НАЧАЛО Други

Русия официално обяви САЩ за свой враг

05.06.2024 22:46 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Русия официално обяви САЩ за свой враг

Напрежението между Русия и Съединените щати ескалира допълнително поради продължаващия конфликт в Украйна. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков вече нарече САЩ "вражеска" държава.

Това изявление последва инцидент със Скот Ритър, бивш офицер от американското разузнаване, който съобщи, че е бил спрян да влезе в Русия и паспортът му е бил взет от гранични служители. Песков приписа това на по-широко усилие да се попречи на американците да се ангажират с Русия, предполагайки, че това може да е свързано с предишната роля на Ритър в разузнаването.

Песков заяви: „Вече ние сме вражеска страна за тях, както и те за нас“.

Разследване на Agentstvo посочи, че това е първият път, когато Песков или президентът Путин са етикетирали САЩ като „враг“, въпреки че преди това са наричали определени страни като „недружелюбни“.

Ритер, който също има криминално досие, каза пред ТАСС, че е бил свален от полет, предназначен да го отведе до Международния икономически форум в Санкт Петербург. Той спомена, че властите не са дали обяснение, намеквайки, че действат по заповеди на Държавния департамент на САЩ.

Представител на Държавния департамент в коментар за Newsweek спомена, че не могат да разкрият подробности за статуса на отделните паспорти, но отбеляза, че паспортите могат да бъдат отменени по различни причини, включително правни и финансови проблеми.

Ритер е известен с изявите си в руски медии, където често подкрепя позицията на Кремъл по войната в Украйна.

Декларацията на Песков идва след като президентът Джо Байдън разреши на Украйна да използва американски оръжия за удари в Русия. Администрацията на Байдън потвърди, че бързо е одобрила искането на Украйна за таргетиране на конкретни местоположения в Русия.

Въпреки че Кремъл обикновено описва САЩ и техните съюзници като „недружелюбни“ поради подкрепата им за Украйна, това бележи значителна риторична промяна.

Въпреки това Песков по-рано изрази надежда, че народите на Русия и Америка няма да се възприемат като врагове в дългосрочен план.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Trezor представя новата си серия хардуерни портфейли

Компанията за крипто портфейли Trezor официално обяви стартирането на Trezor Expert – персонализирана индивидуална услуга.

14.06.2024 17:30 1 мин. четене

АСЕАН започва да страни от Китай и се насочва към САЩ

Според неотдавнашно проучване, износът на страните от ASEAN за САЩ е надминал този на Китай за първи път от шест тримесечия насам.

14.06.2024 17:00 1 мин. четене

Биткойн титанът MicroStrategy увеличи предлагането на акции до $700 милиона

MicroStrategy, най-големият притежател на Биткойн (BTC), обяви на 14 юни цената на конвертируемите първостепенни облигации с падеж 2032 г, които възлизат на обща стойност от $700 милиона, което е с $200 милиона повече от първоначално обявените стойности.

14.06.2024 16:00 1 мин. четене

OPEC може да започне да губи контрола върху глобалните пазари на петрол

Общото мнение на експертната общност е, че ОПЕК+ може да не успее да поддържа цените на петрола на пазара, като контролира производството си, тъй като Международната агенция по енергетика (IEA) прогнозира завишено световното предлагане.

14.06.2024 14:30 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.