НАЧАЛО Други

Русия предполагаемо използва софтуера на Kaspersky във войната срещу Украйна

06.05.2024 5:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Русия предполагаемо използва софтуера на Kaspersky във войната срещу Украйна

Доброволна група за събиране на разузнавателна информация, наречена InformNapalm, твърди, че AI софтуер, разработен от руската фирма за киберсигурност Kaspersky, е бил интегриран в руски дронове, използвани в конфликта с Украйна.

Kaspersky, известен със своя антивирусен софтуер, беше обект на внимание през 2017 г., когато правителството на САЩ забрани използването му от федералните агенции поради опасения за потенциална експлоатация от руското разузнаване.

InformNapalm, създаден след анексирането на Крим от Русия през 2014 г., твърди, че е анализирал 100 гигабайта данни, откраднати от руска компания на име Albatross, за която се твърди, че си сътрудничи с Иран за производството на шпионски дронове за Русия.

Връзките между Kaspersky и Albatross датират от 2018 г., когато група от шестима лица, включително Никита Калмиков, Константин Спиридонов и Алексей Флоров, съвместно сформираха ALB-search, за да участват в състезание по технологии за дрон. По-късно Калмиков основава Albatross, докато Спиридонов и Флоров заемат ръководни позиции там.

Двама други членове на екипа, Владимир Туров и Владимир Клешнин, се присъединиха към Kaspersky, където според съобщенията са работили по проекти за шпионски дронове за Albatross. Туров ръководи платформата Antidrone на Kaspersky от 2018 г., фокусирана върху сигурността на въздушното пространство и автономното откриване на самолети.

InformNapalm твърди, че Albatross разчита на невронните мрежи на Kaspersky, цитирайки патент за автономни превозни средства за локализиране на изчезнали хора. Съобщава се, че откраднатите документи разкриват тясно партньорство между Kaspersky и Albatross, като решенията за невронни мрежи на Kaspersky са инсталирани на дронове Albatross.

Въпреки че Kaspersky отрече повечето от тези твърдения, заявявайки, че сътрудничеството им с Albatross е ограничено до експериментална, некомерсиална лабораторна работа, InformNapalm твърди, че санкциите трябва да обхванат антивирусния бизнес на Kaspersky поради потенциалната му подкрепа за продукти, използвани срещу Украйна.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Все повече американци се насочват към крипто според проучване на Grayscale

Проучване, проведено от Grayscale и The Harris Poll, разкрива, че все повече американци се обръщат към криптовалутите.

29.05.2024 23:00 2 мин. четене

Пазарната капитализация на Nvidia е все по-близо до тази на Apple

Преди това само Microsoft Corp. (MSFT) и Apple са достигнали прага от $3 трилиона. Докато пазарната стойност на Apple междувременно спада, тази на Microsoft остава около $3.20 трилиона.

29.05.2024 22:00 2 мин. четене

Слуховете за приемане на Биткойн в Аржентина са преувеличени, казва представител на Ел Салвадор

Неотдавнашните разговори между Аржентина и Ел Салвадор относно Биткойн подхраниха спекулациите за евентуално приемане на дигиталната валута в Аржентина.

29.05.2024 21:30 2 мин. четене

Манията по AI напомня на последния крипто балон според нобелов лауреат

Професорът по икономика и нобелов лауреат Пол Ромер предупреди за прекомерния ентусиазъм, свързан с изкуствения интелект (AI), като направи паралел с крипто балона отпреди няколко години.

29.05.2024 20:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.