НАЧАЛО Други

Русия ще снабди Казахстан с електроенергия за копаене на крипто

октомври 3, 2022 18:55 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Русия ще снабди Казахстан с електроенергия за копаене на крипто

Русия се готви да предостави на Казахстан допълнителна енергия, необходима за функционирането на ферми за добив на криптовалути в централноазиатската държава.

Новите договорености ще позволят на казахстанските миньори да купуват електроенергия директно от руския гигант за производство и разпределение на електроенергия „Интер РАО“.

Миньорите в Казахстан ще се снабдяват с енергия от Руската федерация

Предприятията за криптодобив, работещи в Казахстан, ще могат да разчитат на електроенергия, произведена в съседна Русия, за да захранват енергийно гладния си хардуер. За да позволят това, двете партниращи си държави ще изменят двустранното споразумение, уреждащо координираната експлоатация на енергийните им системи.

Правителството в Москва вече е разпоредило необходимите промени и е започнало подготовката за организиране на доставките на електроенергия за сектора на криптодобива в Казахстан, разкрива руския портал за бизнес информация РБК.

В съответствие с новите договорености Интер РАО, която държи монопола върху износа и вноса на електроенергия в Русия, ще може да продава в Казахстан по договори, сключени при търговски условия директно с работещите там компании за копаене на крипто.

Със своите ниски, субсидирани цени на електроенергията Казахстан привлече множество криптодобивни компании, след като китайското правителство попречи на индустрията миналата година. Последвалият рязък ръст на потреблението беше обвинен за недостига на електроенергия и многобройните аварии на застаряващата енергийна инфраструктура на страната. През януари казахстанските власти временно затвориха около 200 съоръжения за копаене на криптовалути.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Uniswap: Разработчиците планират да наберат $100 милиона


Държавният руски енергиен гигант за пръв път започна да обмисля допълнителни доставки за Казахстан през есента на миналата година, когато страната очакваше дефицитът на електроенергия да достигне 600 мегавата на фона на нарастващото търсене през студените зимни месеци, след като през първите девет месеца на 2021 г. потреблението достигна 83 милиарда киловатчаса (кВтч).

Критики към Казахстан

По това време Интер РАО критикува Казахстан за ограничените тарифи, които според руския холдинг са довели до липса на средства за инвестиции в модернизиране и обновяване на производствените мощности и разпределителната мрежа на страната. Освен това вносът на електроенергия в Казахстан преди това беше ограничен, освен ако националният мрежови оператор KEGOC не установи риск от недостиг.

Законодателите в Нур-Султан наскоро предложиха законопроект, целящ да намали това, което те описват като „неконтролирано използване на електроенергия от ‘сивите’ миньори“. Новото законодателство има за цел да запази възможността за издаване на дигитални монети само за криптодобивни компании, регистрирани в Международния финансов център в Астана (AIFC). Ако законът бъде приет, чуждестранните юридически лица ще могат да добиват само по договори с лицензирани в страната центрове за данни.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Колко могат да спаднат приходите на Coinbase през 2023 г.?

Главният изпълнителен директор на Coinbase не беше особено оптимистично настроен за финансовите резултати на криптоборсата за 2022 г.

декември 8, 2022 16:29 1 мин. четене

Кибер Коледа: Направи добро и се включи в благотворителния стрийм

Коледа наближава. Ето, че е време да се съберем със семейството, близките и приятелите ни, за да отпразнуваме празниците с хората, които обичаме.

декември 8, 2022 14:11 1 мин. четене

Чанпен Джао: Сам Банкман-Фрийд е един от най-големите измамници в историята

Главният изпълнителен директор на Binance Чанпен „CZ“ Джао нарече Сам Банкман-Фрийд „един от най-големите измамници в историята“, след като неговата криптоборса FTX се срина и остави повече от един милион кредитори без пари.

декември 8, 2022 9:53 1 мин. четене

Най-голямата финансова криза в историята идва – Нуриел Рубини

Дългът в целия свят нараства, тъй като правителствата, предприятията и гражданите започнаха да харчат и да вземат заеми по време на пандемията и след нейното отшумяване.

декември 8, 2022 6:38 1 мин. четене