НАЧАЛО Други

Рисковете от монополизация в AI сектора

06.06.2024 19:31 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Рисковете от монополизация в AI сектора

Джонатан Кантър, антитръстов служител на САЩ, ще разследва сектора на изкуствения интелект в страната, тъй като има опасения, че няколко компании упражняват прекомерен контрол.

В доклад на „Financial Times“ той разкри, че проучва внимателно конкурентния пейзаж в AI сектора и неговите „монополни точки на задушаване“, включително изчислителна мощност, данни за обучение на големи езикови модели (LLM), доставчици на облачни услуги, инженерни таланти и хардуер.

Кантър подчерта спешната необходимост AI секторът да гарантира, че доминиращите технологични фирми няма да поддържат цялостен контрол върху пазара. Той отбеляза, че регулаторните органи са обезпокоени, че понастоящем изкуственият интелект е „на върха на конкуренцията, а не на дъното“.

Неговото предложение е намесата в реално време да бъде много ефективна. „Красотата на това е, че можете да бъдете по-малко агресивни“, заяви служителят.

Той също така посочи недостига на графични процесори (GPU), използвани за обучение на големи езикови модели (LLM), като отбеляза, че антитръстовите регулатори проучват как производителите на чипове разпределят своите модерни продукти при нарастващо търсене.

На 23 май доставчикът на графични процесори Nvidia публикува своя отчет за приходите за първото тримесечие, разкривайки 262% увеличение на приходите спрямо предходната година. След доклада цените на акциите на Nvidia се покачиха до нов исторически връх от над $1,200, което доведе до пазарна оценка от над $3 трилиона.

Кантър спомена текущите правителствени инициативи за стимулиране на производството, включително субсидии за производство на чипове. Така например Законът за чиповете и науката от 2022 г. предвижда субсидии в размер на $39 милиарда за местното производство на чипове.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Фондовите пазари в Европа, САЩ и Азия – какво трябва да знаем

Европейските акции се повишиха заедно с азиатските, водени от ралито на големите американски технологични компании, което тласна Уолстрийт до нов рекорд.

18.06.2024 14:30 2 мин. четене

Интересът към NFT се завръща – Етериум отново е лидер в класациите

Първоначално през 2024 г. крипто инвеститорите не проявиха голям интерес към NFT, но това се промени през последните седмици.

18.06.2024 14:00 2 мин. четене

БРИКС: Още две страни официално искат да се присъединят към алианса

С предстоящото разширяване на БРИКС по време на годишната им среща на върха, Малайзия и Тайланд обявиха намерението си да се присъединят към алианса.

18.06.2024 12:00 1 мин. четене

Прогноза за акциите на Microsoft за следващите 12 месеца

Когато разглеждаме гигантите в сектора на технологиите, Microsoft (MSFT) често е първата компания, която ни идва на ум.

18.06.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.