото поведение на потребителите и ограничените вътрешни инвестиции поради високите разходи за заеми.

22.02.2024 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.