НАЧАЛО Други

Русия разтърси света със забраната на износа на петрол

септември 22, 2023 13:13 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Русия разтърси света със забраната на износа на петрол

Русия временно забрани износа на дизел и бензин за всички страни, освен четири бивши съветски републики, с незабавен ефект, за да се стабилизира вътрешния пазар.

Според информацията забраната не се отнася за горивата, доставяни по междуправителствени споразумения за членовете на ръководения от Москва Евразийския икономически съюз, който включва Армения, Беларус, Киргизстан и Казахстан.

Неотдавнашният ход на Русия да спре износа на дизелово гориво и бензин на фона на покачващите се цени на суровия петрол поражда опасения, че Москва използва доставките на петрол като геополитически инструмент срещу западните санкции. 

Цените на дизеловото гориво в Европа се повишиха с близо 5% до над $1,010 за тон, а цените на суровия петрол тип “Брент” – с 1% до $94 за барел. Русия, основен световен доставчик на дизелово гориво, вече намали износа на суров петрол, което допринесе за 30% ръст на цените на петрола от юни насам.

Пазарните наблюдатели се опасяват, че този ход, тъй като централните банки се борят с инфлацията, може да доведе до повишаване на цените на суровия петрол над $100 за барел за първи път от повече от година. Експертите смятат, че Русия цели да упражни влияние върху енергийните пазари, подобно на тактиката си с намаляването на природния газ по време на кризата в Украйна.

Дизелът е от решаващо значение за световния товарен транспорт, корабоплаването и авиацията, а деривати като мазута са уязвими към скоковете на цените през зимата. Германия и североизточната част на САЩ разчитат в голяма степен на дизеловото гориво за отопление на домовете.

Пазарите на рафинирани горива са напрегнати поради нарастващото търсене и летните ремонти на рафинериите, което води до опасения за цените в бензиностанциите.

Съветът за национална сигурност на САЩ подчерта, че Русия не е надежден доставчик на енергия. Кандидатите на републиканците критикуват администрацията на Байдън за повишаването на цените на горивата, докато Тръмп предлага да преговаря с Русия за Украйна, ако бъде преизбран. 

Рафинериите на Русия произвеждат два пъти повече дизелово гориво от необходимото за вътрешното търсене и обикновено изнасят половината. Страната е вторият по големина износител на дизелово гориво по море в световен мащаб, отстъпвайки само на САЩ. ЕС и САЩ до голяма степен забраниха вноса на руски рафинирани горива от февруари насам, като пренасочиха продажбите на Москва към други региони.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС, Биткойн и злато – предстои тежка година за долара

През изминалата година Съединените щати бяха изправени пред сериозни икономически предизвикателства, борейки се с инфлацията и стремейки се да стабилизират финансовото си състояние в условията на глобални колебания.

декември 4, 2023 8:00 3 мин. четене

Coinbase регистрира огромен ръст на обема на търговия – цената на акциите се изстреля с над 70%

След неотдавнашните регулаторни сътресения в Binance обемите на търговия в Coinbase отбелязаха значителен ръст. Едновременно с този скок се наблюдаваше и значителен ръст в цената на акциите на компанията.

декември 4, 2023 6:00 2 мин. четене

Китайските AI фирми устояват на натиска на САЩ

Налагането на ограничения върху чиповете и санкциите, насочени към китайските компании за изкуствен интелект, нанесоха значителен удар върху напредъка на страната в областта на изкуствения интелект.

декември 3, 2023 21:00 2 мин. четене

Канада се разминава с рецесията, но икономиката се свива

Икономиката на Канада се сблъска с неочакван неуспех през третото тримесечие, разкривайки спад на годишна база от 1.1%, както стана ясно от последните данни, което е далеч от рецесия, но показва спъващ се растеж преди предстоящото решение за лихвените проценти.

декември 3, 2023 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

13 Отговори на “Русия разтърси света със забраната на износа на петрол”
 1. Кольо,

  Нали уж целта беше да се освободим въобще от руските доставки на газ и нефт а то какво се оказа?

  • Селим Селим,

   В заглавието Русия е забранила износа А към края на статията пише че съединените щати са се отказали от руски внос
   Кое от двете е вярно

 2. ^^©∆@,

  Е, ще прекъснат далаверата на “най-големите противници на Русия”, които пред хората говорят едно, а вършат обратното. Тръбят забрана да внос на руски енергийни ресурси и продукти, но иначе купуват от “приятелски на Русия” държави и внасят в “неприятелските”, срещу тлъста комисионна…
  А сега, когато няма откъде да купуват?!
  А когато сняг забръска?!
  А когато изляззит и поав риканците на улицата?!
  Объркали са първото име на САЩисания президент. На Биде щеше да ходи повече Задник отколкото Йосиф…

 3. Охотник,

  И сега? Викайте слава Усрайна. И се нареждайте на Козяк да ви зареждат с хАмерикански л@йн@.

 4. За България,

  Това е много добър ход! Не случайно в Азия е измислен шаха а в наглосаксония футбола.

 5. Руска рулетка,

  ЕС и САЩ сами си вкараха автогол със санкциите срещу Русия ! Нагло е сега да квичат , че руските доставчици използуват търговията с горивата като политически инструмент на терор над клиентите ! Каквото търсили , намерили !Дизела ще удари и 5 лева в България ! Какви ще са обясненията на нашите политици тогава ?!

  • Иванка,

   А какво мислеха?) Че все така ли ще бъде? Ако говоря на руски” сейчас цветочки,а ягодки после”)))

 6. Шенол За България,

  Така и така Русия ще си остане на крака, да му мислим ние с нашите невежи и некомпетентни управници.

 7. Косио,

  Ами сега? И за България няма петрол. Кирчо лъжата въвлечен България в нова криза.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.