НАЧАЛО Други

САЩ и ООН разкритикуваха петролната индустрия

09.06.2024 20:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
САЩ и ООН разкритикуваха петролната индустрия

В Световния ден на околната среда генералният секретар на ООН Антонио Гутериш осъди индустрията за изкопаеми горива, определяйки я като основен фактор за климатичния хаос, докато тя жъне рекордни печалби и се възползва от огромни субсидии, финансирани от данъкоплатците.

В речта си Гутериш обрисува мрачна картина на бъдещето, приписвайки на петролния и газовия сектор потенциални изчезвания на видове растения и животни. Той призова рекламодателите да прекъснат връзките си с този отрасъл и апелира за забрана на рекламите на нефт и газ, въпреки че подобни забрани едва ли ще възпрат използването на тези продукти.

Речта му беше една от многото скорошни атаки от страна на официални лица, критикуващи петролната и газовата индустрия на фона на бавния преход към нисковъглеродна енергия, въпреки съобщенията за рекордно развитие в тази област.

По-рано представителите на Демократическата партия призоваха Министерството на правосъдието в САЩ да разследва „Голямата петролна индустрия“ за предполагаем заговор с ОПЕК за поддържане на високи цени на горивата и за това, че не прехвърля печалбите на потребителите. Те заявиха, че потребителите заслужават да знаят дали петролните компании манипулират пазарите в тяхна вреда.

По време на пандемичните спирания през 2020 г. петролните компании намалиха производството в отговор на рязкото спадане на международните цени – ход, типичен за всяка индустрия, изправена пред свръхпредлагане и спад в търсенето. Въпреки това законодателите и Гутериш се отнасят към петролната и газовата промишленост по уникален начин, като целят да окажат натиск върху нея да спре дейността си.

По ирония на съдбата наказанието на индустрията може да доведе до още по-високи цени на горивата, тъй като производителите ще намалят производството, за да компенсират потенциалните санкции.

Призивите за забрана на рекламата на нефт и газ, като например тези в Канада, не получиха голяма подкрепа. Някои канадски депутати разкритикуваха предложението, като подчертаха необходимостта от практически решения, а не от поляризиращи действия. По подобен начин идеята за налагане на данък върху неочакваните печалби на петролната индустрия, предназначен за финансиране на щетите, нанесени на климата, се сблъсква с предизвикателства. Например данъкът върху неочакваните печалби в Обединеното кралство доведе до намаляване на инвестициите и намаляване на местното производство, което подчертава контрапродуктивния характер на подобни мерки.

Заключение

Поддръжниците на намаляването на добива на нефт и газ трябва да съгласуват позицията си с потенциалните последици, като например задълбочаване на настоящата криза с разходите за живот. Без балансиран подход усилията за ограничаване на производството на изкопаеми горива могат да доведат до непредвидени и тежки икономически последици.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Чарлз Хоскинсън коментриа слуховете за партньорство на Cardano с Илон Мъск

Наскоро Тони Едуард, домакин и основател на Thinking Crypto, проведе интервю с Чарлз Хоскинсън, създателят на Cardano, в което той имаше възможност да изрази мнението си за проваления потенциал на сътрудничеството с главния изпълнителен директор на Tesla и собственик на X (Twitter) Илон Мъск.

13.06.2024 11:30 2 мин. четене

Топ американска банка разкрива интегрирането на AI за големите си инвеститори

Акцентът на плана на банката бе даден от Ребека Хил, ръководител на отдела за управление на богатството в Morgan Stanley в Австралия.

13.06.2024 11:00 2 мин. четене

БРИКС: Съюзът с исторически ход, който ефективно зарязва долара

Алиансът БРИКС обяви споразумение с няколко държави извън съюза за уреждане на търговските сделки в техните национални валути, заобикаляйки използването на долара.

13.06.2024 10:00 1 мин. четене

Ето какво показват данните за инфлацията в Китай

Потребителските цени в Китай се отбелязаха леко увеличение през май, като Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши с 0.3% на годишна база, почти същото като през април.

13.06.2024 8:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.