НАЧАЛО Други

България официално зарязва руския петрол

септември 28, 2023 21:10 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
България официално зарязва руския петрол

На 28 септември парламентът на България одобри законодателни промени, които ще принудят единствената петролна рафинерия в страната - "Лукойл Нефтохим Бургас" - постепенно да премине към преработка на неруски петрол в продължение на няколко месеца.

Съгласно измененията в Закона за контрол върху прилагането на ограничителни мерки във връзка с действията на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна, от 30 септември 2024 г. рафинерията ще спре изцяло преработката на руски нефт.

Преработеният вариант на измененията, приет на второ четене, е по-снизходителен в сравнение с първоначалното предложение, което изискваше Лукойл Нефтохим да завърши прехода в рамките на 30 дни от приемането на измененията.

В изказване пред парламентарната комисия по икономическа политика на 27 септември министърът на икономиката Богдан Богданов посочи, че краткият срок за преминаване към неруски нефт може да доведе до значителен риск от спекулативно повишаване на цените на горивата и потенциален недостиг.

Това решение на Парламента бележи прекратяването на изключението, предоставено преди това от Европейската комисия на България във връзка със санкционната забрана за внос на руски суров петрол, която беше наложена в отговор на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

Одобрените изменения предвиждат делът на суровия петрол с руски произход, преработван от “Лукойл Нефтохим” в крайморския град, да не надвишава 80% до края на 2023 г., 75% до 31 март 2024 г., 50% до 30 юни 2024 г. и 25% до 30 септември следващата година.

Тези изменения също така упълномощават българската Агенция “Митници” да контролира спазването на тези разпоредби от страна на рафинерията. В случай на неспазване правителството ще поеме контрола върху рафинерията заедно с другите активи на Лукойл в България. В такъв случай ще бъде назначен специален търговски управител, като назначаването му ще се извърши от парламента или, ако няма парламент, от кабинета.

Освен това, наред с ограниченията върху вноса на руски петрол, беше одобрена и нова защитна такса от 20 лева за един мегаватчас за вноса и транзита на природен газ с произход от Русия.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

2 акции, които може приятно да изненадат инвеститорите през 2024 година

В условията на оживен пазар общата тенденция на инвеститорите е да се насочват към добре познати акции. Привлекателността на популярността обаче не винаги означава стабилна инвестиция.

декември 3, 2023 12:00 4 мин. четене

Кой печели най-много от сделката между Binance и правителството на САЩ?

След неотдавнашното споразумение на стойност над $4 милиарда между Binance и американските власти конкурентите в сферата на обмена на криптовалути, а именно Coinbase и Bybit, се превърнаха в значителни печеливши.

декември 3, 2023 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Още 20 държави искат да се присъединят към алианса

Според изявленията на южноафриканския посланик Анил Сооклал в неотдавнашно интервю, има официални заявления от 20 нови държави, които искат да се присъединят към алианса БРИКС.

декември 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.