НАЧАЛО Други

Русия откри огромни залежи на петрол в Антарктика

13.05.2024 9:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Русия откри огромни залежи на петрол в Антарктика

Скорошни доклади разкриват, че Русия е попаднала на значителни запаси от нефт и газ в британската антарктическа територия, предизвиквайки опасения относно потенциални сондажи в тази защитена от околната среда зона.

Новооткритите запаси се оценяват на около десет пъти повече от общото производство на петрол в Северно море през последните петдесет години.

Документи, представени в парламента, разкриха, че руски изследователски кораби са отговорни за откритието, като част от проучвателните усилия, проведени от RosGeo, водещата геоложка изследователска организация в Русия.

Антарктида е защитена от Договора за Антарктика от 1959 г., който забранява проучването на минерали и петрол в региона. Интересите на Обединеното кралство по въпросите на Антарктика попадат под юрисдикцията на Министерството на външните работи.

Договорът има за цел да запази Антарктика за мирни цели и да предотврати превръщането й в източник на международен конфликт.

Дейвид Рътли, парламентарен заместник-държавен секретар за Северна и Южна Америка и Карибите, увери депутатите, че външното министерство смята, че дейностите на Русия в района са предимно за научноизследователски цели. Той отбеляза, че Русия наскоро е потвърдила ангажимента си към принципите, изложени в договора.

Експертът по Антарктика Клаус Додс от Кралския колеж Холоуей обаче изрази скептицизъм, предполагайки, че действията на Русия изглеждат по-скоро свързани с проучването на нефт и газ, отколкото с научното изследване.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Отношенията на Венецуела със съюза са “изключителни”

Президентът на Венецуела Николас Мадуро определи отношенията на страната си с членките на БРИКС и БРИКС+ като “изключителни”.

30.05.2024 7:00 1 мин. четене

Ръст на инфлацията в три германски провинции – какво означава това

Инфлацията в три германски провинции се повиши през май, което свидетелства за потенциално леко увеличение на националната инфлация в най-голямата европейска икономика, въпреки спада в една от провинциите.

30.05.2024 6:00 1 мин. четене

Все повече американци се насочват към крипто според проучване на Grayscale

Проучване, проведено от Grayscale и The Harris Poll, разкрива, че все повече американци се обръщат към криптовалутите.

29.05.2024 23:00 2 мин. четене

Пазарната капитализация на Nvidia е все по-близо до тази на Apple

Преди това само Microsoft Corp. (MSFT) и Apple са достигнали прага от $3 трилиона. Докато пазарната стойност на Apple междувременно спада, тази на Microsoft остава около $3.20 трилиона.

29.05.2024 22:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.