Home

Сагата с Джулиан Асанж приключи – създателят на WikiLeaks излиза на свобода

25.06.2024 6:00 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Сагата с Джулиан Асанж приключи – създателят на WikiLeaks излиза на свобода

Според последните съдебни документи основателят на WikiLeaks Джулиан Асанж ще се признае за виновен по обвинение в конспирация в сделка с Министерството на правосъдието на САЩ, която може да осигури освобождаването му от британски затвор.

Обвинението на Асанж е свързано с ролята му в масовото изтичане на секретни военни и дипломатически документи на САЩ – скандал, датиращ от времето на администрацията на Обама.

Твърди се, че между 2009 и 2010 г. Асанж си е сътрудничил с бившия анализатор от военното разузнаване Челси Манинг, за да публикува чрез WikiLeaks обширни доклади за войните в Афганистан и Ирак, както и телеграми на Държавния департамент и информация на задържаните в затвора Гуантанамо.

Според споразумението за признаване на вина, подадено в Окръжния съд на САЩ, Асанж ще бъде осъден на 62 месеца, като му се приспадне изтърпяното време, което ще му позволи да се върне в Австралия. Този ход следва продължителните му правни битки за избягване на екстрадиция в САЩ, включително неотдавнашното разрешение от Върховния съд в Лондон за пълно изслушване на апелативната инстанция по делото му.

Случаят на Асанж е свързан и с президентските избори в САЩ през 2016 г., когато WikiLeaks публикува хакнати имейли на Националния комитет на Демократическата партия – операция, свързана с руското разузнаване. Въпреки това бившият президент Тръмп публично се усъмни в руското участие, което противоречи на заключенията на американското разузнаване.

Челси Манинг, която изигра ключова роля в изтичането на информация, първоначално беше осъдена на 35 години, но през 2017 г. Обама смекчи присъдата ѝ. По-късно тя се сблъска с допълнителни правни предизвикателства, включително близо година в затвора за отказ да свидетелства пред голямото жури.

Това споразумение за признаване на вината потенциално слага край на продължилата десетилетие сага с участието на Асанж, като подчертава значими проблеми в пресечната точка на журналистиката, правото и международните отношения.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Акциите на MicroStrategy се покачват с 15% на фона на Биткойн ралито

В понеделник акциите на MicroStrategy поскъпнаха с 15%, следвайки двуцифрения ръст на Биткойн до $65,000.

16.07.2024 16:00 1мин. четене

Stripe разширява крипто услугите си в Европа с новаторска интеграция

Stripe разшири интеграцията си с криптовалути в Европа, като даде възможност на клиентите в ЕС да купуват Биткойн (BTC), Етериум (ETH) и други криптовалути, използвайки издадените от Stripe кредитни или дебитни карти.

16.07.2024 15:30 1мин. четене

Kraken даде официален срок за изплащанията от Mt. Gox

Kraken, борса за криптовалути, обяви, че е получила средства от фалиралата крипто борса Mt. Gox, според изявление по електронната поща.

16.07.2024 14:32 1мин. четене

Цените на петрола се понижават поради по силния долар

Цените на петрола се понижиха за трети пореден ден поради опасенията за слабо търсене от страна на Китай. Освен това за низходящата тенденция допринесоха по-силният долар и хладните настроения на капиталовите пазари.

16.07.2024 13:00 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.