НАЧАЛО Други

Русия с важна стъпка към приемането на CBDC

21.12.2023 22:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Русия с важна стъпка към приемането на CBDC

Наскоро Русия направи важна стъпка, като интегрира своята дигитална рубла в националния данъчен кодекс, отбелязвайки значителен напредък в приемането на дигиталната валута на централната банка (CBDC). 

Одобрението на този ход от страна на президента Владимир Путин подчертава ангажимента на правителството да се справи с икономическите предизвикателства, включително санкциите, чрез иновативни финансови решения.

Дигиталната рубла и финансовата стратегия

Русия активно насърчава дигиталната рубла като стратегически отговор на икономическите санкции, особено в контекста на действията си по отношение на Украйна. Чрез включването на дигиталната рубла в данъчния кодекс Русия цели да засили финансовата си устойчивост, като създаде алтернативен метод за транзакции, по-малко податлив на външни ограничения.

Пътят към признаването на дигиталната рубла в данъчния кодекс започна, когато през юли президентът Путин прие закон за дигиталната рубла. Този законодателен етап проправи пътя за официалното включване на “сметка в дигитална рубла” в данъчния кодекс, както и за изчерпателни разпоредби, регулиращи транзакциите с дигитални рубли.

Ролята на Банката на Русия

Банката на Русия изигра решаваща роля в разработването и изпълнението на проекта за дигитална рубла от самото му начало през 2020 г. Като дигитална валута на централната банка, дигиталната рубла обещава да подобри финансовото приобщаване, ефективността и сигурността.

Наскоро интегрираната рамка за дигиталната рубла снабдява органите с инструменти за надзор и регулиране на транзакциите с дигитални рубли. В случаите, когато данъкоплатецът няма достатъчно средства в банковите си сметки, законът дава възможност на органите да възстановят дигиталната валута. Освен това властите могат да преустановяват транзакции по сметки в дигитални рубли, подчертавайки ангажимента на правителството за отговорно използване на CBDC.

Приоритет на отчетността и прозрачността

За да се гарантира отчетност и прозрачност, законът задължава операторите на платформи да предоставят документация, отразяваща всички дебити от сметката на данъкоплатеца в дигитални рубли. Това е в съответствие с глобалните усилия за създаване на стабилна регулаторна рамка за дигиталните валути, като същевременно се постига баланс между иновациите и необходимия финансов надзор.

Централната банка на Русия очерта план, който позволява на гражданите и предприятията да изберат да използват дигиталната рубла от 2025 г. нататък. Този поетапен подход има за цел да улесни плавния преход, като предостави на заинтересованите страни достатъчно време да се адаптират към променящия се дигитален финансов пейзаж.

Интегрирането на дигиталната рубла в данъчния кодекс на Русия бележи трансформиращ момент в глобалната еволюция на дигиталните валути. Одобрението на президента Путин не само легитимира дигиталната рубла, но и позиционира Русия като пионер в използването на CBDC за справяне с икономическите предизвикателства. 

Тъй като страната се придвижва към широкото използване на дигиталната рубла, въздействието на този иновативен финансов инструмент върху руската икономика и влиянието му върху глобалното приемане на дигиталните валути остава обект на интерес.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Ето кои са най-коментираните акции тази седмица

Въпреки че WallStreetBets може и да няма същата доминация, както по време на манията по GameStop, тя остава важен център за различни хора, включително инвеститори на дребно, спекуланти, дей трейдъри, онлайн коментатори и опитни анализатори на фондовия пазар.

23.02.2024 10:30 2 мин. четене

БРИКС: Защо Русия е толкова важна за съюза

В неотдавнашно интервю за BRICS TV Фабио Борхес, професор във Федералния университет за интеграция на латиноамериканци (UNILA) и куратор на БРИКС, сподели своите виждания относно настоящото руско председателство на БРИКС и влиянието на новите членове на световната сцена.

23.02.2024 8:00 1 мин. четене

Цената на златото продължава да върви нагоре на фона на конфликтите в Украйна и Газа

В четвъртък цените на златото продължиха възходящата си траектория, подкрепени от лекия спад в стойността на щатския долар и продължаващото геополитическо напрежение.

23.02.2024 7:00 2 мин. четене

Nvidia достигна размерите на целия фондов пазар в Германия

След скорошния доклад на Nvidia и рязкото увеличение на покупките на акции, пазарната капитализация на производителя на чипове се увеличи до впечатляващите $1.91 трилиона.

22.02.2024 21:40 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.