НАЧАЛО Други

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

02.12.2023 21:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

Тази инвестиция представлява значителен компонент от по-голяма инициатива на стойност $30 милиарда, оповестена по време на срещата на върха.

Източници споделиха, че този инвестиционен план, насочен към климата, ще си сътрудничи с организации като BlackRock, TPG и Brookfield. Освен това Lunate Capital, базираният в Абу Даби мениджър на активи на стойност $50 милиарда, ще контролира разпределението на $5 милиарда, предназначени за страните от глобалния юг.

През 2023 г. алиансът БРИКС заема видно място в новинарските заглавия и придоби ключово значение в глобалните геополитически дискусии. Блокът не само приложи въздействащи мерки за намаляване на зависимостта от щатския долар, но и обяви присъединяването на шест нови държави членки.

Отпуснатите $5 милиарда са специално предназначени за страните от глобалния юг – термин, който исторически се свързва със страните от алианса БРИКС, а именно Бразилия, Индия и Китай. Ето защо се очаква това инвестиционно съобщение да окаже значително влияние върху финансовите отношения, които ОАЕ поддържат с тези държави.

Освен това се очаква тази инвестиция да подкрепи усилията на алианса за намаляване на зависимостта от щатския долар. ОАЕ са в челните редици на нациите, които се отказват от долара в двустранната търговия със страните от БРИКС, и напълно възприемат подобни практики. По същество тази инвестиция има потенциал да бъде от голяма полза за алианса и неговите разнообразни инициативи.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Nvidia достигна размерите на целия фондов пазар в Германия

След скорошния доклад на Nvidia и рязкото увеличение на покупките на акции, пазарната капитализация на производителя на чипове се увеличи до впечатляващите $1.91 трилиона.

22.02.2024 21:40 2 мин. четене

Нови прогнози за цените на петрола

Тенденциите в ценообразуването на петрола и бензина се характеризират с ясно изразени сезонни тенденции, които обикновено се повишават след началото на годината и се запазват до летните месеци.

22.02.2024 20:00 3 мин. четене

БРИКС: Финансовият упадък на САЩ ще бъде в полза на съюза

Бившият главен икономист на МВФ Оливие Бланшар алармира, че Съединените щати са изправени пред тежка фискална криза поради нарастващия дефицит по дълга, който вече надхвърля $34 трилиона.

22.02.2024 17:00 2 мин. четене

Рецесията вероятно вече е застигнала Германия според централната банка на страната

Според редовния месечен доклад на Bundesbank от понеделник за най-голямата икономика в Европа, изглежда, че понастоящем Германия преживява потенциална рецесия, обусловена от слабото външно търсене, предпазливото поведение на потребителите и ограничените вътрешни инвестиции поради високите разходи за заеми.

22.02.2024 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.