НАЧАЛО Други

Използва ли Китай изкуствен интелект, за да манипулира мнението на хората?

06.05.2024 0:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Използва ли Китай изкуствен интелект, за да манипулира мнението на хората?

Докладите сочат, че Китай използва тактики на когнитивната война, за да формира обществени убеждения и мнения, без да прибягва до пряка военна конфронтация.

Тази нововъзникваща стратегия подчерта промяната в динамиката на военните действия, като се поставя акцент върху манипулирането на мислите и възприятията.

Арсеналът на Китай включва използването на генерирана от изкуствен интелект дезинформация, като например реалистични, но изфабрикувани гласови записи и видеоклипове, за постигане на целите си. Особена загриженост буди участието на подкрепяни от държавата субекти в манипулирането на избори в чужбина, което е възможно благодарение на удобството, предоставяно от технологията на изкуствения интелект.

Терминът “когнитивна война” придоби популярност, особено в контекста на съперничеството между Китай и Тайван, където през последните две десетилетия Китай все повече се фокусира върху операции, основани на влияние. Осъзнавайки потенциалните разходи за пряка военна намеса в Тайван, Китай изглежда се е насочил към по-изтънчени методи за натиск.

Последните доклади сочат, че експериментите на Китай с AI съдържание, генерирано от изкуствен интелект, които първоначално бяха наблюдавани по време на общите избори в Тайван, сега се разширяват и са насочени към изборите в САЩ, Южна Корея и Индия. Съществуват дори предположения за сътрудничество между Китай и Северна Корея за оказване на влияние върху изборите в САЩ чрез подкрепяни от държавата кибер групи.

Предполага се, че Китай ще използва платформите на социалните медии, за да разпространява съдържание, генерирано от изкуствен интелект, с цел да повлияе на изборните резултати в своя полза. Въпреки че понастоящем въздействието на фалшивото съдържание върху общественото мнение може да е ограничено, напредъкът в технологиите и продължаващите експерименти на Китай могат да променят този сценарий.

В заключение, използването от Китай на когнитивна война и дезинформация, генерирана от изкуствен интелект, представлява сериозно предизвикателство за целостта на демократичните процеси по света. Тъй като технологиите продължават да се развиват, бдителността и контрамерките ще бъдат от решаващо значение за предпазване от подобни манипулативни тактики.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС прогресивно интегрира свои собствени финансови системи

Иранският посланик в Русия, Казем Джалали, подчерта активното участие на Иран в усилията за сътрудничество с Русия в рамките на БРИКС по време на неотдавнашна пресконференция, проведена на 16 май.

20.05.2024 7:30 2 мин. четене

Ето какво може да привлече милиарди долари към крипто пазарите

В неотдавнашно изявление главният изпълнителен директор на Coin Bureau Ник Пукрин подчерта значителен, но до голяма степен пренебрегван катализатор на крипто пазара.

20.05.2024 7:00 2 мин. четене

Интересът към крипто портфейлът Phantom расте – какво означава това за Solana?

Крипто портфейлът Phantom Wallet се изкачи до третата позиция в категорията за комунални услуги в Apple App Store, отстъпвайки само на Google и Google Chrome Apps.

20.05.2024 1:00 2 мин. четене

Tether планира да разработи терминал за p2p финансови пазари

Главният изпълнителен директор Паоло Ардоино на Tether обяви, че компанията ще отдели значителни ресурси за разработване на терминал за peer-to-peer (P2P) финансови пазари.

19.05.2024 23:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.