НАЧАЛО Други

САЩ ще плати цената за грешката на Федералния резерв – Насим Талеб

юли 8, 2023 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
САЩ ще плати цената за грешката на Федералния резерв – Насим Талеб

Известният икономист и автор на бестселъри Насим Талеб твърди, че Федералният резерв е допуснал сериозна грешка преди 15 години, която сега ще има последици за обикновените американци.

Според Талеб цяло едно поколение търговци е станало зависимо от нулевите лихвени проценти в резултат на разхлабената парична политика на Фед през последното десетилетие и половина. Това от своя страна ги е направило неподготвени да работят в среда с по-високи лихвени проценти.

Талеб предупреди, че ще има последствия, тъй като американците ще бъдат принудени да се справят с предизвикателствата, свързани с увеличените капиталови разходи. Той критикува Фед за това, че по време на дълговата криза през 2008 г. е изпаднал в паника и прибързано е намалил лихвените проценти до нула.

Според него такава драстична мярка е била ненужна и е затруднила повишаването на лихвите. В резултат на това цяло едно поколение търговци и финансови участници нямат истинско разбиране за значението на лихвените проценти.

Според Талеб настоящата ситуация поставя началото на нова ера, характеризираща се с още по-високи нива на задлъжнялост от преди.

Той смята, че основната роля на Федералния резерв е да поддържа ценова стабилност и макар че паричната политика е предназначена за решаване на краткосрочни проблеми, тя е използвана неуместно като заместител на провеждането на необходимите структурни реформи. Той разглежда това като съществена грешка, която неизбежно ще доведе до негативни последици.

Талеб, който е известен с критичната си позиция по отношение на криптовалутите, също така изтъкна опасенията си за прегряване и потенциално отслабване на пазара на недвижими имоти. Той предположи, че сегашната икономическа разплата, за която предупреждава, може да се отрази в този конкретен пазарен сегмент.

При положение, че оценките на недвижимите имоти надхвърлят зашеметяващите сто трилиона долара, а лихвите по ипотечните кредити вече достигат 7% с тенденция към нарастване, Талеб смята, че и бизнес пейзажът на стартъпите се е променил. 

Преди стартиращите предприятия наблягаха на паричния поток, но сега разчитат на продажбата на бъдещо финансиране на други страни – промяна, която допълнително допринася за нестабилността на цялостната структура.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Ще успее ли БРИКС да монополизира глобалния пазар на петрол?

Коалицията от нововъзникващи икономики БРИКС, въпреки договореното през август 2023 г. разширяване, няма да има влияние върху 80% от световното производство на петрол, както неправилно се твърди в някои публикации в социалните медии.

септември 30, 2023 8:00 2 мин. четене

Дигиталното евро няма да бъде напълно анонимно според ЕЦБ

По-рано тази година Европейската комисия (ЕК) направи значителна крачка напред, като въведе обширна правна рамка, насочена към въвеждането на дигитална валута на централната банка (CBDC) в 20-те държави членки на еврозоната.

септември 30, 2023 7:00 2 мин. четене

Как можете да използвате новите функции на ChatGPT на крипто пазарите

След като OpenAI въведе в своята AI платформа ChatGPT възможности за работа с глас, изображения и сърфиране, пред инвеститорите, търговците и ентусиастите се разкриха множество възможности в сферата на криптовалутите.

септември 29, 2023 21:00 3 мин. четене

САЩ може да влезе в рецесия до 2025 г., но няма поводи за притеснение – BlackRock

Рецесията в САЩ предизвика множество спекулации, като икономисти, финансови институции и политици предлагат различни гледни точки за времето на нейното настъпване и потенциалното ѝ въздействие върху пазара.

септември 29, 2023 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.