НАЧАЛО Финтех

Русия разработва блокчейн система, която да замени SWIFT

ЮНИ. 20, 2022 12:39 3 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Русия разработва блокчейн система, която да замени SWIFT

Изглежда, че Русия заобикаля забраната на Swift с помощта на блокчейн технология.

Руската Rostec Group е правителствена организация, която включва редица технологични компании. Те обявиха, че са разработили блокчейн платформа за стартиране на дигитална система за международни плащания, която може да замени глобалната система Swift.


Руските банки бяха изключени от системата SWIFT през февруари миналата година благодарение на санкциите, наложени от западните държави в отговор на руско-украинската война. Оттогава Москва се опитва да търси алтернативна на SWIFT система за финансови плащания, за да защити своите външнотърговски трансакции.


Дигиталната система за международни разплащания ще позволи на Русия да плаща за вноса си в националната си валута - рубли, вместо в долари. Според Roctec Group новата система ще даде възможност на чуждите държави също да плащат за вноса си от Русия в националните си валути.


Блокчейн и съхранение на криптовалути


В изявлението на Roctec се казва, че блокчейн платформата, върху която е разработена системата за международни плащания, наречена CELLS, е разработена от Новосибирския институт за софтуерни системи (NIPS), който на свой ред е свързан с Roctec Group.


Платформата е проектирана така, че да може да осигури интегрирана система, базирана на DLT.


Според руската група платформата включва сред централните си елементи дигитална система за извършване на плащания в националните валути на асоциираните към нея държави.


Компанията твърди, че нейната нова система "може да осигури реална алтернатива на международните платежни услуги, предоставяни от системата SWIFT", от която руските банки са изолирани по силата на западните санкции.


В допълнение към услугата за международни разплащания платформата CELLS предоставя на своите потребители възможността да създават портфейли за съхранение на дигитални валути, се посочва в изявлението.


Русия обещава сигурни транзакции


Олег Евтушенко, главен изпълнителен директор на Roctec Group, обеща, че новата система за международни плащания ще осигури "висока скорост и сигурни трансакции", като заяви, че новата дигитална система може да извършва около 100,000 трансакции в секунда, с възможност за удвояване на този брой.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Украйна ще продава NFT за да финансира войната срещу Русия


Евтушенко обясни също, че функцията за плащане в местни национални валути, предлагана от новата система, ще позволи на потребителите да заобикалят западните санкции, наложени на Русия.


Roctec Group е насочена към големи компании, които имат търговски отношения с Русия, както и към чуждестранни държавни органи, които осъществяват бизнес с Москва, а също и към финансови институции и банки.


Позицията на Русия по отношение на криптовалутите се промени


Обявяването на новата система идва няколко дни, след като руското правителство заяви, че обмисля да приеме криптовалутите в международните плащания. През януари миналата година Руската централна банка предложи да се забрани въвеждането и използването на всички криптовалути.


В руското правителство се обсъжда идеята за използване на криптовалути в международните търговски разплащания, заяви Иван Чепсков, ръководител на отдела за финансова политика на руското Министерство на финансите.


Това се счита за промяна в руската позиция по отношение на криптовалутите, тъй като по-рано тази година Руската централна банка предупреди за рисковете за финансовата система на страната. Твърдеше се, че криптовалутите подкопават суверенитета на паричната политика на страната.


За сметка на това правният статут на криптовалутите в Русия продължава да е в процес на промяна и предишните усилия за тяхното легализиране не дадоха резултат. Правителството настоява да ги разреши, за да привлече чуждестранни инвестиции и да изведе вътрешната търговия от сянката на западните санкции.


Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (3)
Изкажете мнение
Още Финтех новини

Revolut ще предлага услуга 'Купи сега, плати после' за Европа

Revolut Pay Later е първият продукт за по-късно плащане в Ирландия, който използва одобрен кредитен лимит, разработен с цел да се съсредоточи върху достъпността, като предоставя на клиента възможност ...
ЮНИ. 26, 2022 13:30 3 МИН . ЧЕТЕНЕ

Solana пуска крипто смартфон

Android смартфон на Solana LabsНа премиерно събитие в Ню Йорк на 23 юни Solana Labs дебютира със смартфона "Saga", който ще служи едновременно като мобилна свързваща точка към света на децентрализиран...
ЮНИ. 24, 2022 18:15 3 МИН . ЧЕТЕНЕ

51% от потребителите в Латинска Америка са правили транзакции с криптовалути

Докладите на Mastercard показват сериозността на интереса към криптовалути сред латиноамериканците. Платежният гигант е провел проучване сред повече от 35,000 души в световен мащаб в периода март-апри...
ЮНИ. 23, 2022 21:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Издателят на USDC пуска обезпечена с еврото стабилна монета

В нова публикация в блога на компанията Circle обяви, че Euro Coin (EUROC) ще бъде пуснат на 30 юни на водещата платформа за смарт договори Етериум (ETH).Circle казва, че стабилната монета EUROC ще бъ...
ЮНИ. 17, 2022 14:30 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света