НАЧАЛО Регулации

Руския финансов министър подкрепя легализация на транзакции със стабилни монети

юли 11, 2022 10:10 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Руския финансов министър подкрепя легализация на транзакции със стабилни монети

Руското министерство на финансите (Минфин) е готово да подкрепи законността за транзакциите в Русия, при които се използват стабилни монети, както заяви високопоставен представител на правителството.

Всъщност ръководителят на отдела за финансова политика в Министерството на финансите на Руската федерация Иван Чебесков отбеляза, че министерството подкрепя разрешаването на циркулацията на стабилни монети в страната, според доклад на руското издание bits.media от 7 юли.

Високопоставеният служител направи коментара по време на участие в дискусия в рамките на Руската творческа седмица, озаглавена „Влиянието на Web3 – нова ера на интернет на доверието?„.

Чебесков направи забележката, че Минфин разглежда въпроса от гледна точка на собствениците на руски предприятия.

Ако има нужда бизнесът, компаниите или инвеститорите да се установят, да инвестират по нов начин, ако имат нужда от такъв инструмент, защото той намалява разходите, работи по-добре от предишните инструменти и ако можем да ограничим свързаните с него рискове, ние винаги ще подкрепяме такива инициативи„, заяви той.

Използването на криптовалути може да изгради нова финансова система

Правителственият служител беше цитиран и от RBC Crypto, че блокчейн технологията като цяло, както и криптоактивите, дигитализацията и токенизацията, може би ще дадат възможност за изграждане на напълно нова финансова система.

Струва си да се спомене, че в министерството са наясно, че криптовалутите имат потенциала да проправят пътя към нова финансова система, но не са наясно дали тази нова система ще бъде по-добра от съществуващата.

Но човек не може да бъде напълно сигурен, че тя ще може да работи по-добре от съществуващите финансови системи„, каза Чебешков.

Руското министерство на финансите е водеща сила зад опитите за узаконяване на дейностите с криптовалути в Русия. Тази година то представи нов законопроект „За дигиталната валута„, за да реши регулаторните пропуски, създадени от статута „За дигиталните финансови активи„. През януари 2021 г. последният частично регулира криптовалутите. 

Двусмислената позиция на Банката на Русия по отношение на криптовалутите

От друга страна, Централната банка на Русия поддържа твърда съпротива срещу идеята за разрешаване на трансакции с криптовалути в границите на страната, дори когато работи за създаването на дигитална рубла и предложи обща забрана на операциите, свързани с криптовалути.

Едва напоследък тя започна да проявява признаци на умереност, като управителят Елвира Набиулина предположи, че регулаторът може да одобри малки криптоплащания в международни разплащания. Това се случва в момент, когато западните санкции срещу Русия стават все по-строги. 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Инвеститорите трупат Cardano (ADA) преди хард форка

Този коментар беше направен от Чебешков въпреки факта, че прословутият алгоритмичен стейбълкойн TerraUSD (UST) на екосистемата Terra (LUNA) се срина през май, което доведе до значителен спад на пазара и загуба на вяра в стабилните монети като цяло.

Анатолий Аксаков, ръководител на законодателната Комисия по финансовите пазари, наскоро се позова на настоящото състояние на пазара на криптовалути, когато отправи предупреждение, че бъдещият закон, който тази година е бил обект на много кръгове от изменения, ще бъде „труден„.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Регулации Новини

Хонконг оформя регулаторна рамка за доставчиците на крипто услуги

Законодателният съвет на Хонконг прие ново изменение на своята система за борба с прането на пари и финансирането на тероризма, което включва доставчиците на услуги за дигитални активи.

декември 8, 2022 18:44 1 мин. четене

Колко могат да спаднат приходите на Coinbase през 2023 г.?

Главният изпълнителен директор на Coinbase не беше особено оптимистично настроен за финансовите резултати на криптоборсата за 2022 г.

декември 8, 2022 16:29 1 мин. четене

Великобритания завършва регулаторната си рамка за крипто сектора

Подходът на правителството и парламента на Великобритания да въведат мащабни регулации, които да ръководят крипто индустрията, не отрича цялостното схващане, че технологията, която захранва екосистемата на дигиталните валути е уникална и футуристична.

декември 8, 2022 15:27 1 мин. четене

Кибер Коледа: Направи добро и се включи в благотворителния стрийм

Коледа наближава. Ето, че е време да се съберем със семейството, близките и приятелите ни, за да отпразнуваме празниците с хората, които обичаме.

декември 8, 2022 14:11 1 мин. четене