НАЧАЛО Други

Русия продава петрол на Индия с 30% над тавана, определен от Запада

септември 29, 2023 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Русия продава петрол на Индия с 30% над тавана, определен от Запада

Русия продава петрола си на Индия на цена от близо $80 за барел, която е с около $20 по-висока от преобладаващия западен ценови таван, както е потвърдено от търговци и изчисления на Reuters.

Тази ситуация се дължи на затегнатите условия на световния пазар на петрол, които допринасят за повишеното търсене на износа на Москва.

От средата на юли насам основният експортен сорт на Русия – “Urals“, постоянно се търгува над западния ценови таван от $60 за барел, което се дължи на съкращенията на производството, наложени от страните членки на ОПЕК+, включително Саудитска Арабия и Русия. Индия, която се нарежда на трето място в класацията на най-големите световни вносители на петрол, се превърна в основен купувач на морски руски петрол, предимно сорт Urals, от 2022 г. насам, след западните санкции срещу Москва.

Въз основа на данни от търговци и оценки на Reuters, калкулираните прогнози Free on Board (FOB) за доставките на Urals, тръгващи от балтийските пристанища през октомври, приблизително възлизат на $80 за барел за индийската клиентела.

Служител в индийска рафинерия, редовен купувач на руски петрол, отбеляза, че Русия има ниски нива на запасите, а и производството им е намалено, което дава представа за неотдавнашния скок на цените.

Тези съкращения са довели до намаляване на отстъпките за Urals в индийските пристанища, като маржът е намалял от $6-$7 за барел спрямо сорта “Brent” до $4-$5 за барел, както потвърждават четири източника, участващи в търговските операции, подкрепящи изчисленията на Reuters. Тези данни се отнасят за цените на доставките, планирани за края на октомври.

От руския петрол Urals обикновено се добиват по-големи количества дизелово гориво – продукт, който съставлява около две пети от общото потребление на рафинирани горива в Индия.

Едновременно с това забраната на Русия за износ на дизелово гориво и бензин засили привлекателността на суровия петрол Urals, особено в светлината на предстоящия недостиг на тези продукти в световен мащаб.

Западният таван на цените на руския петрол позволява на купувачите да използват западни услуги като транспорт и застраховка, ако цените на суровия петрол паднат под $60 за барел. След налагането на този таван използването на западни корабни и застрахователни компании във връзка с руския петрол значително намаля – тенденция, която допълнително се засилва от скока на световните цени на петрола, които се приближават до $100 за барел.

По първоначални данни на Лондонската борсова група (LSEG) през септември Турция е вторият по големина купувач на доставки на петрол Urals, следвана от Китай и България. Забележително е, че руският петрол вече си намира път към клиенти на свежи пазари като Бразилия, както съобщава индийският източник.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Дългът на САЩ скочи с още $240 милиарда – Робърт Кийосаки отправи предупреждение за икономиката

Робърт Кийосаки, известен с книгата си “Богат татко, беден татко”, подчерта неотложната заплаха от нарастващия американски дълг, който само през ноември е нараснал с $240 милиарда.

декември 10, 2023 18:00 1 мин. четене

10 американски милиардера, които станаха още по-богати през 2023 година

Богатството на милиардерите нарасна значително през тази година благодарение на процъфтяващия фондов пазар, който се характеризира с над 20-процентно увеличение на индекса S&P 500 и над 50-процентно увеличение на Nasdaq 100 от началото на годината.

декември 10, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа въвежда нови регулации за развитието на изкуствения интелект

Европейските законодатели постигнаха новаторско споразумение за регулиране на изкуствения интелект (AI), което проправя пътя за цялостен закон за AI в западните държави.

декември 10, 2023 16:00 2 мин. четене

БРИКС: Ето коя държава може да замести Аржентина като нов член на съюза

По време на годишната среща на върха на БРИКС 2023 алиансът обяви разширяване на дейността си с участието на шест държави. 

декември 10, 2023 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.