НАЧАЛО Други

Фондовият пазар на Китай се срива, а избягалите инвеститори може да не се върнат

11.02.2024 14:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Фондовият пазар на Китай се срива, а избягалите инвеститори може да не се върнат

Според Атлантическия съвет неотдавнашният спад на китайския фондов пазар е нанесъл значителен удар, като от началото на 2021 г. китайските компании са загубили общо $7 трилиона.

Този спад би могъл да отбележи повратна точка, възпирайки чуждестранните инвеститори да се завърнат. Старши сътрудникът Джереми Марк отбеляза, че офшорните търговци вече изтеглят инвестициите си поради мрачните икономически перспективи.

В бъдеще китайският пазар може да привлече повече спекулативни инвеститори, търсещи бързи печалби, а не възможности за стабилен растеж.

Марк предполага, че чуждестранните търсачи на изгодни сделки и хедж фондовете биха могли да доминират, което потенциално може да засили пазарната волатилност.

За да противодейства на спада, Пекин прилага мерки като покупки с държавна подкрепа и ограничения на достъпа до офшорни пазари. Въпреки че тези усилия временно повишиха китайските индекси, Марк подчерта, че устойчивото възстановяване зависи от справянето на Пекин с по-широки кризи.

Пазарът на недвижими имоти, който представлява една четвърт от БВП на Китай, е основен проблем. Високата степен на задлъжнялост доведе до вълна от фалити, утежнена от бавната реакция на Пекин и репресиите срещу технологичния сектор през 2020 г., което допълнително обезкуражи чуждестранните инвеститори.

Това бягство на капитали се отрази на китайската стартъп сцена, като пазарът на IPO пресъхна. Марк предупреди, че дори и икономиката да се стабилизира, има тревожни признаци по отношение на позицията на правителството спрямо инвеститорите в акции, което може да разтревожи допълнително пазара.

В обобщение, спадът на китайския фондов пазар има значителни последици за чуждестранните инвеститори и икономиката като цяло, като е възможно да има трайни последици.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Ето кои са най-коментираните акции тази седмица

Въпреки че WallStreetBets може и да няма същата доминация, както по време на манията по GameStop, тя остава важен център за различни хора, включително инвеститори на дребно, спекуланти, дей трейдъри, онлайн коментатори и опитни анализатори на фондовия пазар.

23.02.2024 10:30 2 мин. четене

БРИКС: Защо Русия е толкова важна за съюза

В неотдавнашно интервю за BRICS TV Фабио Борхес, професор във Федералния университет за интеграция на латиноамериканци (UNILA) и куратор на БРИКС, сподели своите виждания относно настоящото руско председателство на БРИКС и влиянието на новите членове на световната сцена.

23.02.2024 8:00 1 мин. четене

Цената на златото продължава да върви нагоре на фона на конфликтите в Украйна и Газа

В четвъртък цените на златото продължиха възходящата си траектория, подкрепени от лекия спад в стойността на щатския долар и продължаващото геополитическо напрежение.

23.02.2024 7:00 2 мин. четене

Nvidia достигна размерите на целия фондов пазар в Германия

След скорошния доклад на Nvidia и рязкото увеличение на покупките на акции, пазарната капитализация на производителя на чипове се увеличи до впечатляващите $1.91 трилиона.

22.02.2024 21:40 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.