НАЧАЛО Други

САЩ ги очаква нещо по-ужасяващо от кризата през 2008 година – Питър Шиф

31.03.2024 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
САЩ ги очаква нещо по-ужасяващо от кризата през 2008 година – Питър Шиф

Федералният резерв, ръководен от Джером Пауъл, намекна за потенциални три намаления на лихвените проценти през тази година.

Въпреки повишението на годишния темп на индекса на разходите за лично потребление през февруари икономистът Питър Шиф предупреди, че позицията на централната банка може да е погрешна.

В изявление в X (бивш Twitter) Шиф посочи, че покачването на златото над $2,200 за тройунция подсказва противоположна посока на твърденията на Фед за приближаване на инфлацията до целта от 2%. Той наблегна на надеждността на пазара спрямо оценките на Фед, като предположи, че ако централната банка наистина зависеше от данните, ескалиращите цени на златото биха го подтикнали да обмисли повишаване на лихвените проценти.

Шиф обърна внимание на значителното увеличение на личните разходи с 0.8% на месечна база през февруари, което надхвърли ръста на личните доходи с 0.3%. Той твърди, че месечното повишение на разходите за лично потребление с 0.3% не отразява точно влиянието на инфлацията върху цените.

Освен това Шиф посочи стоковия индекс CRB, който се е повишил с 12% през тази година и потенциално може да достигне ръст от до 50% до края на 2024 г. Той постави под съмнение съвместимостта на толкова значителен ръст на цените на суровините с идеята за по-ниска инфлация и намаляващ индекс на потребителските цени.

В друго свое изказване Шиф предположи, че очакваното понижение на лихвените проценти от страна на Фед може да бъде запомнено като значителна политическа грешка, като повтори опасенията, изразени от бившия председател на Фед Артър Бърнс. Той разкритикува разхлабената парична политика на Фед, като наблегна на потенциалните последици от планираното намаляване на лихвените проценти.

Забележките на Шиф се появиха докато лихвения процент по федералните фондове в момента е на 22-годишен връх от 5.25%-.50%. Той предупреди за задаваща се криза, надхвърляща мащабите на световната финансова криза от 2008 г., подхранвана от балона на жилищния пазар и последвалите фалити на високорискови кредити.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Доларът засенчва всички останали валути през 2024 година

Няколко нововъзникващи икономики в Азия, Африка и Латинска Америка започнаха да полагат усилия за намаляване на зависимостта си от щатския долар с цел да отслабят неговия световен статут на резервна валута.

19.04.2024 19:36 2 мин. четене

Топ 3 AI акции, които може да са по-добра инвестиция от криптовалутите

Пазарът на криптовалути не веднъж е демонстрирал потенциала си за повишаване на стойността на портфейлите на инвеститорите.

19.04.2024 18:00 2 мин. четене

Икономиката на Китай надмина очакванията за първото тримесечие на 2024 година

Според публикуваните във вторник правителствени данни китайската икономика е надхвърлила очакванията през първото тримесечие на годината, повлияна от политиките за стимулиране и увеличеното търсене.

19.04.2024 16:00 2 мин. четене

Какво мисли съоснователят на PayPal за въздействието на изкуствения интелект

Питър Тийл, известен като съосновател на PayPal и видна фигура в технологичната индустрия, неотдавна изрази загриженост относно въздействието на изкуствения интелект (AI) върху различни умения.

19.04.2024 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.