НАЧАЛО Други

САЩ изостава в CBDC надпреварата – какво може да означава това?

март 1, 2023 14:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
САЩ изостава в CBDC надпреварата – какво може да означава това?

Бивш анализатор на ЦРУ смята, че стремежът на Китай към цифрова валута на централната банка (CBDC) може да доведе до геополитически проблеми.

Яя Фануси, изследовател в областта на криптовалутите и ръководител на политиката в Съвета за крипто иновации, обясни в неотдавнашно интервю за Bloomberg, че ако правителството на САЩ продължи да изостава в приемането на CBDC, то рискува да изгуби доминантната си позиция в световната финансова система, което с течение на времето може да има непредвидени геополитически последици.

Държавите, на които са наложени санкции, търсят финансова инфраструктура, която не е контролирана или силно повлияна от САЩ, за да могат да прехвърлят средства по-свободно.

Да предположим, че емитираните от държавата CBDC станат част от глобално възприетата финансова инфраструктура, а САЩ имат слабо влияние върху тези нови стандарти. В този случай това би могло да окаже влияние върху икономиката и държавността на Съединените Американски Щати.

Фануси отбеляза също така, че предимството на Китай, който от 2014 г. насам проучва CBDC, му дава преднина в надпреварата за приемане на цифрови валути.

Страната стартира пилотната версия на своя цифров юан на 4 януари 2022 г. и според съобщенията е обработила милиони трансакции в милиони портфейли. Фануси добави, че има “набор от пилотни проекти”, които тестват смарт договори за добавяне на програмируемост към дигиталните валути на централните банки. Китай помага на други държави да приемат подобни стандарти.

Макар Фануси да смята, че стремежът на страната към CBDC може да предизвика геополитически главоболия за САЩ, той не смята, че юанът ще замени щатския долар.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Джанет Йелън призовава за строга крипто регулация на срещата на Г-20


Силата на САЩ да налага санкции произтича от централното място на държавата в световната финансова инфраструктура. Ако има жизнеспособна нова релса, в която санкционираните участници вече могат да извършват транзакции, без да са под силното влияние на САЩ, това може да представлява проблем.

Въпреки че Федералният резерв на САЩ постигна напредък по своя проект за CBDC, той все още не е получил одобрение от правителството на САЩ. През януари ФЕД публикува последната версия на своята бяла книга за проекта за цифров долар, в която се очертават потенциалните му ползи, рискове и други съображения.

Макар че според съобщенията CBDC, управлявани от контролирани от държавата счетоводни книги, в някои случаи са по-ефективни и по-лесни за използване от децентрализираните публични мрежи като Биткойн и Етериум, противниците на тези валути смятат, че държавите ги приемат, за да поддържат известна степен на финансов контрол върху своите граждани.

Подкрепящият криптовалутите американски конгресмен Том Емър наскоро представи Закона за CBDC срещу държавния надзор, за да защити финансовата неприкосновеност на гражданите на САЩ от действията на Федералния резерв.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Binance спря спот търговията поради технически проблем

Binance, най-голямата крипто борса в света, се сблъска с проблеми при спот търговията на своята платформа.

март 24, 2023 15:20 2 мин. четене

Огромният интерес блокира сайта на Arbitrum преди airdrop събитието

Преди събитието за заявяване на ARB токени уебсайтът и блокчейн скенерът на Arbitrum претърпяха прекъсване поради голямото търсене от страна на потребителите.

март 24, 2023 12:15 1 мин. четене

Чарлз Хоскинсън не е съгласен с антикрипто позицията в доклад на Белия дом

Неотдавнашният икономически доклад на Белия дом предизвика полемика в крипто индустрията заради критиката си към дигиталните активи като прекалено спекулативни и лишени от фундаментална стойност.

март 24, 2023 11:00 1 мин. четене

SEC започнаха разследване срещу Coinbase

Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) информира крипто борсата Coinbase, че срещу нея се води разследване за потенциални нарушения на законите за ценните книжа, свързани с нейната борса, услугата за залози, Coinbase Earn и Coinbase Wallet.

март 24, 2023 9:00 1 мин. четене