НАЧАЛО Други

Дългът на САЩ се е увеличил с $10 трилиона откакто Байдън дойде на власт

септември 21, 2023 14:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Дългът на САЩ се е увеличил с $10 трилиона откакто Байдън дойде на власт

От 2020 г. насам икономиката на Съединените щати е натрупала допълнителен дълг от $10 трилиона - период, който съвпада с встъпването в длъжност на Джо Байдън, според данни на Федералната резервна банка на Сейнт Луис.

През 2023 г. държавният дълг на САЩ достигна безпрецедентния връх от $33 трилиона, отбелязвайки скок от $2 трилиона в рамките на една година. От януари тази година таванът на дълга е определен на $31.41 трилиона и бележи последователно нарастване в продължение на девет последователни месеца.

Нарастващата дългова криза представлява сериозна заплаха за икономиката на САЩ, като допринася за инфлационния натиск и оказва влияние върху индекса на потребителските цени (CPI).

Текущият темп на инфлация възлиза на 3.7% този месец, което налага неговото намаляване под прага от 2%, за да може икономиката на САЩ да се стабилизира. Този ескалиращ проблем с дълга съвпада с това, че страните от БРИКС обмислят потенциална замяна на щатския долар като световна резервна валута.

Ако Съединените щати не успеят да се справят с дефицита си и да предотвратят изнасянето на инфлация към други държави, съществува риск от рязко повишаване на цените на стоките и суровините. Инфлацията вече е актуален проблем в САЩ, който се проявява в повишаването на цените на стоките, недвижимите имоти и стоките от първа необходимост.

В национален мащаб наемите се увеличават и за средностатистическия американец е все по-трудно да си позволи подходящо жилище.

Ефективното управление на дълга на САЩ би могло значително да подобри качеството на живот и достъпността за средния гражданин. Намаляването на разходите би довело до положителни ефекти на пазарите, включително създаване на нови възможности за заетост, подобряване на заплатите и създаване на по-безопасни общности, наред с други ползи.

Таванът на дълга действа като ограничение на сумата, която Министерството на финансите на Съединените щати може да заеме, за да поддържа своите операции. Понастоящем законодателите са изправени пред решението дали да повишат този таван за пореден път – стъпка, която е предприемана над 100 пъти през миналия век.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

“Криптовалутите са за престъпници”, а банките плащат глоби за над $180 милиарда

Според данни, събрани от Violation Tracker, база данни за корпоративни нарушения, най-големите банки в САЩ, включително JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup, са понесли значителни глоби на обща стойност $181 милиарда от началото на хилядолетието.

декември 8, 2023 21:00 1 мин. четене

2024 година ще е тежка за европейските платежни компании

Очаква се финтех компаниите, работещи в сектора на плащанията, да продължат да се сблъскват с предизвикателства до 2024 г., според оценка на Jefferies.

декември 8, 2023 19:00 1 мин. четене

Binance оттегли заявлението си за инвестиционен фонд в Абу Даби

Binance, призната за най-голямата борса за криптовалути в света, се отказа от получаването на лиценз за управление на колективен инвестиционен фонд в Абу Даби.

декември 8, 2023 17:30 1 мин. четене

Западът “забавя” развитието на глобалната икономика според президента на Русия

По време на инвестиционния форум “Russia Calling!” в Москва руският президент Владимир Путин подчерта значителните промени в световния икономически пейзаж.

декември 8, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.