НАЧАЛО Други

Икономиката на Аржентина ще продължи да се влошава – но може би това е за добро

21.12.2023 18:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Икономиката на Аржентина ще продължи да се влошава – но може би това е за добро

След встъпването си в длъжност Хавиер Милей, страстният аржентински президент, бързо въвежда промени, като още в първия си ден намалява наполовина министерствата.

Този ход подсили надеждите на гражданите, които очакваха ангажимента му да изпълни предизборните си обещания, като например да стабилизира икономиката, валутата и дори да сигнализира за потенциални благоприятни за криптовалутата политики в бъдеще.

За разочарование, Милей отстъпи от важно предизборно уверение за ограничаване на инфлацията. В изненадващ обрат новата администрация удвои темпа на инфлация почти за една нощ.

В рамките на едва 24 часа след встъпването си в длъжност официалният обменен курс на аржентинското песо спрямо щатския долар се срина от 366.5 песо за долар до тревожните 800 песо за долар.

Подобно на много други държави, които се борят с високата инфлация, Аржентина има официален обменен курс и няколко неофициални курса. Драстичната инфлация, предизвикана от управлението на Милеи, се отрази най-вече на официалния обменен курс.

Освен това в Аржентина има различни неофициални “улични” обменни курсове. Обменният курс “Син долар” представя тези неофициални курсове на песото към долара, предлагани от неправителствени организации. Тези курсове, нерегулирани от правителството и предлагани в неофициални среди, остават трайно неблагоприятни дори след официалната девалвация – тенденция, наблюдавана от десетилетия, – като продължават да намаляват, макар и с по-бавни темпове.

Мнозина смятат, че курсовете на “синия долар“, макар и неофициални, отразяват в по-голяма степен истинската стойност на аржентинското песо. В контраст с удвоения в рамките на 24 часа официален обменен курс, инфлацията, отразена в стойността на песото чрез курса на Синия долар, не отбеляза подобен скок.

Министърът на икономиката на страната Луис Капуто прогнозира допълнителна месечна девалвация от 2%, с което на практика призна официалната прогноза за инфлация.

Въпреки тези икономически сътресения Международният валутен фонд (МВФ) даде висока оценка на усилията на Аржентина да съкрати държавните разходи. Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ, го похвали като “решаваща стъпка към възстановяване на стабилността и съживяване на икономическия потенциал на страната“.

Аржентина се бори с тежки предизвикателства, тъй като над две трети от населението ѝ живее под прага на бедността. Последните данни от ноември разкриват тревожния годишен процент на инфлация от 161%, което бележи първоначалната икономическа оценка на президента Милей – стряскащ връх за тази година.

Признавайки неизбежното влошаване на инфлацията, Капуто подчерта необходимостта от понасяне на краткосрочните несгоди в името на бъдещия икономически просперитет.

Нашата цел е да предотвратим катастрофата и да насочим икономиката обратно към правилния път“, потвърди Капуто, подчертавайки финансовите ограничения на страната.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Какви са шансовете да видим нова валута на алианса

БРИКС представлява коалиция от нововъзникващи икономики в световен мащаб, създадена през 2006 г. с Бразилия, Русия, Индия и Китай, подтикнати от желанието им да противодействат на господството на установени икономически гиганти като Европа и САЩ.

23.02.2024 12:00 2 мин. четене

Ето кои са най-коментираните акции тази седмица

Въпреки че WallStreetBets може и да няма същата доминация, както по време на манията по GameStop, тя остава важен център за различни хора, включително инвеститори на дребно, спекуланти, дей трейдъри, онлайн коментатори и опитни анализатори на фондовия пазар.

23.02.2024 10:30 2 мин. четене

БРИКС: Защо Русия е толкова важна за съюза

В неотдавнашно интервю за BRICS TV Фабио Борхес, професор във Федералния университет за интеграция на латиноамериканци (UNILA) и куратор на БРИКС, сподели своите виждания относно настоящото руско председателство на БРИКС и влиянието на новите членове на световната сцена.

23.02.2024 8:00 1 мин. четене

Цената на златото продължава да върви нагоре на фона на конфликтите в Украйна и Газа

В четвъртък цените на златото продължиха възходящата си траектория, подкрепени от лекия спад в стойността на щатския долар и продължаващото геополитическо напрежение.

23.02.2024 7:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.