НАЧАЛО Регулации

Русия иска да забрани употребата и копаенето на криптовалути

ЯНУ. 23, 2022 00:58 3 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Русия иска да забрани употребата и копаенето на криптовалути

Руската централна банка предложи в четвъртък да се забрани използването и копането на криптовалути на руска територия, позовавайки се на заплахи за финансовата стабилност, благосъстоянието на гражданите и суверенитета на нейната парична политика.

Този ход е последният в глобалната репресия срещу криптовалутите, тъй като правителствата от Азия до Съединените щати се притесняват, че частно управляваните и силно нестабилни дигитални валути могат да подкопаят контрола им върху финансовите и паричните системи.


Русия от години спори срещу криптовалутите, заявявайки, че те могат да бъдат използвани за пране на пари или за финансиране на тероризъм. В крайна сметка това им даде правен статут през 2020 г., но забрани използването им като средство за плащане.


В доклад, публикуван в четвъртък, централната банка каза, че спекулативното търсене основно определя бързия растеж на криптовалутите и че те носят характеристики на финансова пирамида, предупреждавайки за потенциални балони на пазара, заплашващи финансовата стабилност и гражданите.


Банката предложи да се възпрепятства финансовите институции да извършват каквито и да било операции с криптовалути и трябва да се разработят механизми за блокиране на транзакции, насочени към покупка или продажба на криптовалути за фиатни валути.


Не Изпускай
Представител на голям европейски регулатор иска забрана за копаенето на Биткойн


Предложената забрана включва крипто борси. Борсата за криптовалути Binance каза пред Reuters, че е ангажирана да работи с регулаторите и се надява, че публикуването на доклада ще породи диалог с централната банка за защита на интересите на руските потребители на криптовалути.


Не се предвиждат ограничения за притежаване на криптовалута, каза Елизавета Данилова, ръководител на отдела за финансова стабилност на централната банка.


Активните потребители на криптовалута в Русия имат годишен обем на транзакциите от около 5 милиарда долара, съобщи банката.


Следване на примера на Китай?


Централната банка заяви, че ще работи с регулаторите в страните, където са регистрирани крипто борсите, за да събират информация за операциите на руски клиенти. Той посочи стъпките, предприети в други страни, като Китай, за ограничаване на активността на криптовалутите.


През септември Китай засили репресиите си срещу криптовалутите с пълна забрана за всички крипто транзакции и копаене, което оказа натиск върху криптовалутите и свързаните с блокчейн акции.


„Засега няма планове за забрана на криптовалути, подобни на опита на Китай“, каза Данилова. "Подходът, който предложихме, ще бъде достатъчен."


ПРОЧЕТИ ОЩЕ
Сингапур налага ограничения на крипто рекламите


Джоузеф Едуардс, ръководител на финансовата стратегия в крипто фирмата Solrise Group, омаловажи значението на доклада, заявявайки, че никой извън Русия няма да се [повлияе].


„Москва, подобно на Пекин, винаги се [насочва] към „забраните за криптовалута“, но Русия никога не е била стълб на който и да е аспект на индустрията по същия начин, както Китай е бил някога“, каза той.


Копаене на криптовалути


Русия е третият по големина играч в света в добива на BTC, след Съединените щати и Казахстан, въпреки че последният може да стане свидетел на изселване на крипто миньорите заради опасенията от затягане на регулацията след вълненията по-рано този месец.


Банката на Русия заяви, че добивът на криптовалути създава проблеми за потреблението на енергия. Биткойн и други криптовалути се „добиват“ от мощни компютри, които се конкурират с други, свързани към глобална мрежа, за да решават сложни математически пъзели. Процесът поглъща електричество и често се захранва от изкопаеми горива.


„Най-доброто решение е да се въведе забрана за копаене на криптовалута в Русия“, казаха от банката.


През август на Русия се падат 11.2% от глобалния хашрейт - крипто жаргон за количеството изчислителна мощност, използвана от компютрите, свързани към Биткойн мрежата.


Базираната в Москва BitRiver, която управлява центрове за данни в Сибир, хостващи Биткойн копачи, заяви, че не смята, че ще има пълна забрана на криптовалутите, очаквайки да се развие балансирана позиция, след като различни министерства обсъдят предложенията.


Централната банка, която планира да издаде своя собствена дигитална рубла, заяви, че разпространението на крипто активите ще ограничи суверенитета на паричната политика, като по-високи лихвени проценти са необходими за овладяване на инфлацията.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (3)
БАЙ ИВАН КРИПТОТО ЯНУ. 29, 2022 ДАНО НЕКА ГИ ЗАБРАНИ ЧЕ ДА ИМА ПО ВЕЧЕ БИТКОНВЕ ЗА МЕН !!!
Изкажете мнение
Още Регулации новини

Регулациите за стабилни монети трябва да са по-либерални - Хестър Пиърс

Докато говори на годишния симпозиум на Digital Monetary Institute в четвъртък, Пиърс прогнозира, че регулирането на стабилните монети може да бъде на хоризонта.“Мисля, че едно място... Може да видим н...
МАЙ. 15, 2022 11:13 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Върховният съд в Шанхай обяви Биткойн за виртуален актив с икономическа стойност, защитен от китайския закон

Съдът отбеляза, че криптовалутата има икономическа стойност.Върховният народен съд в Шанхай обяви, че Биткойн се квалифицира като виртуален актив, защитен от китайския закон, въпреки забраната за търг...
МАЙ. 13, 2022 11:20 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Южна Корея иска да въведе цялостно крипто законодателство през 2023 г.

На 11-ти май южнокорейският вестник Kukmin, позовавайки се на изтекъл правителствен документ, съобщи, че администрацията се стреми да въведе "Основния закон за дигиталните активи" (DABA) през следваща...
МАЙ. 12, 2022 19:30 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Централната банка на Аржентина забранява на финансовите институци да предлагат крипто

Това се случи само дни след като две банки заявиха, че са отворили търговията с крипто за своите клиенти.На 2-ри май голямата частна банка Banco Galicia и изцяло дигиталната Brubank обявиха, че ще пре...
МАЙ. 6, 2022 11:08 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света